Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
PyeongChang 2018 Winter Olympics.svg
Αγώνες της 23ης Χειμερινής Ολυμπιάδας
Διοργανώτρια πόλη, επαρχία, χώρα: Πιόνγκτσανγκ, Γκάνγουον-ντο (Επαρχία Γκάνγουον),
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα
Αθλήματα:
Αγωνίσματα:
15
98
Τελετή έναρξης:
Τελετή λήξης:
9 Φεβρουαρίου 2018
25 Φεβρουαρίου 2018
Ολυμπιακό Στάδιο: Ολυμπιακό Στάδιο Πιόνγκτσανγκ

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 (γαλλικά : Les XXIIIeme Jeux olympiques d'hiver; κορεάτικα : 평창 동계 올림픽; γερμανικά : Pyeongchang Donggye Ollimpik), επίσημα γνωστοί ως Αγώνες της 23ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Πιόνγκτσανγκ 2018, είναι μία διεθνής αθλητική διοργάνωση, προγραμματισμένη να διεξαχθεί από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018, στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της επαρχίας Γκάνγουον.

Η εκλεγμένη οικοδέσποινα πόλη ανακοινώθηκε στις 6 Ιουλίου 2011 από την ΔΟΕ μετά το πέρας της 123ης Συνόδου στην Νότια Αφρική. Η πόλη Πιόνγκτσανγκ κέρδισε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από όσες ψήφους συγκέντρωσαν μαζί το Μόναχο της Γερμανίας και το Ανεσύ της Γαλλίας.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 θα είναι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Νότια Κορέα, μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 που διεξήχθησαν στην Σεούλ, και θα είναι οι πρώτοι Χειμερινοί Αγώνες της Νότιας Κορέας. Η Πιόνγκτσανγκ θα είναι η τρίτη ασιατική πόλη που θα διοργανώσει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας (1972) και την πόλη Ναγκάνο της Ιαπωνίας (1998).

Διαδικασία επιλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πιόνγκτσανγκ είχε θέσει υποψηφιότητα και για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2010 και 2014. Αν και κέρδιζε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την καταλληλότερη υποψηφιότητα, τελικά έχανε στο τέλος για ελάχιστους ψήφους. Κάτι ανάλογο έγινε και στη ψηφοφορία των Αγώνων του 2018, όμως οι 63 από τις 95 ψήφους που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, της έδωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εκλεγεί ως διοργανώτρια πόλη.

Το Μόναχο έθεσε επίσης υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Αγώνων. Αν είχε επιλεγεί, θα επρόκειτο για την πρώτη πόλη που θα είχε φιλοξενήσει Χειμερινούς και Θερινούς Αγώνες, καθώς στο παρελθόν είχε διοργανώσει τους Θερινούς Αγώνες του 1972.

Τέλος, η Ανσί της Γαλλίας προσπάθησε να διεκδικήσει τη διοργάνωση των Αγώνων, όμως δεν είχε μεγάλη υποστήριξη από τους ντόπιους κατοίκους. Η υποψηφιότητά της έλαβε μόλις επτά ψήφους.

Πόλη Χώρα Ψήφοι
Πιόνγκτσανγκ Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 63
Μόναχο Flag of Germany.svg Γερμανία 25
Ανσί Flag of France.svg Γαλλία 7

Εισιτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τιμές των εισιτηρίων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2016 και κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2016 ενώ κυμαίνονται από ₩20,000 (περίπου $17) μέχρι ₩900,000 ($776). Τα εισιτήρια για τις τελετές έναρξης και λήξης θα κυμανθούν από ₩220,000 ($190) μέχρι ₩1.5 εκατομμύριο ($1293). Οι ακριβείς τιμές των εισιτηρίων καθορίστηκαν μέσα από μια έρευνα αγοράς ; περίπου το 50% των εισιτηρίων αναμένεται να κοστίσει γύρω στα ₩80,000 ($69) ή λιγότερο ενώ τα εισιτήρια για τα αθλήματα που είναι σχετικά άγνωστα στην περιοχή θα κοστίσουν φθηνότερα ώστε να ενθαρρύνουν την συμμετοχή σε αυτά. Αντίθετα το πατινάζ και το χόκεϊ των ανδρών για το χρυσό μετάλλιο θα είναι τα πιο ακριβά εισιτήρια όλων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τις 11 Οκτωβρίου 2017, οι εγχώριες πωλήσεις εισιτηρίων για τους Αγώνες γίνονταν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Από τις 750,000 θέσεις που προορίζονται για τους νοτιοκορεάτες, μόνο το 20,7% των εισιτηρίων πουλήθηκε. Οι διεθνείς πωλήσεις εισιτηρίων ήταν κάπως καλύτερες, με την πώληση του 59,7% των εισιτηρίων από τα 320,000 συνολικά εισιτήρια που διατέθηκαν. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων για τους παραολυμπιακούς αγώνες είναι ακόμα πιο θλιβερές με μόλις το 4,9% των εισιτηρίων να πωλείται.

Προετοιμασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Αυγούστου 2011 η ΔΟΕ ανακοίνωσε την σύσταση της Επιτροπής Συντονισμού για τους Πιόνγκτσανγκ 2018. Στις 4 Οκτωβρίου 2011 ανακοινώθηκε ότι η Οργανωτική Επιτροπή για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 θα διοικείται από τον Kim Jin-sun. Η Οργανωτική Επιτροπή για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 ανακοινώθηκε κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της στις 19 Οκτωβρίου 2011. Από τα πρώτα καθήκοντά της ήταν η κατάρτιση ενός γενικού σχεδίου για τους Αγώνες και ο σχεδιασμός των χώρων. Η Επιτροπή Συντονισμού της ΔΟΕ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη στην Πιόνγκτσανγκ τον Μάρτιο του 2012. Μέχρι τότε είχε ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Τον Ιούνιο του 2012 ξεκίνησε η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει την Πιόνγκτσανγκ με την Σεούλ.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή συναντήθηκε τον Ιούλιο του 2012 με την Οργανωτική Επιτροπή των Πιόνγκτσανγκ 2018. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ επισκέφτηκε την Πιόνγκτσανγκ για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013.

Στις 27 Ιουνίου 2014 η Ολυμπιακή Επιτροπή της Πιόνγκτσανγκ ανακοίνωσε τον διαγωνισμό για την επιλογή της μασκότ της. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τις 15 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Πιόνγκτσανγκ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 δημιούργησε το 2014 την εφαρμογή Πιόνγκτσανγκ Winners και προσέλαβε φοιτητές οι οποίοι κατοικούν στην Νότια Κορέα προκειμένου οι τελευταίοι να διαδόσουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά.

Συμμετέχουσες Ολυμπιακές Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συνολικά 84 έθνη στέλνουν μέχρι σήμερα τουλάχιστον έναν αθλητή.
  • Το Κόσοβο και η Μαλαισία σκοπεύουν να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε αυτούς τους Χειμερινούς Αγώνες εάν αποφασίσουν να συμμετάσχουν.
  • Θα επιτραπεί στους αθλητές της Βόρειας Κορέας να εισέλθουν στην Νότια Κορέα από την στιγμή που δυο αθλητές του πατινάζ από την Βόρεια Κορέα έχουν προκριθεί.
  • Η κατάσταση με την Ρωσία παραμένει θολή εξαιτίας του σκανδάλου με την κρατική χρηματοδότηση του ντόπινγκ σε αθλητές.

Μάρκετινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάρκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα των Αγώνων αποκαλύφθηκε στις 3 Μαΐου 2013. Είναι μια τυποποιημένη αναπαράσταση των κορεάτικων γραμμάτων ㅍ p και ㅊ ch, τα οποία είναι οι αρχικοί ήχοι του 평창Πιόνγκτσανγκ. Επιπλέον, το αριστερό σύμβολο λέγεται όντι αντιπροσωπεύει την κορεάτικη φιλοσοφική τριάδα ουρανός, γη, ανθρωπότητα (κορεάτικα : 천지인 cheon-ji-in), και το δεξί σύμβολο λέγεται ότι εκπροσωπεί το κρύσταλλο του πάγου.

Το όνομα της οικοδέσποινας πόλης Πιόνγκτσανγκ φιγουράρει παντού. Τα επίσημα εικονογράμματα για τα 24 αθλήματα αποκαλύφθηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και έχουν σχεδιαστεί με έμπνευση από το κορεάτικο αλφάβητο.

Μασκότ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Soohorang (수 호랑), μια λευκή τίγρη, και το Bandabi (반 다비), μια ασιατική μαύρη αρκούδα, ανακοινώθηκαν πως θα είναι οι επίσημες μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2018.