Κατάλογος Ελλήνων διεθνών ποδοσφαιριστών με την ομάδα Ανδρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Λαμβάνονται υπόψη οι αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ανδρών Ελλάδας, τους οποίους αναγνωρίζει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ΕΠΟ. Περιλαμβάνονται οι 33 –μέχρι τα τέλη του 2014– αναμετρήσεις επίσημου ή φιλικού χαρακτήρα που η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου FIFA δεν θεωρεί ως full-A internationals, δηλαδή όσες οι δύο αντίπαλοι δεν υπήρξαν αποκλειστικά Α' εθνικές κρατών αναγνωρισμένων την ημέρα διεξαγωγής από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ΟΗΕ.[1] Επίσης, σε ιδιαίτερη ενότητα παραθέτεται –για λόγους ιστορικούς, αλλά και κατά την κρίση της πλειοψηφίας των συγγραφέων που πραγματεύτηκαν την ιστορία της Ανδρών– η αγωνιζόμενη 11άδα στο πρώτο ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ποδοσφαίρου σύμφωνα με τη FIFA.[2] Είναι η αποστολή που το 1920 σύστησε η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΕΟΑ (νυν ΕΟΕ) για το ολυμπιακό ποδοσφαιρικό τουρνουά της Αμβέρσας.

Τηρείται η αύξουσα αρίθμηση των συναντήσεων από τον αθλητικογράφο/συγγραφέα Ανδρέα Μπόμη,[3] το eu-football.info (αξιόπιστη βάση δεδομένων εθνικών ομάδων Ευρώπης)[4] και τον Αλέξανδρο Μαστρογιαννόπουλο στο RSSSF,[5] που όλοι ακολουθούν τον κατάλογο ελληνικών διεθνών αναμετρήσεων της ΕΠΟ – με την ίδια πάντως να μην τους αριθμοδοτεί. Για διατήρηση της συγκεκριμένης αρίθμησης μετά και την προσμέτρηση του αγώνα των Ο.Α, υιοθετείται η λύση του Γιώργου Παγιωτέλη που θεωρεί εκείνο "συνάντηση 0" στην ιστορία της Ανδρών και τον παρθενικό από την ίδρυση της ΕΠΟ (7 Απρ 1929, γήπεδο ΠΑΟ: Ελλάδα - Β' Ιταλίας 1-4) ως "1".[6] Κατά την παράθεση της αύξουσας σειράς με την οποία οι ποδοσφαιριστές χρίστηκαν διεθνείς, τηρείται διπλή αριθμοδότηση: χωρίς και με την 11άδα της Αμβέρσας. Στη σελίδα Συζήτησης του παρόντος λήμματος, τέλος, για ορισμένους από αυτούς υπάρχει πίνακας παραπομπών σε πηγές με την ημερομηνία ή απλά το έτος γέννησης, ώστε να διερευνώνται οι περιπτώσεις εναλλακτικών ή/και να τεκμηριώνονται ηλικιακά ρεκόρ (νεότερος, γηραιότερος κ.ά).

Πριν την ίδρυση της ΕΠΟ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εξής 11 μετείχαν στον πρώτο αγώνα ελληνικής αντιπροσωπευτικής ομάδας που αναγνωρίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου FIFA, και μόνο σε εκείνον:

Σάββατο 28 Αυγούστου 1920, 5:30 μ.μ, Ολυμπιακό στάδιο Αμβέρσας (Κιέλσταντιον) Βελγίου: Σουηδία - Ελλάδα 9–0
# Επώνυμο Όνομα γρ
αμ
μή
γέννηση ηλικία σύλλογος αρχη
γός
παρατηρήσεις
ημ/νία
(εν. έτ.)
έτος
1 Φωτιάδης Αντώνης Τ 1899 021~ Πανιώνιος (Σμύρνη)
Γκίλ(λ)ης Αγαμέμνων Α (1899 ή) 1891 29~ (ή 21) Απόλλων (Σμύρνη)[7]
Καλούδης Νίκος Α 1899 021~ Πειραϊκή Ένωσις
Γώτης Δημήτρης Μ 1899 021~ Απόλλων (Σμύρνη)
Νικολαΐδης 1 Απόστολος Μ 17.04 1896 24 Πανελλήνιος ΠΑΟ μετέπειτα τεχνικός της Ανδρών 2 διαστήματα
Πέππας Χρήστος Μ 1899 021~ Πειραϊκός Σύνδεσμος[8]
Καλαφάτης Γιώργος Ε 19.03 1890 30 Πανελλήνιος ΠΑΟ Αρχηγός [9] και προπονητής της ομάδας
Ανδριανόπουλος 1 Γιάννης Ε 1900 020~ Πειραϊκή Ένωσις[10]
Νικολαΐδης 2 Θόδωρος[11] Ε (1899 ή) 1891 29~ (ή 21) ΑΠΟ (Νέο) Γουδή
Χατζηανδρέου Γιώργος Ε 1899 021~ Πειραϊκός Σύνδεσμος
Δημητρίου 1 Θόδωρος Ε (1899 ή) 1898 22~ (ή 21) Πανιώνιος (Σμύρνη)

