Ανθρακικό ασβέστιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
ανθρακικό ασβέστιο

Ανθρακικό ασβέστιο ονομάζεται ανόργανο άλας με χημικό τύπο CaCO_3.

Το ανθρακικό ασβέστιο παράγεται επί εκατομμύρια χρόνια ακόμη και σήμερα από οστρακόδερμα ως συστατικό του εξωσκελετού τους. Επίσης, αυτή η ουσία συσσωρεύεται στους κοραλλιογενείς υφάλους και αποτελεί το κύριο συστατικό της βάσης τους. Αποτελεί κύριο συστατικό μερικών ορυκτών όπως του ασβεστίτη και των μαρμάρων, το οποίο οφείλεται στα απολιθωμένα όστρακα και τους απολιθωμένους κοραλλιογενείς υφάλους, καθώς και του λεβητολίθου ως προϊόν της καθαλάτωσης.

Το υλικό είναι άσπρο πορώδες στερεό σε κανονικές συνθήκες, γενικά σκληρό αλλά εύθραυστο, αν και οι ιδιότητές του εξαρτώνται από τη μορφή στην οποία συναντάται (σκόνη, πέτρωμα (ασβεστόλιθος), ορυκτό (ασβεστίτης)).

Το μάρμαρο χρησιμοποιείται κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς. Το ανθρακικό ασβέστιο χρησιμοποιείται ως υλικό οικοδομών, αποτελεί το κύριο συστατικό του σοβά, ο οποίος προκύπτει με αντίδραση με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Από ανθρακικό ασβέστιο αποτελείται και η κρητίς (φυσική κιμωλία). Χρησιμοποιείται επίσης ως προσθετικό τροφών, ως χρωστική για το λευκό χρώμα (Ε170).

Το ανθρακικό ασβέστιο αντιδρά σχετικά εύκολα με άλλα οξέα απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα, εξαιτίας του ανθρακικού οξέος που παράγεται.

Έτσι, είναι ευαίσθητο στην όξινη βροχή. Το ανθρακικό ασβέστιο στα μάρμαρα αντιδρά με το θειικό οξύ αντικαθιστώντας το με θειικό ασβέστιο, το οποίο αντιστοιχεί στο υλικό γύψος. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως γυψοποίηση των μαρμάρων.

CaCO_3+H_2SO_4\rightarrow CaSO_4 +H_2 O+CO_2\uparrow

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]