Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιόλακα Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιόλακα
Γιόλακα is located in Greece
Γιόλακα
Γιόλακα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
(Έδρα: Πάτρα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
(Έδρα: Τρίπολη)
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
(Έδρα: Καλαμάτα)
ΔήμοςΤριφυλίας
(Έδρα: Κυπαρισσία)
Δημοτική ΕνότηταΦιλιατρών
Δημοτική ΚοινότηταΦιλιατρών
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Πληθυσμός
Μόνιμος13
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας24300
Τηλ. κωδικός27610[1]
Δήμος Τριφυλίας

Η Γιόλακα[2] είναι μικρός οικισμός κοντά στα Φιλιατρά και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.

Η Γιόλακα είναι οικισμός, ο οποίος αναγνωρίστηκε μόλις το 2011[3][4] και μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[2] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας.

Ο οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει 36 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται με διάφορες αγροτικές εργασίες, καθώς στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια. Σε αμπελώνα της Γιόλακας μάλιστα παράγεται γλυκύς ερυθρός οίνος (γνωστός και ως νάμα), που χρησιμοποιείται για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ στην περιοχή του οικισμού λειτουργεί επίσης και μονάδα εκτροφής, παραγωγής και εμπορίας πουλερικών.[5]

Ο οικισμός αποτελείται κυρίως από αγροικίες και δεν διαθέτει κτίρια διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται συνήθως στα Φιλιατρά.

Λογοτεχνική αναφορά για την Γιόλακα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμμεση παρουσίαση της τοπογεωγραφίας της Τριφυλίας και του οικισμού της Γιόλακας έχει αναφέρει στο μυθιστόρημά του «Το ανάθεμα. Η Νάντια της Γιόλακας» ο λογοτέχνης Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.[6]

  1. Τηλεφωνικοί κωδικοί της Ελλάδας, Ζώνη 27: Φιλιατρά: 27610
  2. 2,0 2,1 1) Δ.Κ. Φιλιατρών: Γιόλακα Αρχειοθετήθηκε 2017-06-16 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.
  3. Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών > Γιόλακα (Μεσσηνίας), από την ιστοσελίδα: www.eetaa.gr
  4. 09/05/2011[νεκρός σύνδεσμος].
  5. "Messinia: Olive Culture in the land of Messinia" - "Μεσσηνία. Ο Πολιτισμός της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη", Biotourism Guide - Βιοτουριστικός Οδηγός, από την ιστοσελίδα: biopolitics.gr, Biotourism – Olive Culture in the land of Messinia, έκδοση: "Biopolitics International Organisation" - "Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής", Αθήνα 2015, ISBN 978-960-7508-55-3, σελ. 358.
  6. "«Το ανάθεμα. Η Νάντια της Γιόλακας», του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου Αρχειοθετήθηκε 2016-08-14 στο Wayback Machine.", 26/07/2016, από την εφημερίδα Έθνος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]