Λιβάρτζι Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°4′1.88″N 21°39′8.50″E / 37.0671889°N 21.6523611°E / 37.0671889; 21.6523611

Λιβάρτζι
Λιβάρτζι is located in Greece
Λιβάρτζι
Λιβάρτζι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
(Έδρα: Πάτρα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
(Έδρα: Τρίπολη)
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
(Έδρα: Καλαμάτα)
ΔήμοςΤριφυλίας
(Έδρα: Κυπαρισσία)
Δημοτική ΕνότηταΓαργαλιάνων
Δημοτική ΚοινότηταΓαργαλιάνων
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας24400
Τηλ. κωδικός27630[1]
Δήμος Τριφυλίας
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λιβάρτζι.

Το Λιβάρτζι[2] (αναφέρεται συνήθως ως «θέση» Λιβάρτζι), είναι πολύ μικρός οικισμός κοντά στους Γαργαλιάνους και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός βρίσκεται μόλις 500 μέτρα ανατολικά των Γαργαλιάνων,[2] στην οδό ΓαργαλιάνωνΚαλαμάτας, στην κατεύθυνση προς Φλόκα, Πυργάκι και Χώρα. Απέχει περίπου 5,5 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Η απόσταση του οικισμού από την Φλόκα είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λιβάρτζι είναι νεοσύστατος οικισμός, ο οποίος αναγνωρίστηκε μόλις το 2011[3][4] και προσαρτήθηκε στην τοπική κοινότητα Γαργαλιάνων, και μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας,[2][5] ο οποίος συστάθηκε με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας.

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολύ μικρός αυτός οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει μόλις 5 μόνιμους κατοίκους,[6] οι οποίοι απασχολούνται με το εμπόριο και σε διάφορες αγροτικές εργασίες, καθώς στη περιοχή γύρω από τον οικισμό υπάρχουν, εκτός από ελαιώνες, αμπελώνες και σταφιδοκαλλιέργειες. Παλαιότερα κυριαρχούσε κυρίως η παραγωγή της σταφίδας, αλλά στα κτήματα της πεδιάδας, στην οποία βρίσκεται ο οικισμός, βρισκόταν και ο σιτοβολώνας της περιοχής.[2]

Κτίρια και αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός αποτελείται κυρίως από αγροικίες και δεν διαθέτει κτίρια διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων ή εκκλησία, καθώς οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται συνήθως στους Γαργαλιάνους. Ενδιαφέρον αξιοθέατο, στην περιοχή του οικισμού, θεωρείται το Σπήλαιο στο Λιβάρτζι, το οποίο δεν έχει αναδειχθεί και παραμένει αχαρτογράφητο.[7]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]