Μιχάλης Σάλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχάλης Σάλλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1950
Ηράκλειο Κρήτης
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΕκπαίδευσηΔιδακτορικό στην Οικονομετρία και Θεωρία της Πρόγνωσης Χαϊδελβέργη Γερμανία Γλώσσες Ελληνικά Γερμανικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤραπεζίτης

Ο Μιχάλης Σάλλας (γεν. το 1950) είναι Έλληνας επιχειρηματίας, μάνατζερ, τραπεζίτης και ακαδημαϊκός. Ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς από το 1991, μέχρι το 2016.

Ο Σάλλας συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας[2].

Το Νοέμβριο του 2016 ο Μιχάλης Σάλλας αποχτά στρατηγική συμμετοχή στην Παγκρήτια Τράπεζα, μέσω της Lyktos Participations και έτσι η τράπεζα εξελίσσεται με τη συμφωνία εξαγοράς της δραστηριότητας της HSBC στην Ελλάδα, σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Μιχάλης Σάλλας, συμφώνησε τη μεταβίβαση του ποσοστού του στην Παγκρήτια Τράπεζα, στο νέο Στρατηγικό της Επενδυτή, την Thrinvest Holding.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά (Οικονομετρία και Θεωρία της Πρόγνωσης) από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Ο Μιχάλης Σάλλας συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Το 1974, αν και μόλις 24 ετών, ο Σάλλας ήταν ένα από τα 149 άτομα που πήραν πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να συμμετάσχουν στην Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.

Άρχισε την καριέρα του στη Γερμανία ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ήταν καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναγκάστηκε να τελειώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1997 λόγω των υποχρεώσεων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που τότε αναπτυσσόταν με μεγάλους ρυθμούς.[3]

Τα χρόνια 1981-1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως), πρόεδρος της Επιτροπής Μεγάλων Έργων (Ρίο Αντίρριο, Αεροδρόμιο, Αττική Οδός, κλπ), πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Το 1991, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των υπό δημόσιο έλεγχο ελληνικών τραπεζών (που επικρίθηκε ως ξεπούλημα από τους αντιπάλους του). Ο Μιχάλης Σάλλας απέκτησε την Τράπεζα Πειραιώς (πρώτη ιδιωτικοποίηση τράπεζας στην Ελλάδα), ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, η οποία περιλάμβανε τους Δασκαλαντωνάκη (Grecotel), Βασιλάκη (Aegean), Φουρλή (ΙΚΕΑ) και αργότερα τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο (Χαλυβουργική) και μέλη της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Η τράπεζα ήταν ζημιογόνος όταν την ανέλαβε ο Μιχάλης Σάλλας, αλλά ο ίδιος, , γρήγορα την κατέστησε κερδοφόρο, ενώ τα επόμενα χρόνια απέκτησε φήμη «σταρ-μάνατζερ»[3] λόγω των πολλών (26 το σύνολο) επιτυχημένων εξαγορών και απορροφήσεων που πέτυχε. Το μερίδιο της Τράπεζας Πειραιώς στην αγορά το 1991 ήταν 0,15% και το σύνολο του ενεργητικού της στα 25 δισ. δρχ. (73,5 εκατ. ευρώ). Το 2016 που ο Μιχάλης Σάλλας αποχώρησε, το μερίδιο της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα έφθανε στο 32% της αγοράς και το ενεργητικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ξεπερνούσε τα 90 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα 7 χρόνια (1992-1999) της Τράπεζας Πειραιώς ήταν η περίοδος που ονομάστηκε "περίοδος της Ανάπτυξης και Δημιουργίας Κρίσιμης Μάζας". Το 1993 η Τράπεζα βγαίνει στα Βαλκάνια- πρώτα στη Βουλγαρία και μετά με την Tirana Bank στην Αλβανία. Το 1997 και το 1998 έρχονται οι πρώτες εξαγορές τραπεζικών δικτύων αλλά και τραπεζών.

