Ιντσί Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιντσί Χατούν
إنشي هاتون
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΣύζυγοςΣουλτανζάντε Νασιρεντίν Μεχμέτ Β΄ Μπέης
Πλήρες όνομα
   Ιντσί μπιντ Μωάμεθ Χαν
Τούρκικα: İnci bint Mehmed Han
Οθωμανικά: إنشي بنت محمد هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜωάμεθ Α΄
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ιντσί Χατούν (Οθ. Τούρκικα:إنشي هاتون, Τούρκικα: İnci Hatun) ήταν κόρη του σουλτάνου Μωάμεθ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ημερομηνία γέννησης της, όπως και του θανάτου της είναι άγνωστη. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ήταν μεγαλύτερη από την αδελφή της Σελτσούκ Χατούν, που γεννήθηκε το 1407. Παντρεύτηκε τον Σουλτανζάντε Νασιρεντίν Μεχμέτ Μπέη, γιος της κόρης του σουλτάνου Μουράτ Α΄, Νεφισέ Μελέκ Χατούν. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, των οποίων τα ονοματά τους είναι άγνωστα.

Όταν παντρεύτηκε ο Μεχμέτ είχε ήδη 4 γιους: τον Μαχμούτ, τον Αλί, τον Ίσα και τον Ιμπραήμ. Ωστόσο, χρονολογικά, κανένας από αυτούς δεν γεννήθηκε από την Ιντσί. Παρόλα αυτά έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων Οσμανιδών-Καραμάνογλου παντρεύοντας τους θετούς του γιους της με τις αδερφές της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)