Χατιτζέ Σουλτάνα (κόρη του Μουσταφά Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χατιτζέ Σουλτάν
خديجة خاتون
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση13 Ιουνίου 1768
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος17 Ιουλίου 1821 (53 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤουρμπές Μιχρισάχ Σουλτάνα, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜουχαφίζ Νακιμπζάντε Σαγίντ Αχμέτ Πασάς
Πλήρες όνομα
   Χατιτζέ μπιντ Μουσταφά Χαν
Τούρκικα: Hatice bint Mustafa Han
Οθωμανικά: هاتیس بنت مصطفی هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜουσταφά Γ΄
ΜητέραΑϊσέ Αντιλσάχ Καντινεφέντι
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Χατιτζέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:خديجة خاتون) (Τούρκικα: Hatice Sultan, 13 Ιουνίου 1768 - 17 Ιουλίου 1821) ήταν κόρη του σουλτάνου Μουσταφά Γ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Το Παλάτι Χατιτζέ Σουλτάνα, σχεδιασμένο από τον Αντουάν Ιγκνάς Μέλιν, γύρω στο 1800.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χατιτζέ Σουλτάνα γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1768 στην Κωνσταντινούπολη, κόρη του σουλτάνου Μουσταφά Γ΄ και της Αϊσέ Αντιλσάχ Καντινεφέντι. Η Χατιτζέ είχε μια αδελφή την Μπεϊχάν Σουλτάνα.

Η Χατιτζέ το 1787 παντρεύτηκε τον Μουχαφίζ Νακιμπζάντε Σαγίντ Αχμέτ Πασά, κυβερνήτη του Χοτίν (σημερινή επαρχία της Ουκρανίας). Η Χατιτζέ ήταν πολύ κοντά στον αδελφό της Σελίμ και είχε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ως έμπιστη του. Είχε μια στενή σχέση με τον αρχιτέκτονα Αντουάν Ιγκνάς Μέλιν. Η Χατιτζέ εισηγήθηκε ώστε ο Μέλιν να γίνει ο αυτοκρατορικός αρχιτέκτονας του σουλτάνου Σελίμ Γ΄.

Το 1795 η Χατιτζέ ανέθεσε στον Μέλιν να σχεδιάσει ένα λαβύρινθο για το παλάτι της, στο Ορτάκιοϊ, στο στυλ του κήπου που έχει ο δανός πρέσβης, ο Βαρώνος Χούμπς. Ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα, ρώτησε τον Μέλιν να ανακαινίσει το εσωτερικό του παλατιού, και στη συνέχεια, ένα καινούργιο νεοκλασικό παλάτι στο Ντεφτερνταρμπουρνού. Ο Μέλιν σχεδίασε επίσης ρούχα και κοσμήματα για την Χατιτζέ. Ο Μέλιν επισκεύασε επίσης το παλάτι της, στο Νεσεταμπάντ το 1804.

Το 1809, αγόρασε γη μαζί με την αδελφή της, Μπεϊχάν Σουλτάνα και την ξαδέλφη της Εσμά Σουλτάνα, μετά από την κατασκευή του Παλατιού Χατιτζέ Σουλτάνα. Το παλάτι έγινε διάσημο σε όλη την Ευρώπη, αλλά οδήγησε σε επικρίσεις εναντίον του σουλτάνου, "ως το ανάκτορο της ευχαρίστησης".

Η Χατιτζέ Σουλτάνα πέθανε στις 17 Ιουλίου 1821 στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 53 ετών και είναι θαμένη στον τουρμπέ της Μιχρισάχ Σουλτάνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]