Από την ίδρυση της ΕΠΟ (1926)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οδηγός για τον κατάλογο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Η θέση του παίκτη στο γήπεδο καθορίζεται από την παραδοσιακή διάταξη της 11άδας σε τέσσερις γραμμές: τερματοφύλακας (Τ), αμυντικοί (Α), μέσοι (Μ) και επιθετικοί (Ε). Λαμβάνεται υπόψη η θέση που αγωνίστηκε σε διεθνές επίπεδο, όχι τυχόν άλλες σε συλλογικό, και για κάποιους υπάρχουν περισσότερες από μία.

2. Η συντομογράφηση των αντίπαλων εθνικών ομάδων ακολουθεί την έκδοση στα ελληνικά της ανάλογης από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ΔΟΕ (IOC).

3. Για την κωδικοποίηση των διοργανώσεων, χρησιμοποιείται μία επαυξημένη μορφή της αντίστοιχης που έχει εισαγάγει ο Ανδρέας Μπόμης:[12]

4. Οι ηλικίες ("ηλικ.") πρώτης και τελευταίας εμφάνισης, εφόσον είναι γνωστά

  • μόνο το έτος γέννησης: υπολογίζονται προσεγγιστικά (επισήμανση με ~) βάσει της ημερομηνίας 1η Ιουλίου (μέσον της εκάστοτε χρονιάς).
  • η ακριβής ημερομηνία γέννησης: ακολουθούν τη θεώρηση ότι κάθε έτος ζωής συμπληρώνεται στα γενέθλια, οπότε ως ηλικία αναγράφεται το αμέσως προηγούμενο συμπληρωμένο (π.χ διεθνής γεννημένος στις 13 Μαρτίου 1970 θεωρείται 20 χρονών σε αναμέτρηση της 12ης Μαρτίου 1991).

5. Ως αρχηγοί ("αρχ.") της Ανδρών παραθέτονται μόνο όσοι ηγήθηκαν αυτής στην έναρξη αγώνα, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε ποιον δόθηκε το περιβραχιόνιο μετά τυχόν αντικατάσταση των πρώτων.

6. Για λόγους απλούστευσης στην παρουσίαση των στοιχείων, η "διάρκεια" θητείας του παίκτη στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό ετών (π.χ διάστημα 2 έτη και 5½ μήνες αναγράφεται ως 2 χρόνια, ενώ 2 και 6½ ως 3). Εξαίρεση οι 5 περιπτώσεις (κατά σειρά Δομάζος, Μητρόπουλος, Λυμπερόπουλος, Βάζος, Καραγκούνης) που όντας ενεργοί ακόμη ποδοσφαιριστές προσέγγισαν ή ξεπέρασαν στην Ανδρών τα 15 χρόνια προσφοράς και όσοι περιορίστηκαν σε λιγότερο του ενός, όπου παραθέτονται έτη και σε στρογγυλοποίηση μήνες (ή μόνο ακριβής αριθμός ημερών, για διεθνείς με καριέρα διάρκειας μίας ολιγοήμερης επίσημης ή φιλικής διοργάνωσης).

