Πύλη:Αφρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλώς ήλθατε στη Πύλη της Βικιπαίδειας, για την Αφρική. Εδώ μπορείτε να βρείτε λήμματα και κατηγορίες που σχετίζονται με την ήπειρο.

Η παρούσα πύλη αποτελεί τμήμα της Πύλης:Γεωγραφίας.



Κύρια Σελίδα Χώρες της Αφρικής Τι μπορείτε να κάνετε


π • ε Πύλη Αφρική

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα και καλύπτει το 6.0% της ολικής επιφάνειας της Γης και το 20.4% της στεριάς. Ο πληθυσμός της είναι 900 εκατομμύρια (υπολογ. 2005) και αποτελεί περίπου το 14% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού της Γης. Η ήπειρος περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα στα βορειοανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό στα νοτιοανατολικά και τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά. Η Αφρική μαζί με την Ασία και την Ευρώπη αποτελεί τον λεγόμενο Παλιό Κόσμο. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η Αφρική ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία έζησε ο άνθρωπος. (περισσότερα για την Αφρική)


π • ε Επιλεγμένο λήμμα

Η γραπτή ιστορία της Μαδαγασκάρης ξεκίνησε τον 7ο αιώνα, όταν οι Άραβες ίδρυσαν εμπορικούς οικισμούς στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Όμως, η προϊστορία της χώρας ξεκίνησε με την άφιξη των πρώτων ανθρώπων, πιθανότατα από τη νοτιοανατολική Ασία. Αυτό εξηγεί την ποικιλομορφία στα χαρακτηριστικά των κατοίκων του νησιού, που συνδυάζουν γονότυπους τόσο από Αυστραλομαλαισιανούς όσο και από Αφρικανούς. Παλαιότερα, υποστηρίχθηκε από ειδικούς ότι οι πρώτοι κάτοικοί της πρέπει να είχαν αφρικανική καταγωγή και να μετανάστευσαν εκεί κατά τα τέλη της Παλαιολιθικής Εποχής. Στην πρώτη χιλιετία π.Χ. ξεκίνησε ο εποικισμός κατά κύματα από ινδομελανησιακά φύλα (Μαλαγάσους), με προέλευση από την Ινδονησία, που αφομοίωσαν τους Αφρικανούς και επέβαλαν τη δική τους εθνοφυλετική και γλωσσική ταυτότητα. Απόγονοι αυτών είναι οι σημερινοί κάτοικοι της χώρας.

Στους Ευρωπαίους το νησί έγινε γνωστό μετά την Εποχή των Ανακαλύψεων. Από το 17ο αιώνα, η Αγγλία και η Γαλλία άρχισαν να ερίζουν για την επικυριαρχία στο νησί και έπειτα από μία ντε φάκτο περίοδο κατά την οποία έγινε προτεκτοράτο, το 1890 έγινε πλήρως προτεκτοράτο της Γαλλίας και το 1896 αποικία. Το 1960, στα πλαίσια της απαποικιοποίησης, η Μαδαγασκάρη έγινε ανεξάρτητο κράτος και στη συνέχεια μέλος του ΟΗΕ... (περισσότερα)


π • ε Πρόσωπα της Αφρικής

Ο Κέβιν Κάρτερ (αγγλ. Kevin Carter) (13 Σεπτεμβρίου 1960 Γιοχάνεσμπουργκ - 27 Ιουλίου 1994 Γιοχάνεσμπουργκ) ήταν γνωστός φωτορεπόρτερ, βραβευμένος με το Βραβείο Πούλιτζερ για Αξιόλογη Φωτογραφία. Ξεκινώντας την καριέρα του ως φωτορεπόρτερ αθλητικών γεγονότων για την τοπική εφημερίδα Sunday Express, αργότερα ως μέλος μιας τετραμελούς ομάδας λευκών φωτορεπόρτερ γνωστής ως The Bang Bang Club κάλυψε στη δεκαετία του '80 τον ξεσηκωμό για την άρση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Τα γεγονότα που αποτύπωσε με τον φακό του προβλήθηκαν στο Time, ενίοτε ως εξώφυλλα, γεγονός που του προσέδωσε κύρος και δημοσιότητα. Ήταν εκείνος που αποτύπωσε φωτογραφικά τη «μέθοδο εκτέλεσης με το κολλιέ»

Σε συνεργασία με το Reuters και τη Sigma Photo NY η δράση του επεκτάθηκε σε όλες τις διενέξεις της Νότιας Αφρικής και η δημοσιότητα που αποκόμισε του απέφερε αρκετές βραβεύσεις... (περισσότερα)


π • ε Γνωρίζετε ότι


  • οι δύο κορυφές του όρους Κιλιμάντζαρο, οι κρατήρες Κίμπο και Μαβένσι, καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό;
  • ο συνολικός πληθυσμός της φυλής Τούμπου δεν ξεπερνά τα 350.000 συνολικά μέλη;
  • η Λιβερία δεν αποτέλεσε ποτέ αποικία κάποιου ευρωπαϊκού κράτους;


π • ε Σε αδελφικά εγχειρήματα

Διαδήλωση ακτιβιστών της Treatment Action Campaign κατά του AIDS
Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική (http://www.tac.org.za/photos.htm)




π • ε Κατηγορίες
π • ε Δείτε επίσης:

Κύρια Πύλη:

Γεωγραφία


Πύλες άλλων ηπείρων:

Αμερική Ασία
Ευρώπη Ωκεανία

Πύλες κρατών της Αφρικής:

Αίγυπτος




π • ε Σχετικά λήμματα
Περιοχές Ιστορία - Κινήματα - Πολιτικές Φυλές Γλώσσες
Έρημοι (πόλεις της Σαχάρας) Ποτάμια Λίμνες Όρη
Πανίδα Χλωρίδα