Τερψιθέα Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°13′36″N 21°38′02″E / 37.22667°N 21.63389°E / 37.22667; 21.63389

Τερψιθέα Μεσσηνίας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Ελλάδα
Διοικητική διαίρεση Δήμος Τριφυλίας

Η Τερψιθέα της Κυπαρισσίας είναι ένας μη οριοθετημένος οικισμός του Δήμου Κυπαρισσίας που αριθμεί 150 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται νότια της Κυπαρισσίας σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από αυτήν, ανατολικά και δυτικά του Εθνικού δρόμου που ενώνει την Κυπαρισσία με τα Φιλιατρά.

Το όνομα της το οφείλει στη θέα προς το Ιόνιο, μια και ο οικισμός αυτός απέχει 500 μέτρα από τη θάλασσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παλαιά χρόνια εκεί χτίζονταν τα λεγόμενα «εξοχικά» που θεωρούντο τα καλύτερα σπίτια της περιοχής. Τότε λειτουργούσε και το δημοτικό σχολείο, το οποίο όμως αργότερα έκλεισε λόγω της μη προσέλευσης αρκετού αριθμού μαθητών.Διαθέτει όμως εκκλησία η οποία λειτουργεί ακόμα.

Παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί σαν «αγροτική περιοχή υψηλής παραγωγικότητας» μιας και εδώ βγαίνει το γνωστό μεσσηνιακό καρπούζι, νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης. Με νόμο όμως του 2006 αποχαρακτηρίστηκε . Καλλιεργούνται ακόμα κηπευτικά, πατάτα, ελιές και εσπεριδοειδή.

Στην Τερψιθέα (κοντά στα Μαντζαβέϊκα) έμενε και ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος (1864 - 1922). (Θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος του 19ου Αιώνα.), ο οποίος επίσης ήταν γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο Αρκάς (Πολ Αρκάς).


Περίοδος της Κατοχής:

Σύμφωνα με τους φάκελους του υπουργείου Εξωτερικών για τις σφαγές σε πάνω από 60 πόλεις και χωριά την περίοδο της Κατοχής - υποφάκελος (1946 / 1.3, τµήµα 1/1, 2, 3 και 4) αναφέρετάι ότι:

"Κυπαρισσία (χωριό Τερψιθέα): Ο Karl Dietrich του 1008ου Τάγµατος Ιππικού κατηγορείται για το ξεκλήρισµα µιας ολόκληρης οικογένειας (του Ν. Αναγνωστόπουλου), από το επτάµηνο βρέφος ως την υπέργηρη κατάκοιτη πρόγονή του, ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση ανταρτών της περιοχής".

Πηγή Εφημερίδα το Βήμα http://www.tovima.gr/world/article/?aid=420215

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τερψιθέα έχει παραλίες για μπάνιο, με πιο γνωστή από αυτές την Παραλία του Βλάχου, 6 χλμ νότια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Πρόκειται για παραλία με βότσαλο και κολπίσκους 200 μέτρων. Η πρόσβαση προς τις παραλίες αυτές είναι κάπως δύσκολη, μια και οι δρόμοι δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίζει να κτίζονται στην ευρύτερη περιοχή αρκετά εξοχικά λόγω της καθαρής θάλασσας και της απρόσκοπτης θέας. Διαθέτει επίσης εξοχικές ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης.