Μαγγάνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Μαγγάνιο σε μεταλλική μορφή

Το χημικό στοιχείο Μαγγάνιο (Manganese) είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 25 και ατομικό βάρος 54,9380. Έχει θερμοκρασία τήξης 1245 C° και θερμοκρασία βρασμού 1962 C°. Το σύμβολό του είναι Mn. Ανήκει στην ομάδα της 1ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης. Μπορεί να βρεθεί σε ελεύθερη μορφή στη φύση (συνήθως σε συνδυασμό με το σίδηρο) και σε πολλά μεταλλεύματα. Ως ελεύθερο στοιχείο, το μαγγάνιο είναι μέταλλο και έχει σημαντική βιομηχανική χρήση, όταν είναι σε κράματα, ειδικά στο ανοξείδωτο ατσάλι.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαγγάνιο αποτελεί περίπου 1000 ppm (0,1%) της επιφάνειας της Γης, άρα είναι το δωδέκατο πιο συνηθισμένο στοιχείο στην επιφάνειά της. Το χώμα περιέχει 7 ως 9000 ppm μαγγανίου με μέσο όρο 440 ppm. Το θαλασσινό νερό περιέχει μόνο 10 ppm μαγγανίου και η ατμόσφαιρα περιέχει 0,01 μg/m3. Κυριότερα ορυκτά του μαγγανίου είναι ο μαγγανίτης, ο ροδοχρωσίτης, ο πυρολουσίτης και ο κρυπτομέλας.

Ισότοπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φυσικό μαγγάνιο αποτελείται από ένα ισότοπο: Το 55Mn. Έχουν βρεθεί 19 ραδιοϊσότοπα μαγγανίου με τα πιο σταθερά από αυτα το 53Mn με διάρκεια ημιζωής 3,7 εκατομμύρια χρόνια, το 54Mn με διάρκεια ημιζωής 312,3 μέρες και το 52Mn με διάρκεια ημιζωής 5,591 μέρες. Όλα τα υπόλοιπα ραδιοϊσότοπα έχουν διάρκειες ημιζωής μικρότερες από 3 ώρες και η πλειοψηφία αυτών έχει διάρκεια ημιζωής μικρότερη από ένα λεπτό.

Ενώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο συνηθισμένοι αριθμοί οξείδωσης του μαγγανίου είναι +2, +3, +4, +6 και +7, παρόλο που μπορούν να παρατηρηθούν όλοι οι αριθμοί οξείδωσης μεταξύ του 0 και του +7. Το Mn2+ συνήθως «συναγωνίζεται» το Mg2+ σε βιολογικά συστήματα. Οι ενώσεις του μαγγανίου με αριθμό οξείδωσης +7 περιορίζονται στο οξείδιο του μαγγανίου (VII) (Mn2O7) και ενώσεις του έντονα μωβ υπερμαγγανικού ανιόντος MnO4-.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Manganese της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).