Βαθύ Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαθύ
Βαθύ is located in Greece
Βαθύ
Βαθύ
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
(Έδρα: Πάτρα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
(Έδρα: Τρίπολη)
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
(Έδρα: Καλαμάτα)
ΔήμοςΤριφυλίας
(Έδρα: Κυπαρισσία)
Δημοτική ΕνότηταΚυπαρισσίας
Δημοτική ΚοινότηταΚυπαρισσίας
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Υψόμετρο0 μ.
Πληθυσμός22 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας24500
Τηλ. κωδικός27610[1]
Δήμος Τριφυλίας

Το Βαθύ[2] είναι παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στην Κυπαρισσία και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.

Πολύ δημοφιλής, κυρίως στους κατοίκους της περιοχής, είναι η παραλία του οικισμού, γνωστή ως η Παραλία του Βαθιού.[3]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός, ο οποίος βρέχεται από τα νερά του Ιονίου Πελάγους, βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κυπαρισσίας, από την οποία απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βαθύ είναι νεοσύστατος οικισμός που αναγνωρίστηκε επίσημα μόλις το 2011[4][5] και με τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[2][6] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας.

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός του Βαθιού, με βάση την απογραφή του 2011, έχει 22 μόνιμους κατοίκους,[7] οι οποίοι απασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και σε διάφορες αγροτικές εργασίες.

Κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός αποτελείται κυρίως από κατοικίες και εξοχικά και δεν διαθέτει κτίρια κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενώ οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται συνήθως στην Κυπαρισσία. Στην περιοχή του οικισμού υπάρχουν επίσης τουριστικές εγκαταστάσεις με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Παραλία του Βαθιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπροστά από τον οικισμό βρίσκεται η Παραλία του Βαθιού, της οποίας η ακτή αποτελείται από ψιλή άμμο. Η παραλία αυτή θεωρείται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ως μια καλή επιλογή για επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να κολυμπήσουν σε πεντακάθαρα νερά και να απολαύσουν, με ελεύθερη παραμονή μια από τις γνωστές παραλίες στα βορειοδυτικά του νομού.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τηλεφωνικοί κωδικοί της Ελλάδας, Ζώνη 27: Κυπαρισσία: 27610
  2. 2,0 2,1 1) Δ.Κ. Κυπαρισσίας: Το Βαθύ Αρχειοθετήθηκε 2017-07-06 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.
  3. 3,0 3,1 "Messinia: Olive Culture in the land of Messinia" - "Μεσσηνία. Ο Πολιτισμός της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη", Biotourism Guide - Βιοτουριστικός Οδηγός, από την ιστοσελίδα: biopolitics.gr, Biotourism – Olive Culture in the land of Messinia, έκδοση: "Biopolitics International Organisation" - "Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής", Αθήνα 2015, ISBN 978-960-7508-55-3, σελ. 287.
  4. Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών > Βαθύ (Μεσσηνίας), από την ιστοσελίδα: www.eetaa.gr
  5. 09/05/2011[νεκρός σύνδεσμος].
  6. ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010.
  7. "Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Μόνιμος Πληθυσμός Αρχειοθετήθηκε 2016-04-18 στο Wayback Machine.", Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]