Πάπας Παύλος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Παύλος Α΄
Από29 Μαΐου 757
Έως28 Ιουνίου 767
ΠροκάτοχοςΣτέφανος Β΄
ΔιάδοχοςΣτέφανος Γ΄

Ο Πάπας Παύλος Α΄ διετέλσε Πάπας Ρώμης από τις 29 Μαΐου του 757 έως τις 28 Ιουνίου του 767. Ήταν Ρωμαίος διάκονος και συχνά εμπλεκόταν από τον αδελφό του, Πάπα Στέφανο Β΄, στις διαπραγματεύσεις με τους Λομβαρδούς βασιλιάδες.

Μετά τον θάνατο του Στεφάνου στις 26 Απριλίου του 757 ο Παύλος επικράτησε έναντι μίας φατρίας που ήθελε να εκλέξει Πάπα τον αρχιδιάκονο Θεοφύλακτο και εκλέχτηκε ως διάδοχος του αδελφού του στην Αγία Έδρα από την πλειοψηφία, η οποία επιθυμούσε τη συνέχιση της πολιτικής του Πάπα Στεφάνου. Η περίοδος της παποσύνης του στιγματίστηκε από τις σχέσεις με τους Φράγκους και τους Λομβαρδούς βασιλιάδες και με τον βυζαντινό αυτοκράτορα. Ο Παύλος υιοθέτησε μία ουδέτερη στάση ενημερώνοντας τον αυτοκρατορικό έξαρχο της Ραβέννα για την εκλογή του, αλλά έγραψε στον Πεπίνο ότι η συμμαχία με τους Φράγκους έπρεπε να παραμείνει αναλλοίωτη. Στην ενέργεια του αυτή εξαναγκάστηκε πιθανότατα από τον βασιλιά των Λομβαρδών Δεζιδέριο. Οι Λομβαρδοί κατείχαν τις πόλεις Ίμολα, Όσιμο, Μπολόνια, και Ανκόνα, οι οποίες διεκδκούνταν από τη Ρώμη, και το 758 κατέλαβαν τα δουκάτα του Σπολέτο και του Μπενεβέντο.

Την ίδια χρόνια, ο Δεζιδέριος επισκέφτηκε τη Ρώμη και ζήτησε από τον Παύλο να γράψει στον Πεπίνο ζητώντας του να παραχωρήσει όλες τις αξιώσεις των Λομβαρδών, εκτός από την Ίμολα. Ωστόσο μία ακόμη αποστολή με το ακριβώς αντίθετο περιεχόμενο στάλθηκε από τον ίδιο αποστολές. Ο Πεππίνος θεώρησε σκόπιμο να διατηρήσει τις καλές του σχέσεις με τον Δεζιδέριο και έτσι ο Παύλος πέτυχε λιγοστά με το «διπλό παιχνίδι» που έπαιξε. Αργότερα, ωστόσο, ο Πεπίνος στήριξε τον Πάπα και λειτούργησε ως διαμεσολαβητής μεταξύ των Ρωμαίων και των Λομβαρδών.

Το 765, τα παπικά προνόμια αποκαταστάθηκαν στο Μπενεβέντο και την Τοσκάνη και μερικώς στο Σπολέτο. Παράλληλα, η αποξένωση από την Κωνσταντινούπολη μεγάλωνε συνεχώς. Αρκετές φορές, ιδιαίτερα το 759, ο Παύλος φοβήθηκε ότι ο αυτοκράτορας θα έστελνε στρατό εναντίον της Ρώμης. Ζούσε διαρκώς με το φόβο ότι οι φιλοδοξίες των Ανατολικών θα έστεφαν την επιρροή των Φράγκων υπέρ των Λομβαρδών. Αυτό επιχειρήθηκε όντως, αλλά ο Πεπίνος διατήρησε την αρχική εξωτερική πολιτική του σχετικά με την Ιταλία.

Ο Πάπας Παύλος πέθανε στις 28 Ιουνίου του 767.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]