Τράπεζα Κρήτης 1899-1919

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σφραγίδα της Τράπεζας Κρήτης 1899
Χαρτονόμισμα της Τράπεζας Κρήτης των 25 δραχμών

Η Τράπεζα Κρήτης λειτούργησε από το 1899 έως το 1919 στην Κρήτη και είναι η ίδια τράπεζα η οποία συνδέθηκε με το Σκάνδαλο Κοσκωτά.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας το 1898 και με διάταγμα της Κρητικής κυβέρνησης ιδρύεται η Τράπεζα Κρήτης με έδρα τα Χανιά στις 30 Σεπτεμβρίου του 1899.

Τα απαραίτητα κεφάλαια τα οποία ήταν 10.000.000 δραχμές κατέβαλαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με όμιλο Άγγλων τραπεζιτών (Οικογένεια Ρόθτσιλντ επίσης ιδιοκτήτες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος).

Η κυβέρνηση της παραχώρησε αποκλειστικά προνόμιο της έκδοσης χαρτονομισμάτων της Δραχμή της Κρητικής Πολιτείας. Το προνόμιο αυτό το διατήρησε και μετά την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1913 έως και το 1919 οπότε συγχωνεύτηκε και Τέθηκε υπό εκκαθάριση από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος η οποία απέτυχε να την εκκαθαρίσει και τελικός αναγκαστικά ανακεφάλαιοποιήθηκε και ακυρώθηκε η συγχώνευση την δεκαετία του 1950 μετά από έλεγχο και απόφαση της νομισματικής επιτροπής που ιδρύθηκε μετά το Β΄΄ΠΠ στην συνεχεία υπήρξε το Σκάνδαλο Κοσκωτά.

Έτσι η Τράπεζα Κρήτης ήταν προνομιούχος. Το Ελληνικό κράτος δηλαδή της είχε παραχωρήσει το δικαίωμα της έκδοσης και κυκλοφορίας χαρτονομίσματος στην Κρήτη όπως είχε κάνει με την Ιονική για τα Επτάνησα και την Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας για τις “Νέες Χώρες” Μέχρι και το 1919. Στην συνέχεια το εκδοτικό δικαίωμα για ολη την επικράτεια πέρασε στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πυλαρινός "Τα Ελληνικά Χαρτονομίσματα 1898-1992" 3η Έκδοση.
  • Bank of Crete, Coins World

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]