Το 2000 ο 'Ομιλος αρχίζει να ενσωματώνει τα νέα του μέλη. Για παράδειγμα, έχουμε τη συγχώνευση με απορρόφηση των τραπεζών Χίου & Μακεδονίας- Θράκης, από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ δύο χρόνια αργότερα γίνεται η εξαγορά του 58% της ΕΤΒΑ Bank, η οποία τον επόμενο χρόνο συγχωνεύεται με απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς. Έχουν προηγηθεί Natwest και άλλες θυγατρικές ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς και η ίδρυση ή η εξαγορά αρκετών θυγατρικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Το 2012 και ενώ είχε αρχίσει η δημοσιονομική κρίση στη χώρα γίνεται η απορρόφηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και η εξαγορά του συνολικού ποσοστού συμμετοχής της Societe Generale (99,08%) στη Γενική Τράπεζα της Ελλάδας.. Έναν χρόνο αργότερα- το 2013- η Τράπεζα Πειραιώς προχωράει στην απόκτηση όλων των καταθέσεων των δανείων και των καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας συμπεριλαμβανομένων των δανείων και των καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα.

Την ίδια κι όλας χρονιά προχωρά και σε μια νέα εξαγορά. Πρόκειται για το συνολικό ποσοστό (100%) της Millennium BCP στην θυγατρική της στην Ελλάδα Millennium Bank S.A..

To 2015 η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην απόκτηση του "υγιούς" τμήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας.

Στις 8 Μαρτίου 2015, ο Μιχάλης Σάλλας ορίστηκε πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, διαδεχόμενος τον Γιώργο Ζανιά.[4]

Στις 20 Ιουλίου 2016 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς.

Στις 10 Νοεμβρίου 2016 ο Μιχάλης Σάλλας γίνεται Στρατηγικός Επενδυτής στην Παγκρήτια Τράπεζα, μέσω της Lyktos Participations και έτσι η τράπεζα εξελίσσεται με τη συμφωνία εξαγοράς της δραστηριότητας της HSBC στην Ελλάδα, σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Μιχάλης Σάλλας, συμφώνησε τη μεταβίβαση του ποσοστού του στην Παγκρήτια Τράπεζα, στο νέο Στρατηγικό της Επενδυτή, την Thrinvest Holding.

Με πρωτοβουλία του Μιχάλη Σάλλα αναμορφώθηκε το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (City Link) Σύνταγμα οδηγώντας σε μια σημαντική αναβάθμιση το κέντρο της Αθήνας. Το έργο ολοκληρώθηκε την περίοδο 2002-2003.

O Μιχάλης Σάλλας είναι οπαδός της ΑΕΚ και γνωστός για το ειδικό ενδιαφέρον του για την οινοποιεία.

Από το 2005, κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Οινοποιητικής Σεμέλη Α.Ε.

Δικαστική Δικαίωση Μιχάλη Σάλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έγραψε τον Ιούλιο του 2012 ότι ο Μιχάλης Σάλλας έδωσε μυστικά δάνεια 100 εκατομμυρίων ευρώ στην οικογένειά του.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από την οικογένεια Σάλλα. Η υπόθεση διερευνήθηκε δικαστικά και η ποινική δίωξη έπαυσε οριστικά με το Βούλευμα 562/2021 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών[5].

Ακολούθησε δημοσίευμα των New York Times το 2013, στο οποίο η οικογένεια Σάλλα φερόταν να είχε δανειστεί 113 εκατομμύρια από την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, για να μετέχει στην στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς του 2011. Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Μια σειρά νομικών υποθέσεων που ξέσπασαν μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από την Τράπεζα Πειραιώς κατέληξαν στην αθώωση του Μιχάλη Σάλλα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ή απαλλακτικά βουλεύματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2019.
  2. «Mιχάλης Σάλλας: Οι τράπεζες, η οικονοµία, οι σχέσεις µε τον Γιάννη Στουρνάρα και η πιο κρίσιµη µέρα ​της επιχειρηµατικής διαδροµής του». Fortunegreece.com. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2023.  zero width space character in |title= at position 101 (βοήθεια)
  3. 3,0 3,1 «Μιχάλης Σάλλας: Η ιστορία του πιο πετυχημένου Έλληνα τραπεζίτη». ProtoThema. 26 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «Ο Μ. Σάλλας νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών». Καθημερινή. 8 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2015. 
  5. Ελληνικά Δικαστήρια