Κατάλογος ταχυδρομικών κωδικών της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κιβώτια αλληλογραφίας των ΕΛ.ΤΑ.

Ο Κατάλογος Ταχυδρομικών Κωδικών είναι βιβλίο που εκδόθηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) το 1983 και περιέχει ταξινομημένους τους πενταψήφιους ταχυδρομικούς κώδικες, πρόδρομοι των οποίων ήταν οι τριψήφιοι ταχυδρομικοί τομείς.

Χρήση και σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαχειρίζονται καθημερινώς μεγάλο όγκο αλληλογραφίας, τον οποίο πρέπει να ταξινομήσουν σύντομα και να τον διανείμουν έγκαιρα στον σωστό προορισμό του. Για τον λόγο αυτό καταρτίστηκε ένα σύστημα ταξινόμησης της αλληλογραφίας ανά ταχυδρομικές περιοχές (περιοχές Κομβικών Κέντρων) με βάση έναν πενταψήφιο κωδικό, ο οποίος προσδιορίζει επιπλέον τις ζώνες διανομής και τα ταχυδρομικά γραφεία που τελικά θα παραλάβουν την αλληλογραφία. Ο Κατάλογος Ταχυδρομικών Κωδικών είναι το ευρετήριο των κωδικών αυτών που τόσο οι αποστολείς όσο και οι διανομείς οφείλουν να συμβουλεύονται για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.[1][2]

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ταχυδρομικοί κωδικοί είναι διαχωρισμένοι σε

  • πόλεις Α΄ ζώνης (αφορά πόλεις με περισσότερους από έναν ταχυδρομικούς κώδικες)
  • πόλεις Β΄ ζώνης (αφορά πόλεις που εξυπηρετούνται με έναν ταχυδρομικό κώδικα)
  • εταιρικούς ταχυδρομικούς κώδικες (αφορά εταιρίες που έχουν ταχυδρομικό κώδικα)

Ταχυδρομικές περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αριθμημένες ταχυδρομικές περιοχές είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ταξινόμηση και η διαβίβαση όλων των ταχυδρομικών αντικειμένων. Τα δύο πρώτα ψηφία του ταχυδρομικού κωδικού αφορούν την ταχυδρομική περιοχή που ανήκει η διεύθυνση.[3]

Ψηφία Νομός Διαμέρισμα
10–19 Αττικής Στερεά Ελλάδα
20–22 Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας Πελοπόννησος
23–24 Λακωνίας, Μεσσηνίας Πελοπόννησος
25–26 Αχαΐας Πελοπόννησος
27 Ηλείας Πελοπόννησος
28 Κεφαλληνίας Επτάνησα
29 Ζακύνθου Επτάνησα
30 Αιτωλοακαρνανία Στερεά Ελλάδα
31 Λευκάδα Επτάνησα
32–33 Βοιωτίας, Φωκίδας Στερεά Ελλάδα
34–36 Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας Στερεά Ελλάδα
37–38 Μαγνησίας Θεσσαλία
40–41 Λάρισας Θεσσαλία
42–43 Τρικάλων, Καρδίτσας Θεσσαλία
44–45 Ιωαννίνων Ήπειρος
Ψηφία Νομός Διαμέρισμα
46–48 Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας Ήπειρος
49 Κέρκυρας Επτάνησα
50–53 Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας Μακεδονία
54–57 Θεσσαλονίκης Μακεδονία
58–59 Πέλλας, Ημαθίας Μακεδονία
60–63 Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής Μακεδονία
64–65 Καβάλας Μακεδονία
66 Δράμας Μακεδονία
67–69 Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης Θράκη
70–71 Ηρακλείου Κρήτη
72–74 Λασιθίου, Χανίων, Ρεθύμνης Κρήτη
80 Κύθηρα Επτάνησα
81-83 Λέσβου, Χίου, Σάμου Νησιά Αιγαίου
84 Κυκλάδων Νησιά Αιγαίου
85 Δωδεκανήσου Νησιά Αιγαίου

Ταχυδρομικά γραφεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομή κωδικών
Α Α Β Γ Γ
Α: Περιοχή
Β: Τύπος
Γ: Θυρίδα

Κάθε ταχυδρομική περιοχή (Κομβικο Κέντρο) περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους Νομούς.

