Φατμά Σουλτάνα (κόρη του Ιμπραήμ Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φατμά Σουλτάν
فاطمة سلطان
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΓέννησηΣεπτέμβριος 1642
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1682 (40 ετών)
ΣύζυγοςΣιλαχντάρ Γιουσούφ Πασάς
Φαζλί Φεζλουλάχ Πασάς
Πλήρες όνομα
   Φατμά μπιντ Ιμπραήμ Χαν
Τούρκικα: Fatma bint Ibrahim Han
Οθωμανικά: فاطمة αبنت ابراهيم خان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΙμπραήμ Α΄
ΜητέραΧατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φατμά Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:فاطمة سلطان) (Τούρκικα: Fatma Sultan, 1642 - Σεπτέμβριος 1682) ήταν κόρη του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1642, και ήταν κόρη του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ και της συζύγου του Χατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάν. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια υπό τη φροντίδα της γιαγιάς της, Βαλιντέ Κιοσέμ Σουλτάν.

Τον Ιανουάριο του 1645, όταν ήταν ακόμη 3 ετών, παντρεύτηκε τον Σιλαχντάρ Γιουσούφ Πασά. Σκοπός ήταν να παραμείνει ο πασάς πιο κοντά στο παλάτι και τον σουλτάνο. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, το 1646, εκτελέστηκε από τον Σουλτάνο μετά από πειθώ των πολιτικών αντιπάλων του Γιουσούφ.

Ένα μήνα μετά την εκτέλεση του Γιουσούφ, παντρεύτηκε αυτή τη φορά τον καπετάνιο Φαζλί Φεζλουλάχ Πασά. Ωστόσο, αυτός ο γάμος δεν ολοκληρώθηκε και ο σύζυγός της πέθανε το 1657.

Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για την υπόλοιπη ζωή της. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι πέθανε το 1682.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)