Αγγειοπλαστική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αγγειοπλάστης δίνει το επιθυμητό σχήμα στο κεραμικό δοχείο καθώς αυτό περιστρέφεται. (Καππαδοκία, Τουρκία).
1. Λέβης ή Δίνος, σκεύος για μείξη κρασιού.
2,3 Λήκυθος, για αναθηματικές προσφορές στους τάφους.
4. Οινοχόες, κανάτες για σερβίρισμα κρασιού και νερού.
5. Κάνθαρος, Διονυσιακό κύπελο κρασιού.
6,7 Κύλιξ, κύπελο κρασιού. 8 Σκύφος ή κότυλος.[1]
9. Αρύβαλος, ελαιοδοχείο αθλητών. 10. Αλάβαστρο, γυναικείο αρωματικό ελαιοδοχείο. 11. Πυξίδα, γυναικείο σκεύος γυναικών. 12. Αμφορέας, αποθηκευτικό σκεύος κρασιού. 13. Πελίκη, αποθηκευτικό σκεύος κρασιού με πλατιά βάση. 14. Κρατήρας, Δοχείο μίξης οίνου και νερού.
15. Λουτροφόρος, συμβολικό γαμήλιο δοχείο νερού.
16,17,18 Κρατήρας. 19. Στάμνος, σκεύος νερού.
20. Ψυκτήρας, δοχείο για ψύξη κρασιού. 21. Υδρία.
22.Λέβης γαμικός

Με τον όρο αγγειοπλαστική εννοείται η τέχνη του αγγειοπλάστη, μία από τις παλαιότερες και πλέον διαδεδομένες διακοσμητικές τέχνες. Αντικείμενό της είναι η παραγωγή προϊόντων από πηλό που ψήνεται σε ψηλές θερμοκρασίες[2] για να γίνει σκληρός και ανθεκτικός. Η αγγειοπλαστική είναι μια απ´ τις αρχαιότερες ασχολίες του ανθρώπου, καθώς προιόντα αγγειοπλαστικής ήταν απαραίτητα για την αποθήκευση και μεταφορά κυρίως υγρών (λόγω της υδατοστέγειας του πηλού), αλλά και στερεών προιόντων. Κάποια αγγεία τα οποία είχαν ξεχωριστή σημασία κατασκευάζονταν περίτεχνα και με υπέροχες αγγειογραφίες, κάνοντας τα έτσι σημαντικά κομμάτια της ιστορίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κοτύλη μέτρο υγρών, περιλαμβάνει έξι κυάθους
  2. Γιώργος Σπανουδάκης, Οι τεχνικές ζωγραφικής των αρχαίων ελληνικών αγγείων σ.15 «Η εξέλιξη της διακόσμησης ίσως έγινε με την τυχαία αναγωγική ατμόσφαιρα του καμινιού στη σωστή θερμοκρασία 800-945β.C. η οποία μετέβαλε με τη σύντηξη το καφεκόκκινο αργιλικό χρώμα στην επιφάνεια του αγγείου σε μελανό, καφέ ή φαιό μείγμα χαλαζία, ένα χρώμα το οποίο από την προέλευσή του και τη μεγάλη του αντοχή ονομάζεται χρώμα του σιδήρου»

Εξωτερικές Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]