Αχμέτ Κεμαλεντίν Εφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηγεμόνας Αχμέτ Κεμαλεντίν
الأمير أحمد كمال الدين أفندي
Γέννηση3 Δεκεμβρίου 1847
Παλάτι Τσιραγάν, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος26 Απριλίου 1905 (57 ετών)
Παλάτι Μπεσίκτας, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Γιαχιά Εφέντι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΦατμά Σεζαντίλ Χανίμ
ΕπίγονοιΗγεμόνας Ατιγιετουλάχ Εφέντι
Μουνιρέ Σουλτάν
Πλήρες όνομα
   Αχμέτ Κεμαλεντίν μπιν Αμπντούλ Μετζίτ
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΜητέραΒερντιτζανάν Καντινεφέντι
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ηγεμόνας Αχμέτ Κεμαλεντίν Εφέντι (Οθ. Τούρκικα:الأمير أحمد كمال الدين أفندي) (Τούρκικα: Şehzade Ahmed Kemaleddin Efendi, 3 Δεκεμβρίου 1847 - 26 Απριλίου 1905) ήταν γιος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αχμέτ Κεμαλεντίν γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1847 στο Παλάτι Τσιραγάν στην Κωνσταντινούπολη, και ήταν γιος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της τρίτης συζύγου του Βερντιτζανάν Καντινεφέντι.

Ήταν δεύτερος στη γραμμή του θρόνου όταν ο αδελφός του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ανέβηκε στο θρόνο το 1876 και πίστευε ότι ο Μουράτ Ε΄ έπρεπε να αποκατασταθεί στο θρόνο. Λέγεται ότι στις ημέρες που ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ήταν ο σουλτάνος, ο Αχμέτ Κεμαλεντίν αντιμετώπισε πιεστικές οικονομικές δυσκολίες.

Ζήτησε από τον πλούσιο Αμπντούλ Χαμίτ κεφάλαια και έστειλε ακόμη και πολύτιμα αντικείμενα ως ασφάλεια για το δάνειο. Αλλά ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ απάντησε: "Δεν είμαι καλός παίκτης! Επειδή θέλει να πετύχει κάτι για χρήματα, ας δοκιμάσει τις αλλαγές χρήματος στο κτίριο Caviar!" Ο Αχμέτ Κεμαλεντίν τον έβλαψε, και μετά οι σχέσεις μεταξύ των δύο ήταν παγωμένες.

Δολοφονήθκε στις 26 Απριλίου 1905, σε ηλικία 57 ετών, με διαταγή του αδελφού του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ στο παλάτι Μπεσικτάς, για να τιμηθεί μεταθανάτια, μετά την επανάσταση του 1908, για τις φιλελεύθερες απόψεις του. Θάφτηκε στο βασιλικό μαυσωλείο του Γιαχιά Εφέντι στην Κωνσταντινούπολη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Απριλίου 1876 ο Αχμέτ Κεμαλεντίν παντρεύτηκε την Φατμά Σεζαντίλ Χανίμ στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά:

  • τον Ηγεμόνα Ατιγιετουλάχ Εφέντι (1877-1878), πέθανε σε βρεφική ηλικία.
  • την Μουνιρέ Σουλτάν (1880-1939), παντρεύτηκε τον Νταμάτ Μεχμέτ Σαλίχ Πασά. Απέκτησαν 1 παιδί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]