Κάτω Πορόια Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάτω Πορόια
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κάτω Πορόια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΣιντικής
Δημοτική ΕνότηταΚερκίνης
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΝομός Σερρών
Υψόμετρο278
Πληθυσμός424 (2011)

Τα Κάτω Πορόια είναι οικισμός του Νομού Σερρών, που ανήκει στον Δήμο Σιντικής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχουν πληθυσμό 424 κατοίκων,[1] ενώ είναι χτισμένα στο όρος Κερκίνη, σε υψόμετρο 278 μέτρων.

Κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτω ΠορόιαΔιοίκηση
Πρόεδρος Κωνσταντίνος Θωμαΐδης
Έδρα Κάτω Πορόια
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία Greek Macedonia
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Νομός Σερρών
Δήμος Σιντικής
Δημοτική Ενότητα Κερκίνης
Αρ. κοιν. διαμερισμάτων Κοινοτικό Διαμέρισμα Κάτω Ποροΐων
Κοινοτικό Διαμέρισμα Σιδηροχωρίου
Πληροφορίες
ΈτοςΊδρυσης 1920
Μόνιμος πληθυσμός 519 (2011)
Τηλεφωνικός κωδικός 23270

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό αναφέρεται ως Πόρροι στη "Γεωγραφία" του Στράβωνα ενώ οι πιο πρόσφατοι κάτοικοι του είναι πρόσφυγες του Πόντου, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Μικράς Ασίας . Στην πλειονότητα τους οι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφο,πιστοί στις παραδόσεις τους και πολύ φιλόξενοι. Προστάτης Άγιος του χωριού ο Ιωάννης ο Πρόδρομος του οποίου την αποκεφάλιση γιορτάζει το χωριό στις 29 Αυγούστου.

Η Λίμνη Κερκίνη, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια πτηνών στην Ελλάδα, βρίσκεται στα 14χλμ., ενώ η πόλη των Σερρών είναι 65χλμ. μακριά και η πόλη της Θεσσαλονίκης 98χλμ.


Στον οικισμό υπάρχει Γυμνασιο και Λύκειο. Η ανέγερση του ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ενώ υποδέχθηκε τους πρώτους του μαθητές ως εξατάξιο Γυμνάσιο το 1970 με μαθητικό δυναμικό περίπου 300 άτομα. Μαθητές εκείνης της εποχής χαρακτηριστικά αναφέρουν πως “επρόκειτο για ένα πολύ καλό και άρτια εξοπλισμένο σχολείο για τα δεδομένα της εποχής καθώς εκτός από τις μεγάλες αίθουσες του είχε αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήριο φυσικών επιστημών και γυμναστήριο”. Από το 1976 και έπειτα στο κτήριο συστεγάζονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κάτω Ποροΐων.

Σήμερα το Λύκειο, τοποθετημένο στους πρόποδες του Μπέλλες(ορ. Κερκίνη), έχοντας απέναντι τα Κρούσια (ορ. Δύσωρο – Μαυροβούνιο) και κοντά στον πολύ γνωστό και σημαντικό υγρότοπο της λίμνης Κερκίνης εξακολουθεί να είναι και το μοναδικό γενικό λύκειο του πρώην δήμου Κερκίνης. Το μαθητικό δυναμικό του που προέρχεται από τα 17 χωριά του πρώην δήμου ανέρχεται περίπου στα 100 άτομα την τελευταία δεκαετία .

Στο χωριό στεγάζεται επίσης και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκαν στα Κάτω Πορόια
Κατάγονται από τα Κάτω Πορόια
  • Παναγιώτης Ψωμιάδης, Έλληνας πολιτικός, πρώην περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, νομάρχης Θεσσαλονίκης και βουλευτής

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2. http://lykeioporoion.gr/