Πολιτισμός Κουκουτένι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πολιτισμός Κουκουτένι

Ως πολιτισμός Κουκουτένι -επίσης Κουκουτένι-Τριπολί, κατά το ρουμανικό χωριό Κουκουτένι (Cucuteni) και το ουκρανικό Τρυπίλλια (Trypillia)- είναι ένας πρώιμος πολιτισμός της Nεολιθικής, της 5ης χιλιετηρίδας π.Χ. στην Κεντρική Ευρώπη και αναπτύχθηκε στις περιοχές που καλύπτει η σύγχρονη Ρουμανία και Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή του Δνείστερου-Δνείπερου.

Έγινε γνωστός το 1884, και οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1909. Οι πρώτες εγκαταστάσεις ανακαλύφθηκαν στη βόρεια Romania, και για αρκετό καιρό ήταν γνωστός με το όνομα του ρουμανικού χωριού. Ωστόσο, τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν μεταγενέστερα υποδεικνύουν ότι το γεωγραφικό κέντρο αυτού του πολιτισμού ήταν πιθανώς βορειότερα, στην περιοχή της Μολδαβίας. Οι Ουκρανοί αρχαιολόγοι κυρίως προτείνουν ότι το κέντρο του πολιτισμού ήταν η περιοχή κοντά στο χωριό Τρυπίλλια. βρίσκεται στο ιστορικό αρχαιολογικό Μουσείο της Πιάτρα Νεάμτ (Piatra Neamt), στη Ρουμανία.

Κεραμική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδώλιο, μουσείο Τριπύλλια

Η κεραμική είναι η ιδιαίτερη τέχνη που έχει να επιδείξει ο πολιτισμός Κουκουτένι, ιδιαίτερα η ζωγραφισμένη. Με τα διακριτά σχήματά της και τα διακοσμητικά της μοτίβα αντιπροσωπεύει πιθανώς το απόγειο της ευρωπαϊκής προϊστορικής κεραμικής και συγκρίνεται συχνά με ανάλογες δημιουργίες μεταγενέστερων πολιτισμών. Κεραμική, βέβαια, που προϋποθέτει τη χρήση φωτιάς και την ύπαρξη προϊστορικών κλιβάνων, που βρέθηκαν εν αφθονία μαζί με χειρόμυλους και οργανικά υπολείμματα, τα οποία συνηγορούν στην υπόθεση πως οι άνθρωποι αυτού του πολιτισμού εκτός του ότι έψηναν τα κεραμικά τους, μαγείρευαν επίσης την τροφή τους.

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]