Πάπας Ιωάννης ΙΔ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Ιωάννης ΙΔ΄
ΑπόΔεκέμβριος 983
Έως20 Αυγούστου 984
ΠροκάτοχοςΒενέδικτος Ζ΄
ΔιάδοχοςΙωάννης ΙΕ΄

Ο Πάπας Ιωάννης ΙΔ΄ ήταν Πάπας από το 983 ως το θάνατό του, το 984. Διαδέχθηκε τον Πάπα Βενέδικτο Ζ΄. Η βραχύβια παποσύνη του συνδέθηκε κυρίως με τον Αυτοκράτορα Όθωνα Β΄ και τον ξαφνικό θάνατό του, που οδήγησε στο θάνατο και τον πάπα. Τον διαδέχθηκε στο παπικό αξίωμα ο Ιωάννης ΙΕ΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι άγνωστη η ημερομηνία γέννησής του. Το κοσμικό του όνομα ήταν Πέτρος Κανεπανόβα και καταγόταν από την Παβία. Προτού γίνει Ποντίφικας ήταν αυτοκρατορικός καγκελάριος της Ιταλίας. Η εκλογή του στο αξίωμα του Πάπα έγινε με τη συναίνεση του Αυτοκράτορα Όθωνα Β΄. Ο νέος Ποντίφικας χρίστηκε το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 983 , οπότε και έλαβε το όνομα Ιωάννης, για να μην έχει ίδιο όνομα με τον Άγιο Πέτρο, θεωρούμενο ως πρώτο Πάπα. Τον ίδιο χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου ο νεαρός Αυτοκράτορας Όθων απεβίωσε στη Ρώμη και θάφτηκε στον Άγιο Πέτρο. Διάδοχός του ήταν ο ηλικίας τριών ετών, Όθων Γ΄. Ο Αντίπαπας Βονιφάτιος Ζ΄ έμαθε την είδηση για το θάνατο του Όθωνα και επέστρεψε στη Ρώμη, τον Απρίλιο του 984. Με τη συνδρομή των υποστηρικτών του συνέλαβε τον πάπα Ιωάννη και τον φυλάκισε στο κάστρο του Σαντάντζελο. Έπειτα από 4 μήνες, ο Πάπας Ιωάννης πέθανε στη φυλακή, στις 20 Αυγούστου του 984, είτε από πείνα ή από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής του. Μια ακόμα θεωρία υποστηρίζει ότι πιθανότατα ο Ιωάννης δολοφονήθηκε στη φυλακή με διαταγή του Βονιφάτιου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άρθρο για τον Ιωάννη στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια.
  • Liber Pontificalis, ed. DUCHESNE, II, 259; JAFFÉ, Regesta Rom. Pont., I, 484 sq.; LANGEN, Gesch. der römischen Kirche, III, 3;68 sqq.; UHLIRZ, Jahrbücher des deutschen Reiches unter Otto II und Otto III, I (Λειψία, 1902).