Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάνα (κόρη του Ιμπραήμ Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάν
اموجلسوم سلطان
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1642
Παλάτι Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1655 (13 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΝταμάτ Αχμέτ Πασάς
Πλήρες όνομα
   Ουμιουγκιουλσούμ μπιντ Ιμπραήμ Χαν
Τούρκικα: Ümmügülsüm bint Ibrahim Han
Οθωμανικά: أموجلسوم بنت إبراهيم خان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΙμπραήμ Α΄
ΜητέραΧατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:اموجلسوم سلطان) (Τούρκικα: Ümmügülsüm Sultan, 1642 - 1655) ήταν κόρη του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1642 στο Παλάτι Τοπ Καπί, και ήταν κόρη του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ και της συζύγου του Χατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάν. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο παλάτι Τοπ Καπί.

Όταν ήταν μόλις 5 ετών, ο πατέρας της εκθρονίστηκε και εκτελέστηκε και ο ετεροθαλής αδερφός της Μωάμεθ Δ΄, που ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος από αυτή, ανέβηκε στο θρόνο. Αν και συνέχισαν να ζουν στο παλάτι Τοπ Καπί υπό την προστασία της γιαγιάς της Βαλιντέ Κιοσέμ Σουλτάν, μέχρι το 1651 η οποία δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο παλάτι.

Μαζί με την ετεροθαλής αδελφή της Αϊσέ Σουλτάν και τη μητέρα της Ντιλασούμπ Σουλτάν εξορίστηκαν μαζί στο Παλαιό Παλάτι. Λίγο αργότερα, η Βαλιντέ Τουρχάν Σουλτάν την πάντρεψε τον βεζίρη Αχμέτ Πασά. Μετά τον γάμο, ο Αχμέτ Πασάς τέθηκε επικεφαλής της φύλαξης του νησιού Μπόζτσα και απομακρύνθηκε από την πρωτεύουσα.

Η Ουμιουγκιουλσούμ πέθανε το 1655 για άγνωστους λόγους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)