Στις περιπτώσεις που μια ταχυδρομική περιοχή περιλαμβάνει περισσότερους από έναν Νομούς ή πόλεις πάνω από 50.000 κατοίκους, τότε τα δυο πρώτα ψηφία δείχνουν το Νομό ή την πόλη στην οποία ανήκει η διεύθυνση.

Όταν τα δύο πρώτα ψηφία προσδιορίζουν μια μεγάλη πόλη π.χ. ΚΑΒΑΛΑ 65 και το τρίτο ψηφίο είναι "0", τότε σημαίνει ότι η αλληλογραφία προορίζεται για τα Ταχυδρομικά υποκαταστήματα της πόλης, ενώ το τέταρτο και πέμπτο ψηφίο δείχνουν το συγκεκριμένο Ταχυδρομικό Γραφείο Προορισμού.

Όταν το τρίτο ψηφίο είναι "1", τότε σημαίνει ότι η αλληλογραφία προορίζεται για τις γραμματοθυρίδες του Κεντρικού ταχυδρομείου της πόλης, ενώ το τέταρτο και το πέμπτο ψηφίο μας δείχνουν·τμήμα των γραμματοθυρίδων.

Όταν το τρίτο ψηφίο είναι "5", τότε σημαίνει ότι η αλληλογραφία είναι αγροτική και διανέμεται από αγροτικούς διανομείς. Στην περίπτωση αυτή τα δυο τελευταία ψηφία είναι "00".

Όταν το τρίτο ψηφίο είναι "2", "3" ή "4", τότε σημαίνει ότι η αλληλογραφία προορίζεται για την πόλη και διανέμεται από αστικό διανομέα, ενώ το τέταρτο και πέμπτο ψηφίο δείχνουν τη Ζώνη Διανομής, που ανήκει η διεύθυνση.

Στην περίπτωση αυτή δεν ανήκουν οι πόλεις ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με τα ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ τους όπου ο προσδιορισμός των Ταχυδρομικών Γραφείων ή Δήμων γίνεται με τα τρία πρώτα ψηφία, ενώ τα δυο τελευταία προσδιορίζουν τη Ζώνη Διανομής ή Γραμματοθυρίδες ή Μεγάλους Πελάτες ή αλληλογραφία POSTE RESTANTE ή γραφεία Συναλλαγής.

Όταν τα δύο πρώτα ψηφία είναι κοινά για περισσότερες πόλεις ή κωμοπόλεις που ανήκουν στον ίδιο Νομό, τότε το τρίτο ψηφίο, που είναι "1"-"9", δείχνει ότι πρόκειται για πόλη από 4.000 μέχρι 50.000 κατοίκους. Στις περιπτώσεις αυτές το τέταρτο και πέμπτο ψηφίο είναι "00" και σημαίνει ότι η αλληλογραφία προορίζεται για την αστική περιοχή της πόλης και τα ψηφία "01", "02" κ.ο.κ. δείχνουν ένα μικρότερο Ταχυδρομικό Γραφείο της πόλης ή της περιοχής της.

Όταν το τρίτο ψηφίο είναι "0" τότε σημαίνει ότι πρόκειται για κωμοπόλεις ή χωριά με πληθυσμό λιγότερο από 4.000. Το τέταρτο και το πέμπτο ψηφίο δείχνουν ποια είναι η κωμόπολη ή το χωριό και κατά συνέπεια το Ταχυδρομικό Γραφείο.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σωστή αναγραφή του Ταχυδρομικού Κώδικα, για το εσωτερικό
  2. Σωστή αναγραφή του Ταχυδρομικού Κώδικα, για το εξωτερικό
  3. 3,0 3,1 Ανάλυση της δομής του Ταχυδρομικού Κώδικα, Χρυσός Οδηγός

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]