Πάπας Δάμασος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Δάμασος Β΄
Από17 Ιουλίου 1048
Έως9 Αυγούστου 1048
ΠροκάτοχοςΒενέδικτος Θ΄
ΔιάδοχοςΛέων Θ΄
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΔουκάτο της Βαυαρίας, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Θάνατος9 Αυγούστου 1048
Παλεστρίνα, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Ο Δάμασος Β΄ (Papa Damaso II, ... - 9 Αυγούστου 1048), κοσμικό όνομα Πόππο φον Μπρίξεν[1], ήταν Πάπας από τις 17 Ιουλίου 1048 έως το θάνατό του στις 9 Αυγούστου 1048. Ήταν ο δεύτερος Γερμανός πάπας που πρότεινε ο Αυτοκράτορας Ερρίκος Γ΄. Κατάγονταν από τη Βαυαρία και ήταν ο τρίτος Γερμανός που έγινε πάπας. Το κοσμικό του όνομα ήταν Πόππο και ήταν επίσκοπος του Μπρίξεν όταν ο Αυτοκράτορας τον έκανε πάπα.

Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια είναι δηκτική στην περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στην εκλογή του Δάμασου Β΄, σχολιάζοντας:

«Μετά τον θάνατο του Πάπα Κλήμη Β΄ (1046–47) τον Ιούλιο του 1047, η φατρία των Τούσκουλου επαναδιεκδίκησε την εξουσία της στη Ρώμη και με τη μυστική βοήθεια του Βονιφάτιου Γ΄ της Τοσκάνης, ο Μαγράβος της Τοσκάνης, απεκατέστησε το άθλιο πλάσμα του, τον Πάπα Βενέδικτο Θ΄ (1032–44, 1045, 1047–48), ο οποίος συνέχισε με τον συνήθη τρόπο του να ντροπιάζει την παποσύνη για μια περίοδο 8 μηνών ακόμα, πριν εξαφανιστεί εντελώς από την ιστορία».

Εκλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1047 στάλθηκε αντιπροσωπία από τον λαό της Ρώμης στον Ερρίκο Γ΄ με την είδηση του θανάτου του Κλήμη Β΄ στο Πόλτε της Σαξονίας, η οποία αξίωσε από τον Αυτοκράτορα ως Πατρίκιος Ρωμαίων, να ορίσει άξιο διάδοχο. Οι απεσταλμένοι, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν λάβει, πρότειναν σαν κατάλληλο υποψήφιο τον Αρχιεπίσκοπο της Λυόν, Χάλιναρντ, ο οποίος ήταν και ικανός ομιλητής της Ιταλικής και είχε την εκτίμηση των Ρωμαίων. Ο Βονιφάτιος στην αρχή αρνήθηκε προφασιζόμενος την εγκατάσταση του Βενέδικτου Θ΄ στον θρόνο, αλλά η αποφασιστική απειλή του Ερρίκου Γ΄ τον ανάγκασε να υπακούσει τελικά. Μετά την απομάκρυνση του Βενέδικτου Θ΄, ο επίσκοπος του Μπρίξεν ενθρονίστηκε στο Λατερανό ως Πάπας Δάμασος Β΄ στις 17 Ιουλίου 1048. Το ποντιφικάτο του ωστόσο ήταν σύντομο, καθώς εικοσιτρείς ημέρες μετά πέθανε στην Παλεστρίνα, όπου είχε πάει λίγο μετά την ενθρόνισή του για να αποφύγει τη θερινή ζέστη της Ρώμης. Κηδεύτηκε στην εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου εκτός των Τειχών. Τον διαδέχτηκε ο Λέων Θ΄.

Το γεγονός της σύντομης διάρκειας της παποσύνηαρχιερατίας του Δάμασου Β΄, δημιούργησε φήμες ότι δηλητηριάστηκε, αλλά πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι πέθανε από ελονοσία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Charles A. Coulombe, Vicars of Christ: A History of the Popes, σελ. 204, Citadel Press (2003)