Καρτελάς Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρτελάς
Καρτελάς is located in Greece
Καρτελάς
Καρτελάς
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
(Έδρα: Πάτρα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
(Έδρα: Τρίπολη)
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
(Έδρα: Καλαμάτα)
ΔήμοςΤριφυλίας
(Έδρα: Κυπαρισσία)
Δημοτική ΕνότηταΚυπαρισσίας
Δημοτική ΚοινότηταΚυπαρισσίας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Υψόμετρο0 μ.
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας24500
Τηλ. κωδικός27610[1]
Δήμος Τριφυλίας

Ο Καρτελάς[2] είναι παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στην Κυπαρισσία και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.

Πολύ γνωστή και δημοφιλής, κυρίως στους κατοίκους της περιοχής, είναι η παραλία του οικισμού, γνωστή ως η Παραλία του Καρτελά.[3]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός, ο οποίος βρέχεται από τα νερά του Ιονίου Πελάγους, βρίσκεται βόρεια της Κυπαρισσίας, από την οποία απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρτελάς είναι νεοσύστατος οικισμός που αναγνωρίστηκε επίσημα μόλις το 2011[4][5] και με τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[2][6] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας.

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός του Καρτελά, με βάση την απογραφή του 2011, έχει 43 μόνιμους κατοίκους,[7] οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε διάφορες αγροτικές εργασίες.

Κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός αποτελείται κυρίως από κατοικίες και εξοχικά και δεν διαθέτει κτίρια κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενώ οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται συνήθως στο Καλό Νερό και την Κυπαρισσία.

Παραλία του Καρτελά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπροστά από τον οικισμό βρίσκεται η Παραλία του Καρτελά,[3] η οποία εκτείνεται σε μήκος περίπου 1 χιλιομέτρου και η ακτή της αποτελείται από άμμο και βότσαλα. Η παραλία αυτή θεωρείται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ως μια καλή επιλογή για επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να κολυμπήσουν σε πεντακάθαρα νερά και να απολαύσουν, με ελεύθερη παραμονή ή οργανωμένη υποδοχή με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα μια από τις γνωστές παραλίες στα βορειοδυτικά του νομού.[8][9]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τηλεφωνικοί κωδικοί της Ελλάδας, Ζώνη 27: Κυπαρισσία: 27610
  2. 2,0 2,1 2,2 1) Δ.Κ. Κυπαρισσίας: Ο Καρτελάς Αρχειοθετήθηκε 2017-07-06 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.
  3. 3,0 3,1 Παραλίες > Ακτές Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας > Καρτελάς, από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.
  4. Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών > Καρτελάς (Μεσσηνίας), από την ιστοσελίδα: www.eetaa.gr
  5. 09/05/2011[νεκρός σύνδεσμος].
  6. ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010.
  7. "Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Μόνιμος Πληθυσμός Αρχειοθετήθηκε 2018-09-27 στο Wayback Machine.", Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
  8. Μεσσηνία > Καρτελάς, από την ιστοσελίδα: greece.terrabook.com
  9. "Messinia: Olive Culture in the land of Messinia" - "Μεσσηνία. Ο Πολιτισμός της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη", Biotourism Guide - Βιοτουριστικός Οδηγός, από την ιστοσελίδα: biopolitics.gr, Biotourism – Olive Culture in the land of Messinia, έκδοση: "Biopolitics International Organisation" - "Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής", Αθήνα 2015, ISBN 978-960-7508-55-3, σελ. 288.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]