Πάπας Λάνδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λάνδων
Αρχείο:Landopapa.jpg
Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Από 913
Έως 914
Προκάτοχος Αναστάσιος Γ΄
Διάδοχος Ιωάννης Ι΄

Ο Λάνδων υπήρξε Πάπας Ρώμης για βραχύβια θητεία, από το 913 ως το θάνατό του, το 914. Διαδέχθηκε τον πάπα Αναστάσιο Γ΄. Δεν είχε αλλάξει το όνομά του όταν έγινε Πάπας. Η περίοδος της παποσύνης του ήταν κατά την πορνοκρατία .

Παποσύνη [Επεξεργασία]

Ελάχιστα είναι γνωστά για τη ζωή του. Γεννήθηκε στη Σαβίνα. Ο πατέρας του ονομαζόταν Τάινο. Ο ίδιος εξελέγη πάπας τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 913. Η εκλογή του έγινε με τη βοήθεια φίλων του, οι οποίοι ήταν ισχυροί άνδρες της εποχής. Υπήρξε ο τελευταίος πάπας που χρησιμοποίησε παπικό όνομα το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί προηγούμενα, ως τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Α΄, το 1978.

Πηγές [Επεξεργασία]

  • Claudio Rendina. I papi. Storia e segreti. Newton Compton, Rome, 1983.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pope Lando της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).