Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος ηλιακών εκλείψεων ορατών από την Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παρακάτω παρουσιάζεται ένας κατάλογος, από ηλιακές εκλείψεις, ορατές από τoν Ελλαδικό χώρο, κατά την περίοδο 1976-2040. Μία έκλειψη ηλίου συμβαίνει, όταν η Σελήνη μπαίνει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, καλύπτοντας τον ηλιακό δίσκο μερικώς ή πλήρως, για έναν παρατηρητή στη Γη. Ο παρακάτω κατάλογος περιλαμβάνει όλες τις ηλιακές εκλείψεις που έγιναν ορατές, έστω και από ένα σημείο της Ελλάδας τα έτη 1976-2030.

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Ασία, ορατή και από την Ελλάδα. Η δακτυλιοειδής φάση(κάλυψη 88.8% του ηλιακού δίσκου) ήταν ορατή από τους νομούς Λακωνίας, Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου(δυτικό), Κυκλάδων(κεντρικές και νότιες), Σάμου, Δωδεκανήσου(εξαίρεση Καστελλόριζο, Κάρπαθος) καθώς και από τα Κύθηρα. Ήταν η πρώτη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη στην Ελλάδα, από το 1966, ενώ η επόμενη θα γίνει το 2030. Η μέγιστη διάρκεια της δακτυλιοειδούς φάσης στον Ελλαδικό χώρο, ήταν στο νησί της Σαντορίνης(6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα), ενώ στα Χανιά έφτασε τα 6 λεπτά και στη Ρόδο τα 5. Έκλειψη παρόμοιας διάρκειας δεν προβλέπεται στην Ελλάδα, μέχρι το 2147. Στην υπόλοιπη χώρα, έκλειψη ήταν ορατή ως μερική. Το 86.6% του ηλιακού δίσκου καλύφθηκε στην Αθήνα, το 78% στη Θεσσαλονίκη.

Ολική έκλειψη ηλίου στην Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ορατή από τη Θράκη ως μερική. Η έκλειψη έφτασε στο μέγιστο της με την ανατολή του Ηλίου. Στην Αλεξανδρούπολη καλύφθηκε το 2% του ηλιακού δίσκου, στην Ορεστιάδα το 7.5%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η έκλειψη ήταν αόρατη.

Μερική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη και στην Ασία, ορατή και από την Ελλάδα. Στην Ορεστιάδα καλύφθηκε το 34% του ηλιακού δίσκου, στην Αθήνα το 26%, στη Θεσσαλονίκη το 29.5% και στο Ηράκλειο το 23%. Οι νεφώσεις εμπόδισαν κατά τόπους την παρατήρηση του φαινομένου στην Ελλάδα.

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στον Ατλαντικό Ωκεανό και την Αφρική, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου στο 8% στη Νότια Ελλάδα, 5% στην Αθήνα, 3% στη Θεσσαλονίκη. Σε μεγάλο μέρος της χώρας η παρατήρηση του φαινομένου δεν ήταν δυνατή λόγω των πυκνών νεφώσεων.

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στον Ειρηνικό Ωκεανό, το Μεξικό, τις Η.Π.Α. και την Αφρική, ορατή από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως μερική. Στην Κέρκυρα καλύφθηκε το 33% του ηλιακού δίσκου, στη Θεσσαλονίκη το 18% και στην Αθήνα το 8%. Η έκλειψη ήταν αόρατη από την κεντρική και ανατολική Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις ανατολικές Κυκλάδες και τον νομό Σάμου.

Υβριδική έκλειψη ηλίου, ορατή ως δακτυλιοειδής στη Νότια Αμερική και στην Αφρική και ως ολική στον Ατλαντικό, ορατή στην Ελλάδα ως μερική. Μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου 10.5% στη Γαύδο. Στην Αθήνα 4%, στη Θεσσαλονίκη λιγότερο από 1%. Στα σύνορα της Ελλάδας με τη Γιουγκοσλαβία, η έκλειψη ήταν αόρατη.

Μερική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, ορατή και από την Ελλάδα. Στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, η κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη ξεπέρασε το 40%, στην Αθήνα έφτασε το 34%, ενώ στο Ηράκλειο άγγιξε το 30%. Οι πυκνές νεφώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, δεν βοήθησαν στην παρατήρηση του φαινομένου.

