Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπάρλα Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάρλα
Μπάρλα is located in Greece
Μπάρλα
Μπάρλα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
(Έδρα: Πάτρα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
(Έδρα: Τρίπολη)
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
(Έδρα: Καλαμάτα)
ΔήμοςΤριφυλίας
(Έδρα: Κυπαρισσία)
Δημοτική ΕνότηταΓαργαλιάνων
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Πληθυσμός
Μόνιμος46
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας24400
Τηλ. κωδικός27630[1]
Δήμος Τριφυλίας

Η Μπάρλα (επίσημη ονομασία) ή ο Μπάρλας (συνηθισμένη αναφορά)[2], είναι μικρός παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στους Γαργαλιάνους και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.

Πολύ γνωστή και δημοφιλής, κυρίως στους κατοίκους της περιοχής, είναι η παραλία του οικισμού, γνωστή ως η Παραλία του Μπάρλα.[3]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός βρίσκεται νοτιοδυτικά των Γαργαλιάνων και νότια από τον Μάραθο. Είναι πολύ κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους και βρίσκεται διαγώνια απέναντι από τη νήσο Πρώτη. Η απόστασή του οικισμού από τους Γαργαλιάνους είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και από τον Μάραθο περίπου 4 χιλιόμετρα.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπάρλα είναι νεοσύστατος οικισμός, ο οποίος αναγνωρίστηκε μόλις το 2011[4][5] και προσαρτήθηκε στην τοπική κοινότητα Μαραθοπόλεως και μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας,[2][6] ο οποίος συστάθηκε με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας.

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μικρός αυτός οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει 50 μόνιμους κατοίκους,[7] οι οποίοι απασχολούνται με τον τουρισμό και σε διάφορες αγροτικές εργασίες, καθώς στη περιοχή γύρω από τον οικισμό υπάρχουν, εκτός από ελαιώνες και διάφορες άλλες καλλιέργειες.

Κτίρια και αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός αποτελείται κυρίως από αγροικίες και εξοχικά και δεν διαθέτει κτίρια διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται συνήθως στους Γαργαλιάνους και τον Μάραθο. Αξιοθέατα για τον οικισμό εκτός από τις παραλίες της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί και η νήσος Πρώτη, την οποία έχει αντίκρυ, σε διαγώνια θέα. Στην περιοχή του οικισμού υπάρχουν επίσης τουριστικές εγκαταστάσεις με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Παραλία του Μπάρλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τον οικισμό της Μπάρλας, προς τα βορειοδυτικά, βρίσκεται το λιμάνι και οι παραλίες του Μαράθου, ενώ σε απόσταση μερικών μέτρων προς τα δυτικά από τον οικισμό βρίσκεται η Παραλία του Μπάρλα[3] η οποία αποτελεί ιδιαίτερο γεωλογικό συνδυασμό αμμώδους και βραχώδους παραλίας με σπηλαιώδη βράχια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]