7. Η στήλη "συμμ." περιέχει το -επί τοις %- ποσοστό συμμετοχής του παίκτη στους αγώνες της Εθνικής κατά τη θητεία του σε αυτήν, δηλαδή εκείνων ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία του εμφάνιση (συμπεριλαμβανομένων).[13]

8. Επεξήγηση για ορισμένες/α επικεφαλίδες (ή τμήμα τους) και περιεχόμενα του επόμενου πίνακα που φέρουν διάστιξη (...) στο κάτω μέρος, γίνεται ορατή μέσω τοποθέτησης του δείκτη σε ένα γράμμα τους.

Πλήρης κατάλογος των 568 Ελλήνων διεθνών με την ομάδα Ανδρών κατά την 85ετία 1929-2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

α'
#
β'
#
Επώνυμο Όνομα γ
ρ
/
μ
ή
γέννηση πρώτη εμφάνιση τελευταία εμφάνιση συνολικά στοιχεία πα
ρα
τη
ρη
σεις
ημ/
νία
(εν.
έτ.)
έ
τ
ο
ς
α
/
α
ημ
/
νί
α
αντίπαλος
αποτέλεσμα
έδρα,
διοργάνωση
η
λ
ι
κ.
α
λ
λ
.
γ
κ
ο
λ
σύ
λλ
ογ
ος
α
/
α
ημ
/
νί
α
αντίπαλος
αποτέλεσμα
έδρα,
διοργάνωση
η
λ
ι
κ.
ε
μ
φ
.
γ
κ
ο
λ
α
ρ
χ
.
δι
άρ
κε
ια
σ
υ
μ
μ.
012 001 Γιάμαλης Γιώργος Τ 1907 001 07.04.29 Β' ΙΤΑ 1-4 μ, Φ 22~ - ΑΕΚ 011 27.03.32 ΒΟΥ 1-2 μ, Φ 25~ 010 0- 04 Αρχηγός 0 091%
Φερλέμης Κώστας Α 1903 26~ Εθνικός 005 25.05.30 ΡΟΥ 1-8 ε, Βκ1 27~ 004 0 080%
Βόγας Χριστόφορος Α 1906 23~ Ηρακλής 007 15.03.31 ΓΙΟΥ 1-4 ε, Βκ1 25~ 002 0 029%
Μεσσάρης 2 Απόστολος Μ 1908 21~ ΠΑΟ 001 07.04.29 Β' ΙΤΑ 1-4 μ, Φ 21~ 001 -0 -
Κωνσταντινίδης 1 Στέφανος Μ 1905 24~ ΑΕΚ 011 27.03.32 ΒΟΥ 1-2 μ, Φ 27~ 006 0 055%
Ανδρίτσος Κώστας Μ 1906 23~ ΠΑΟ 001 07.04.29 Β' ΙΤΑ 1-4 μ, Φ 23~ 001 -0 - τεχνικός 1
αγ. 1956
Ναχμία Αλμπέρτο Ε 1905 24~ 60' Ηρακλής 002 30.06.29 ΒΟΥ 1-1 ε, Φ 24~ 002 01 00 100%
Μεσσάρης 1 Άγγελος Ε 1910 19~ ΠΑΟ 007 15.03.31 ΓΙΟΥ 1-4 ε, Βκ1 21~ 004 02 0 0 057%
Ανδριανόπουλος 3 Γιώργος Ε 25.10 1903 250 ΟΣΦΠ 005 25.05.30 ΡΟΥ 1-8 ε, Βκ1 260 005 02{1} 05 Αρχηγός 0 100%
Ανδριανόπουλος 4 Ντίνος Ε 18.10 1905 230 ΟΣΦΠ 010 13.12.31 Β' ΟΥΓΓ 2-4 μ, Φ 260 006 01 0 060%
Ανδριανόπουλος 2 Βασίλης Ε 01.01 1908 210 ΟΣΦΠ 010 13.12.31 Β' ΟΥΓΓ 2-4 μ, Φ 230 007 02{1} 02 Αρχηγός 0 070%
023 012 Κουράντης Φίλιππος Α 1904 002 30.06.29 ΒΟΥ 1-1 ε, Φ 25~ ΟΣΦΠ 024 21.06.35 ΓΙΟΥ 1-6 ο, Βκ5 31~ 012 05 Αρχηγός 0 052%
Βικελίδης 1 Κώστας Μ, Α (1907) 1905 24~ Άρης 014 02.07.32 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ2 27~ 009 02 Αρχηγός 0 069%
Βικελίδης 2 Νικηφόρος Μ 1911 17→ Άρης 025 24.06.35 ΡΟΥ 2-2 ο, Βκ5 24~ 014 0 058% ←17ε 6μ
– 18ε 5μ
Ανδριανόπουλος 5 Λεωνίδας Ε 10.08
ή 10.10
1911 17→ ΟΣΦΠ 022 01.01.35 ΒΟΥ 1-2 μ, Βκ4 230 011 02 03 Αρχηγός 0 052% ←17ε
8–10μ
