Φατμά Ουλβιγιέ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φατμά Ουλβιγιέ Σουλτάν
فاطمه علوی سلطان
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση12 Σεπτεμβρίου 1892 (1892-09-12)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος25 Ιανουαρίου 1967 (74 ετών)
Σμύρνη, Τουρκία
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Τσεγκέλκιοϊ, Ουσκουντάρ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΣύζυγοςΙσμαήλ Χακί Οκεντάϊ Μπέης
Αλί Χαϊντάρ Μπέης
ΕπίγονοιΧιουμεϊρά Χανίμσουλταν
Πλήρες όνομα
   Φατμά Ουλβιγιέ μπιντ Μεχμέτ Χαν
Τούρκικα: Fatma Ulviye bint Mehmed Han
Οθωμανικά: فاطما اولویا بنت مهمد هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜωάμεθ ΣΤ΄
ΜητέραΕμινέ Ναζικεντά Καντινεφέντι
ΘρησκείαΙσλαμισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φατμά Ουλβιγιέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:فاطمه علوی سلطان) (Τούρκικα: Fatma Ulviye Sultan, 12 Σεπτεμβρίου 1892 - 25 Ιανουαρίου 1967) ήταν κόρη του τελευταίου σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φατμά Ουλβιγιέ γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1892 στην Κωνσταντινούπολη, και ήταν κόρη του τελευταίου σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ και της πρώτης συζύγου του Εμινέ Ναζικεντά Καντινεφέντι. Ονομάσθηκε Ουλβιγιέ προς τιμήν της ξαδέλφης Ουλβιγιέ Σουλτάν κόρη του θείου της σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, η οποία κάηκε ζωντανή. Η Φατμά Ουλβιγιέ παντρεύτηκε τον Ισμαήλ Χακί Οκεντάϊ Μπέη και μαζί απέκτησαν το μοναδικό τους παιδί μια κόρη την Χιουμεϊρά Χανίμσουλταν, και λίγο αργότερα χώρισαν. Καιρό αργότερα η Φατμά Ουλβιγιέ παντρεύτηκε τον Αλί Χαϊντάρ Μπέη, μαζί όμως δεν απέκτησαν παιδιά.

Το 1924 η Φατμά Ουλβιγιέ έφυγε στην εξορία. Ο πατέρας της ήταν εξόριστος στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου και πέθανε εκεί το 1926. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Φατμά Ουλβιγιέ ζούσε σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και στην συνέχεια έζησε στην Αίγυπτο. Η Φατμά Ουλβιγιέ πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1967 στην Σμύρνη σε ηλικία 74 ετών. Είναι θαμμένη στο Κοιμητήριο Τσεγκέλκιοϊ στο Ουσκουντάρ στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fatma Ulviye Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).