Χατιτζέ Σουλτάνα (κόρη του Μωάμεθ Δ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χατιτζέ Σουλτάν
خديجة خاتون
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1658 ή 1662
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος9 Μαΐου 1743 (~81/85 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜουσαχίπ Μουσταφά Πασά
Μόραλη Νταμάτ Χασάν Πασά
Επίγονοι[Σουλτανζάντε Μεχμέτ Μπέη
Σουλτανζάντε Χασάν Μπέη
Σουλτανζάντε Τζαμούρ Αλή Αγάς
Σουλτανζάντε Αμπάς Αγάς
Ρουκιγιέ Χανίμσουλταν
Πλήρες όνομα
   Χατιτζέ μπιντ Μεχμέτ Χαν
Τούρκικα: Hatice bint Mehmed Han
Οθωμανικά: هاتیس بنت محمد هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜωάμεθ Δ΄
ΜητέραΕμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Χατιτζέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:خديجة خاتون) (Τούρκικα: Hatice Sultan, 1658 ή 1662 - 9 Μαΐου 1743) ήταν κόρη του σουλτάνου Μωάμεθ Δ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανηψιά των σουλτάνων Σουλεϊμάν Β΄ και Αχμέτ Β΄, αδελφή των σουλτάνων Μουσταφά Β΄ και Αχμέτ Γ΄ και θεία του σουλτάνου Μαχμούτ Α΄.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χατιτζέ Σουλτάνα γεννήθηκε το 1658 ή 1662 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν κόρη του Σουλτάνου Μωάμεθ Δ΄ και της ελληνίδας αγαπημένης συζύγου του Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν. Σε ηλικία 13 ετών παντρεύτηκε Μουσαχίπ Μουσταφά Πασά. Η γαμήλια τελετή πραγματοποιήθηκε μαζί με την τελετή περιτομής του Ηγεμόνα Αχμέτ (αδελφός της Χατιτζέ,μετέπειτα Σουλτάνος Αχμέτ Γ΄). Η Χατιτζέ μαζί με τον Μουσταφά Πασά απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Σουλτανζαδέ Μεχμέτ, τον Σουλτανζαδέ Χασάν, τον Σουλτανζαδέ Τζαμούρ Αλή, τον Σουλτανζαδέ Αμπάς και την Ρουκιγιέ Σουλτάνα. Το 1685 ο Μουσταφά Πασά πεθαίνει και η Χατιτζέ μένει χήρα του.

Το 1691 παντρεύεται τον Μόραλη Χασάν Πασά. Στις 17 Νοεμβρίου 1703 ο Χασάν Πασάς γίνεται Μεγάλος Βεζίρης και η Χατιτζέ γίνεται ισχυρότερη. ωστόσο στις 28 Σεπτεμβρίου 1704 ο Χασάν χάνει την θέση του Μεγάλου Βεζίρη με αποτέλεσμα να εξοριστεί μαζί με την Χατιτζέ στο Ιζμίτ. Καιρό αργότερα θα επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη. Το 1713 ο Χασάν Πασάς πεθαίνει και η Χατιτζέ γίνεται για δεύτερη φορά χήρα. Το υπόλοιπο της ζωής της θα το περάσει στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τις 9 Μαΐου του 1743 όπου πεθαίνει. Ο τάφος της βρίσκεται στο Γενί Τζαμί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hatice Sultan (IV. Mehmed'in kızı) της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).