027 016 Νεγρεπόντης Κώστας Ε 1897 32~ 45' ΑΕΚ 004 02.03.30 Β' ΙΤΑ 0-3 ε, Φ 33~ 002 00 067% τεχνικός 5
διαστήμ.
028 017 Αγγελάκης Νίκος Ε 1906 23~ 13' Άρης 019 25.03.34 ΙΤΑ 0-4 ε, πΠ34 28~ 011 02 0 061%
029 018 Γκάλιτς (Μάλλιος) Ροβέρτος Α 1905 004 02.03.30 Β' ΙΤΑ 0-3 ε, Φ 25~ ΑΕΚ 017 10.06.33 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ3 28~ 012 01 03 Αρχηγός 0 086%
Γκίκας Κώστας Μ 1913 16→ Απόλλ.Σμ. 031 25.03.38 ΟΥΓΓ 1-11 ε, πΠ38 25~ 005 0 018% ←16ε 2μ
– 17ε 2μ
Λεκκός Λάλης Μ 1905 25~ ΟΣΦΠ 012 26.06.32 ΓΙΟΥ 1-7 ε, Βκ2 27~ 005 0 056%
032 021 Μπαλτάσης 1 Κώστας Μ 1907 006 07.12.30 ΒΟΥ 6-1 μ, Βκ1 23~ ΠΑΟ 017 10.06.33 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ3 26~ 008 0 067%
Υποφάντης Σπύρος Μ 1910 20~ ΠΑΟ 016 08.06.33 ΡΟΥ 0-1 ε, Βκ3 23~ 009 0 082%
Μηγιάκης Αντώνης Ε 23.10 1911 190 ΠΑΟ 031 25.03.38 ΟΥΓΓ 1-11 ε, πΠ38 260 017 03 06 Αρχηγός 0 065% τεχνικός 5
διαστήμ.
Συμεωνίδης 1 Διομήδης Ε, Μ 1908 22~ ΠΑΟ 014 02.07.32 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ2 24~ 005 0 056% Κύπριος
Τσολίνας (Μαρινάκης) Αντώνης Ε 1908 22~ x4! ΠΑΟ 010 13.12.31 Β' ΟΥΓΓ 2-4 μ, Φ 23~ 003 04 0 060% 1,33 γκ.
ανά εμφ.
Αργυριάδης Αργύρης
(Τζαννής)
Ε 1912 18~ Άρης 014 02.07.32 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ2 20~ 006 0 067%
038 027 Γραμματικόπουλος Αχιλλέας Τ 16.05 1908 007 15.03.31 ΓΙΟΥ 1-4 ε, Βκ1 220 - ΟΣΦΠ 022 01.01.35 ΒΟΥ 1-2 μ, Βκ4 260 005 0- 0 031%
039 028 Κίτσος Νίκος Ε 1911 008 25.10.31 ΒΟΥ 1-2 ε, Βκ1 20~ 10' Άρης 014 02.07.32 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ2 21~ 005 02 00 071%
040 029 Μπαλτάσης 2 Μήτσος Ε 1913 009 29.11.31 ΡΟΥ 2-4 μ, Βκ1 18~ ΠΑΟ 029 22.01.38 ΠΑΛ 3-1 ε, Ππ38 24~ 007 01 0 033%
041 030 Ζουρντός Δημήτρης Α 1908 010 13.12.31 Β' ΟΥΓΓ 2-4 μ, Φ 23~ Εθνικός 017 10.06.33 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ3 25~ 003 0 038%
Αντωνόπουλος Νίκος Μ 1909 22~ ΠΑΟ 010 13.12.31 Β' ΟΥΓΓ 2-4 μ, Φ 22~ 001 -0 -
Συμεωνίδης 2 Θεολόγος Ε 1910 21~ Άμυνα Κ. 029 22.01.38 ΠΑΛ 3-1 ε, Ππ38 28~ 011 03{2} 0 055%
Πιερράκος Μίμης Ε (1906) 1909 22~ ΠΑΟ 017 10.06.33 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ3 24~ 004 01 0 050%
045 034 Φρονιμίδης 1 Ρωμύλος Τ 1909 22~ 45' - Απόλλ.Σμ. 010 13.12.31 Β' ΟΥΓΓ 2-4 μ, Φ 22~ 001 0- -0 -
046 035 Ηλιάσκος Ηλίας Ε 1908 011 27.03.32 ΒΟΥ 1-2 μ, Φ 24~ ΑΕΚ 011 27.03.32 ΒΟΥ 1-2 μ, Φ 24~ 001 -0 -
Τριανταφύλλης Τάκης Ε 14.04 1911 200 ΠΑΟ 022 01.01.35 ΒΟΥ 1-2 μ, Βκ4 230 009 0 075%