Ολική έκλειψη στην κεντρική Ευρώπη, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Το 94% του ηλιακού δίσκου καλύφθηκε στην Ορεστιάδα και ήταν η μεγαλύτερη κάλυψη του ηλιακού δίσκου σε έκλειψη ηλίου, σε ελληνικό έδαφος από το 1966. Στην Αλεξανδρούπολη καλύφθηκε το 90%, στη Θεσσαλονίκη το 86%, στη Λάρισα το 82%, στα Ιωάννινα το 80%, στην Αθήνα το 78% και στο Ηράκλειο το 71%. Το "μονοπάτι" της ολικής φάσης, περνούσε σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από τον βόρειο Έβρο.

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στην Αρκτική και στη Σκωτία, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Η έκλειψη βρίσκονταν στο μέγιστο της με την Ανατολή του Ηλίου. Το 64% του ηλιακού δίσκου καλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 56-57% στα Ιωάννινα και στην Αθήνα, στην Καλαμάτα το 47%, ενώ στη Γαύδο το 38%.

Δακτυλιοειδής έκλειψη στην Ισπανία και στην Αφρική, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. 60% η κάλυψη του ηλιακού δίσκου στη Ζάκυνθο, 54% στην Αθήνα, 50% στη Θεσσαλονίκη, 42% στην Ορεστιάδα.

Ολική έκλειψη ηλίου ορατή ως ολική από το Καστελλόριζο και ως μερική από την υπόλοιπη χώρα. Ο ηλιακός δίσκος καλύφθηκε πλήρως στο Καστελλόριζο, με την ολική φάση να διαρκεί 3 λεπτά. Ήταν το μοναδικό σημείο της Ευρώπης, όπου η έκλειψη ήταν ορατή ως ολική. Στην υπόλοιπη χώρα: Ρόδος 98%, Ηράκλειο 94%, Αθήνα 84%, Λάρισα 77%, Κέρκυρα 71%. Σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Ελλάδας, η συννεφιά δυσκόλεψε την παρατήρηση του φαινομένου. Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα θα συμβεί στις 21 Απριλίου 2088.

Ολική έκλειψη ηλίου στην Αρκτική και την Ασία, ορατή από τη Βόρεια Ελλάδα ως μερική. Στην Ορεστιάδα καλύφθηκε το 4.5% του ηλιακού δίσκου, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις το 1%. Η έκλειψη ήταν αόρατη από τη δυτική και νότια Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη της χιλιετίας, ήταν ορατή ως δακτυλιοειδής στην Αφρική και την Ασία και ως μερική στην Ελλάδα. 13% κάλυψη του ηλιακού δίσκου στο Ηράκλειο, 10% στην Αθήνα, 7.5% στη Θεσσαλονίκη, 5% στον βόρειο Έβρο. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, η συννεφιά δεν επέτρεψε την παρατήρηση του φαινομένου.

Μερική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη, ορατή και από την Ελλάδα. Η Σελήνη κάλυψε το 62% του ηλιακού δίσκου στη Θεσσαλονίκη, το 60% στα Ιωάννινα, το 58% στην Αθήνα και το 54% στο Ηράκλειο. Στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα, οι βροχές εμπόδισαν την παρακολούθησή της.

Ολική έκλειψη ηλίου στον Ατλαντικό και την Αφρική, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Στην Κρήτη, ήταν η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου(μόλις 5%), ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 1%.

Ολική έκλειψη ηλίου στον Βόρειο Πόλο, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Στις Πρέσπες καλύφθηκε το 41% του ηλιακού δίσκου(μέγιστη κάλυψη στον Ελλαδικό χώρο), στη Θεσσαλονίκη 38.5%, στην Αθήνα 31%, στο Ηράκλειο το 24%, ενώ στο Καστελλόριζο το 20%.

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στην Αφρική και στην Ασία, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Η καλύτερη παρατήρηση αναμένεται στο Καστελλόριζο(19.6% κάλυψη του ηλιακού δίσκου), στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει το 11% και στη Θεσσαλονίκη το 7%.


Μερική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ορατή και από την Ελλάδα. 35% κάλυψη προβλέπεται στην Ορεστιάδα, 29% στη Θεσσαλονίκη, 24% στα Ιωάννινα, 26% στην Αθήνα, 25% στο Ηράκλειο.

