Χουντί Φατμά Σουλτάν Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χουντί Φατμά Σουλτάν Χατούν
خوندي فاطمة سلطان خاتون
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΓέννησηΠρούσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΕμίρ Σουλτάν
Επίγονοι1 γιο και 2 κόρες
Πλήρες όνομα
   Χουντί Φατμά Σουλτάν μπιντ Βαγιαζήτ Χαν
Τούρκικα: Hundi Fatma Sultan bint Bayezid Han
Οθωμανικά: هندي فاطمة سلطان بينت بايزيد حان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΒαγιαζήτ Α΄
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Χουντί Φατμά Σουλτάν Χατούν (Οθ. Τούρκικα:خوندي فاطمة سلطان خاتون) (Τούρκικα: Hundi Fatma Sultan Hatun, ? - ?) ήταν κόρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Προύσα. Παντρεύτηκε τον Εμίρ Σουλτάν το 1390. Σε ορισμένες πηγές, αυτός ο γάμος περιγράφεται ως ο γάμος του Οσμάν Α΄ και της κόρης του Σεΐχη Εντεμπαλί, της Μαλχούν Χατούν. Στο όνειρο της Χουντί, ο Προφήτης Μωάμεθ της είπε: «Σου έδωσα το γιο μου, τον Σεγίντ Μεχμέτ Μπουχαρί. Έλα σε αυτόν, μην εναντιωθείς, στη διαταγή μου!".

Παντρεύτηκε τον Εμίρ Σουλτάν χωρίς να το γνωρίζει, ενώ ο πατέρας της ήταν σε εκστρατεία. Μετά την επιστροφή του Βαγιαζήτ από την εκστρατεία, έλαβε γνώση της κατάστασης που εξοργίστηκε και έστειλε τους στρατιώτες του να σκοτώσουν την κόρη και τον γαμπρό του, αλλά αυτοί οι στρατιώτες μετατράπηκαν σε πέτρες από το θαύμα του Εμίρ Σουλτάν. Αναφέρεται ότι ο Μόλα Φενάρι έγραψε μια επιστολή στον σουλτάνο, δηλώνοντας ότι ο γαμπρός του ήταν ένας πολύτιμος άνθρωπος, λέγοντας ότι αν προσπαθούσε να τον σκοτώσει ξανά, η πόλη θα καταστραφεί.

Εκτός από αυτόν τον μύθο, λέγεται ότι ο σουλτάνος παντρεύτηκε την κόρη του εθελοντικά. Είχε ένα γιο με το όνομα Εμίρ Αλί και δύο κόρες, με τον Εμίρ Σουλτάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)