048 037 Τσιριτάκης Νίκος Μ 1907 25~ 14' Εθνικός 011 27.03.32 ΒΟΥ 1-2 μ, Φ 25~ 001 -0 -
049 038 Σκλαβούνος Σπύρος Τ 1912 012 26.06.32 ΓΙΟΥ 1-7 ε, Βκ2 20~ - ΠΑΟ 031 25.03.38 ΟΥΓΓ 1-11 ε, πΠ38 26~ 008 0- 0 040%
Σιδηρόπουλος 1 Κώστας Μ 1911 21~ Ηρακλής 028 19.06.36 ΑΙΓ 1-3 ε, Φ 25~ 010 0 059%
Τερεζάκης Κώστας Ε 1907 25~ ΟΣΦΠ 014 02.07.32 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ2 25~ 003 00 100%
Βάζος Γιάννης Ε φθινό πωρο 1914 17→ ΟΣΦΠ 032 23.04.48 ΤΟΥ 1-3 μ, Φ 330 014 03{2} 15ε10μ 067% ←17ε
6–9μ
053 042 Κουμπλής Ηλίας Τ 1913 013 28.06.32 ΡΟΥ 0-3 ο, Βκ2 19~ - Άρης 013 28.06.32 ΡΟΥ 0-3 ο, Βκ2 19~ 001 0- -0 -
Καλτέκης Διονύσης Ε 1909 23~ Άρης 013 28.06.32 ΡΟΥ 0-3 ο, Βκ2 23~ 001 -0 -
055 044 Ρίμπας Χρήστος Τ (1914) 1913 015 03.06.33 ΓΙΟΥ 3-5 ο, Βκ3 20~ - ΑΕΚ 028 19.06.36 ΑΙΓ 1-3 ε, Φ 23~ 009 0- 01 Αρχηγός 0 064%
Ράγγος Χριστόφορος Ε 1910 23~ 60' ΟΣΦΠ 018 04.02.34 ΒΟΥ 1-0 μ, Φ 24~ 003 01 00 075%
057 046 Δανελιάν Δανιήλ Μ (1909) 1910 017 10.06.33 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ3 23~ Άρης{3} 025 24.06.35 ΡΟΥ 2-2 ο, Βκ5 25~ 008 01 0 089%
Χατζησάββας Ανδρέας Ε 1912 21~ Απόλλ.Σμ. 017 10.06.33 ΒΟΥ 0-2 ο, Βκ3 21~ 001 -0 -
059 048 Χρυσαφόπουλος Άρης Α 1913 018 04.02.34 ΒΟΥ 1-0 μ, Φ 21~ ΟΣΦΠ 027 21.05.36 ΒΟΥ 4-5 ο, Βκ6 23~ 007 0 070%
Χέλμης Γιάννης Μ 1912 22~ Εθνικός 028 19.06.36 ΑΙΓ 1-3 ε, Φ 24~ 006 0 055% τεχνικός 3
διαστήμ.
061 050 Χριστοδούλου Κώστας Ε (1913) 1915 19~ 36' ΠΑΟ 031 25.03.38 ΟΥΓΓ 1-11 ε, πΠ38 23~ 005 0 036%
062 051 Παπαδόπουλος 1 Γιώργος Α 1914 020 23.12.34 ΓΙΟΥ 2-1 μ, Βκ4 20~ ΑΕΚ 031 25.03.38 ΟΥΓΓ 1-11 ε, πΠ38 24~ 009 0 075%
Κρητικός Τάσος Μ 1914 20~ ΠΑΟ 030 20.02.38 ΠΑΛ 1-0 μ, Ππ38 24~ 008 0 073%
Χούμης Κώστας Ε 20.11 1913 210 Εθνικός 028 19.06.36 ΑΙΓ 1-3 ε, Φ 220 009 08{2} 0 100%
065 054 Γάσπαρης Γιώργος Α 1914 023 16.06.35 ΒΟΥ 2-5 ε, Βκ5 21~ Απόλλ.Σμ. 030 20.02.38 ΠΑΛ 1-0 μ, Ππ38 24~ 005 0 063%
Κασιμάτης Αντώνης Μ 1915 20~ Απόλλ.Σμ. 029 22.01.38 ΠΑΛ 3-1 ε, Ππ38 23~ 003 0 043%
067 056 Κατρατζόπουλος{4} Άγης{4} Τ 1915 024 21.06.35 ΓΙΟΥ 1-6 ο, Βκ5 20~ 49' - Ηρακλής 025 24.06.35 ΡΟΥ 2-2 ο, Βκ5 20~ 002 0- 00 -
068 057 Δεληγιάννης 1 Κίμωνας Μ 1914 026 17.05.36 ΡΟΥ 2-5 ε, Βκ6 22~ Απόλλ.Σμ. 031 25.03.38 ΟΥΓΓ 1-11 ε, πΠ38 24~ 003 0 050%
Βικελίδης 3 Κλεάνθης Ε 23.10 1916 190 Άρης 032 23.04.48 ΤΟΥ 1-3 μ, Φ 310 007 05{2} 01 Αρχηγός 12ε 100%
070 059 Δεπούντης Σπύρος Ε 1918 028 19.06.36 ΑΙΓ 1-3 ε, Φ 17→ ΟΣΦΠ 030 20.02.38 ΠΑΛ 1-0 μ, Ππ38 20~ 002 0 067% ←17ε 5μ
– 18ε 5μ

