Vodafone Greece

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Hellas On Line)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Vodafone - Πάναφον Α.Ε.Ε.Τ.
Εμπορική επ. Vodafone Greece
Κλάδος Τηλεπικοινωνίες
Ίδρυση 12 Μαρτίου 1992
Ιδρυτής Vodafone UK
France Telecom
Intracom/Databank
Έδρα Τζαβέλλα 1-3, Χαλάνδρι, Αθήνα, Ελλάδα
Υπηρεσίες Κινητή τηλεφωνία
Σταθερή τηλεφωνία
IPTV
Υπηρεσίες διαδικτύου
Έσοδα 848 εκατ. ευρώ
Καθαρά έσοδα 235 εκατ. ευρώ
Συνολικό ενεργητικό €470,789,732
Ιδιοκτήτης Vodafone Group
Υπάλληλοι 2300
Μητρική Vodafone
Ιστότοπος vodafone.gr
Νομική μορφή Συμμετοχική εταιρεία

Η Vodafone Greece είναι η ελληνική θυγατρική της Vodafone. Εδρεύει στο Χαλάνδρι - ένα από τα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Η Vodafone Greece ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1992 ως Πάναφον (Panafon) από τον όμιλο της Vodafone, την France Telecom (νυν Orange), την Intracom και την DataBank και ονομάστηκε επίσημα Vodafone τον Ιανουάριο του 2002. Τον Δεκέμβριο του 1998, η εταιρεία εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στου Λονδίνου, ενώ τον Ιούλιο του 2004 πήρε τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Όμιλος Vodafone είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 99,8% των μετοχών της Vodafone Greece.

Οι αριθμοί των συνδρομητών που εκδίδονται στην Ελλάδα, αρχίζουν με τα 3 ψηφία 694 και 695 ακολουθούμενα από ένα μοναδικό επταψήφιο συνδυασμό. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν ανήκουν απαραίτητα σε συνδρομητές της Vodafone λόγω της φορτικότητας του αριθμού για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Από το 2003, η Vodafone είχε μια αποκλειστική σύμβαση με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά ως εκπρόσωπο της εταιρείας στην ελληνική διαφημιστική καμπάνια. Ο Ρουβάς έχει ολοκληρώσει πολλαπλές διαφημίσεις για την εταιρεία, καθώς και τη διαφήμιση της μάρκας μέσα στη μουσική και τα βίντεο του άλμπουμ του.

Ομοίως, η Vodafone είναι η κύρια χορηγός σε μεγάλες συναυλίες και ηχογραφήσεις του. Ενώ άλλες δισκογραφικές εταιρείες και καλλιτέχνες κάνουν διαφημίσεις για άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ως αντάλλαγμα για τη χορηγία, η Vodafone είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που διαφημίζεται κατά κύριο λόγο από έναν μόνο καλλιτέχνη, με την προσπάθεια του Ρουβά να είναι ένα σημαντικό τέχνασμα μάρκετινγκ για τη νεολαία και τους νέους ενήλικους καταναλωτές.

Στο τέλος Ιουνίου του 2010, οι συνδρομητές του δικτύου έφτασαν τους 5.492.000 κάτι που καθιστά την Vodafone, το δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Στης 10 Ιουλίου του 2018, η Vodafone αποκτά το 100% των μετοχών της Cyta Ελλάς Τηλεπικοινωνιακή Α.Ε. το οποίο είναι το Ελληνικό παράρτημα της ομώνυμης Κυπριακής ημικρατικής μητρικής, αυξάνοντας τους πελάτες της.[εκκρεμεί παραπομπή]

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Vodafone Home[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Vodafone Home είναι ένας από τους ισχυρότερους παρόχους ολοκληρωμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1993 με την ονομασία Hellas on line. Ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Ιούνιο του 2008 (HOL), και το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας ανέρχεται στα 836 περίπου άτομα. Τον Ιούνιο του 2015, οι μετοχές της εξαγοράστηκαν από τη Vodafone.[1]

Δίκτυο 4G[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27/10/2012 η Vodafone εκτέλεσε την πρώτη δημόσια δοκιμή του 4G δικτύου της στην Ελλάδα και παράλληλα έκανε διαθέσιμη την πρόσβαση σε αυτό.[2]

Καρτοκινητή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το CU είναι η καρτοκινητή της εταιρίας και προσφέρει ξεχωριστά πακέτα υπηρεσιών για τους συνδρομητές της.

Vodafone TV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Vodafone TV παρέχεται μέσω σταθερής γραμμής, είτε μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.[3]

Πολιτικό σκάνδαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σκάνδαλο υποκλοπών,[4] το οποίο βγήκε στην επιφάνεια λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, αφορούσε την παράνομη υποκλοπή περισσότερων από 100 κινητών τηλεφώνων στο δίκτυο της Vodafone Greece που ανήκαν κυρίως σε μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους. Οι υποκλοπές άρχισαν κάποια στιγμή κοντά στην έναρξη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τον Αύγουστο του 2004 και καταργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2005 χωρίς να ανακαλυφθεί η ταυτότητα των δραστών.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2008, η Vodafone ανακοίνωσε την αντικατάσταση του επί 16 χρόνια CEO της Vodafone Greece κ. Γιώργο Κορωνιά. Ο κ. Κορωνιάς θεωρήθηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα (και υψηλόμισθα) στελέχη στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικότητάς του είχε φθαρεί από αυτό το σκάνδαλο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]