Πάπας Ιωάννης Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης Γ΄
Πάπας (Επίσκοπος Ρώμης)
Papa Joao III.jpg
Από 561
Έως 13 Ιουλίου 574
Προκάτοχος Πελάγιος Α΄
Διάδοχος Βενέδικτος Α΄
Προσωπικά στοιχεία

Ο Πάπας Ιωάννης Γ΄ ήταν επίσκοπος Ρώμης από το 561 ως το θάνατό του, το 574. Διαδέχθηκε τον Πάπα Πελάγιο Α΄. Καταγόταν από τη Ρώμη και ονομαζόταν Κατελίνος. Το ποντιφικάτο του διήρκεσε 13 χρόνια, ωστόσο ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά γι' αυτό εξαιτίας της εξαφάνισης των γραπτών μαρτυριών από τους Λομβαρδούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιδρομή εκείνη την περίοδο. Τον διαδέχθηκε ο Βενέδικτος Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης έγινε Πάπας στις 17 Ιουλίου του 561. Εξαιτίας της αναγκαιότητας να εξασφαλιστεί η έγκριση του Αυτοκράτορα για τον Ιωάννη, μεσολάβησαν 5 μήνες ανάμεσα στο θάνατο του προκατόχου του, Πελάγιου, και της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του. Ακολούθησε το στρατηγό Ναρσή στη Νεάπολη και τον έπεισε να μην πάει στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια ο πάπας αποσύρθηκε στην κατακόμβη του Πρετεξτάτου και μάλιστα τελούσε και λειτουργία εκεί. Έζησε εκεί για πολλούς μήνες. Μετά το θάνατο του Ναρσή, γύρω στο 572, ο πάπας επέστρεψε στο Λατερανό. Στο Liber Pontificalis αναφέρεται ότι απεβίωσε στις 13 Ιουλίου του 574. Θάφτηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pope John III της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).