Ολική έκλειψη ηλίου στην Αρκτική, τον Ατλαντικό και την Ισπανία, ορατή μόνο για λίγο κατά το ηλιοβασίλεμα στη βορειοδυτική Ελλάδα. Μέγιστη κάλυψη 5.4% στους ακριτικούς Οθωνούς, λιγότερο από 1% στα Ιωάννινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι αόρατη.

Ολική έκλειψη ηλίου στην Ισπανία, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και τον Ινδικό Ωκεανό, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Αναμένεται ο ηλιακός δίσκος να καλυφθεί από τη Σελήνη κατά 90% στη Γαύδο(η καλύτερη έκλειψη στην περιοχή από το 2006), κατά 87% στο Ηράκλειο, κατά 78% στην Αθήνα, κατά 74% στη Λάρισα, κατά 69% στη Θεσσαλονίκη και κατά 60% στον Βόρειο Έβρο. Για περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, θα αποτελεί την καλύτερη έκλειψη ηλίου από το 1999. Είναι η τελευταία ηλιακή έκλειψη, ορατή από την Ελλάδα για τη δεκαετία του 2020.

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Ασία, ορατή και από την Ελλάδα. Η δακτυλιοειδής φάση(κάλυψη 88% του ηλιακού δίσκου) θα είναι ορατή από τους νομούς Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, καθώς και σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, στην κεντρική και νότια Θεσσαλία, σε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στα 3 πόδια της Χαλκιδικής και στους νομούς Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί δακτυλιοειδής έκλειψη στην Ελλάδα από το 1976. Η δακτυλιοειδής φάση θα διαρκέσει 3 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα στην Αθήνα, 4 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα στην Πάτρα, 4 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα στη Χαλκίδα καθώς και περίπου 4.5 λεπτά στα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος. Στην υπόλοιπη χώρα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική. Ενδεικτικά, αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου κατά 87% στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα και κατά 83.5% στο Ηράκλειο. Έως την 1η Απριλίου 2136 δεν αναμένεται κάποια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη πάνω από την Ελλάδα.

20 Μαρτίου 2034

Ολική έκλειψη ηλίου στην Αφρική και την Ασία, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου της τάξεως του 51% στο Καστελόριζο, 46% στο Ηράκλειο, 37% στην Αθήνα, 32% στη Λάρισα, 30% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα βόρεια σύνορά της Ελλάδας αναμένεται κάλυψη 27-30%.

16 Ιανουαρίου 2037

Μερική έκλειψη ηλίου, στην Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία, ορατή και από την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη κάλυψη του ηλίου θα είναι στη Βόρεια Σκανδιναβία, σε ποσοστό 61%. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί σε ποσοστό 40% στη Θεσσαλονίκη, 37% στη Λάρισα, 35% στην Αθήνα, 31% στο Ηράκλειο, ενώ τη μικρότερη κάλυψη στην Ελλάδα, θα έχει η Γαύδος, με ποσοστό 30%.

5 Ιανουαρίου 2038

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, στα νησιά της Καραϊβικής, μεγάλο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού, και στην δυτική και βόρεια Αφρική, ορατή ως μερική από την Ελλάδα. Αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου 54% στο Ηράκλειο, 45% στην Αθήνα, και 37% στη Θεσσαλονίκη.

2 Ιουλίου 2038

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, στη Νότια Αμερική, μεγάλο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού και την Αφρική, ορατή και από την Ελλάδα ως μερική. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά 25% στα Χανιά, 20% στην Πάτρα, 19% στην Αθήνα, 17% στη Λάρισα, 15% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον βόρειο Έβρο η κάλυψη μετά βίας θα φτάσει στο 10%.

• 21 Ιουνίου 2039

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, στον Βόρειο Ειρηνικό, την Αλάσκα, το αρκτικό αρχιπέλαγος, τη Γροιλανδία, τη Σκανδιναβία, τα Βαλτικά Κράτη, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, ορατή και από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως μερική. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί σε ποσοστό 20% στην Κέρκυρα, 15% στη Θεσσαλονίκη και την Άρτα, 5% στην Αλεξανδρούπολη, λιγότερο από 1% σε Αθήνα και Καλαμάτα, ενώ στη Χίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη η έκλειψη δεν θα είναι ορατή. Είναι η τελευταία έκλειψη που θα είναι ορατή στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2030.