Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Φεβρουαρίου 1708
Κωνσταντινούπολη
ΘάνατοςΝοέμβριος 1732
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςτουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΑχμέτ Γ΄ και Εμινέ Μιχρισάχ Σουλτάν
ΑδέλφιαΜουσταφά Γ΄
ΟικογένειαΟθωμανική Δυναστεία

Η Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:أم كلثوم سلطان) (Τούρκικα: Ümmügülsüm Sultan, 7 Φεβρουαρίου 1708 - Νοέμβριος 1732) ήταν κόρη του σουλτάνου Αχμέτ Γ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αδελφή του σουλτάνου Μουσταφά Γ΄, ετεροθαλής αδελφή του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Α΄, ξαδέλφη των σουλτάνων Μαχμούτ Α΄ και του Οσμάν Γ΄ και εγγονή του σουλτάνου Μεχμέτ Δ' και της Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάνας.[1]

Ο πατέρας της Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάν,Αχμέτ Γ'

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάνα γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1708 και ήταν κόρη του σουλτάνου Αχμέτ Γ΄ και της Εμινέ Μιχρισάχ Σουλτάνας. Από την πλευρά της μητέρας της είχε έναν αδελφό, τον σουλτάνο Μουσταφά Γ΄. Ήταν μία από τα πενήντα δύο παιδιά και τις τριάντα κόρες του πατέρα της. Το 1709 σε ηλικία περίπου δύο ετών, αρραβωνιάστηκε με τον ηλικιωμένο Αμπντουραχμάν Πασά, ένα βεζίρη. Ήταν μια δαπανηρή υπόθεση για τον Πασά.

Έστειλε στο Τοπ Καπί έναν μεγάλο αριθμό πολύτιμων δώρων αρραβώνων: στην αρραβωνιαστικιά του ένα δαχτυλίδι, μία πένα, έξι Μπόχτσας υφάσματος, καθώς και λουλούδια και φρούτα σε δίσκους. Στον σουλτάνο ένα όμορφο άλογο, μια ζώνη με πετράδια, και πέντε Μπόχτσας υφάσματος. Στην Εμινέ Μιχρισάχ έστειλε ένα διαμαντένιο βραχιόλι και πέντε Μπόχτσας υφάσματος. Δώρα δόθηκαν επίσης στις άλλες συζύγους του σουλτάνου, στις οθωμανές πριγκίπισσες, στους ηγεμόνες και σε εκείνους που οργάνωσαν την τελετή. Ο Τσαγατάι Ουλουτσάι εκτιμά ότι ο αρραβώνας κόστισε στον Αμπντουραχμάν Πασά περισσότερες από 10.000 λίρες. Αλλά ο πασάς πέθανε πριν ο γάμος πραγματοποιηθεί.

Η Ουμιουγκιουλσούμ όταν ήταν δεκαέξι, παντρεύτηκε με τον Νταμάτ Αλή Πασά στις 6 Ιανουαρίου 1724 με μία γαμήλια γιορτή που συναγωνίστηκε αυτήν της αδελφής της, Φατμά Σουλτάνας. Ωστόσο, η ζωή της ήταν ένα πρόβλημα. Αυτή και ο σύζυγος της που βρέθηκαν σύντομα σε κακή οικονομική κατάσταση, και άσκησε έφεση στον πατέρα της για βοήθεια. Υπάρχει μια επιστολή από αυτήν για τον "Υπέρτατο Σουλτάνο" στην οποία επισημαίνει την θλιβερή οικονομική κατάσταση του δούλου του, του συζύγου της. Δυστυχώς η αντίδραση του Αχμέτ Γ΄ στην επιστολή αυτή δεν ήταν δυνατό να βρεθεί, αλλά αναμφίβολα της έδωσε κάποια βοήθεια, αν και η κατάσταση του Δημοσίου ήταν τόσο σοβαρή αυτή τη περίοδο που το ποσό που πρόσφερε ενδέχεται να ήταν περιορισμένο.

Η εξέγερση του Πατρώνα Χαλίλ εναντίον του πατέρα της, τελείωσε ότι καλές ημέρες μπορούσε να είχε η Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάν, και το Νοέμβριο του 1732, σε ηλικία 24 ετών πέθανε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]