{1} σύμφωνα με την ΕΠΟ, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος φέρεται να έχει σημειώσει 1 τέρμα για λογαριασμό της Ανδρών και ο Βασίλης 3,[14] αντί αμφότεροι από 2. Πρόκειται για σύγχυση στα μικρά ονόματα των δύο αδελφών, γεγονός που επιβεβαιώνει -μεταξύ άλλων- το αρχείο αγώνων της ίδιας.[15]

{2} μεταγενέστερες πηγές αναφέρουν τα εξής συνολικά τέρματα για λογαριασμό της Ανδρών: Θ. Συμεωνίδης και Βάζος 4 αντί 3, Χούμης 7 αντί 8, Κλ. Βικελίδης 4 αντί 5. Το λάθος πηγάζει από τη συνάντηση Βουλγαρία-Ελλάδα 5-4 στις 21.05.1936 (α/α αγώνα 27) για το 6ο Βαλκανικό κύπελλο, ξεκίνησε ενδεχομένως με την πρώτη απόπειρα καταγραφής της ιστορίας της Εθνικής,[16] αναπαράχθηκε στον επίσημο ιστότοπο της ΕΠΟ,[17] έκτοτε δε αντιγράφεται.[18] Οι περιγραφές όμως σε εφημερίδες της εποχής από τρεις διαφορετικούς Έλληνες απεσταλμένους στο Βουκουρέστι, δεν αφήνουν αμφιβολία πως κατά σειρά σκόραραν οι Μηγιάκης, Βικελίδης (όχι Χούμης) και δύο φορές ο Χούμης (όχι Βάζος-Συμεωνίδης.[19]

{3} οι περισσότερες πηγές τον παραθέτουν ως στέλεχος του Ηρακλή Θ. σε όλες τις διεθνείς του εμφανίσεις (1933-1935), μάλλον εξαιτίας σύγχυσης με (συγγενή του;) ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του '50. Εδώ ακολουθούνται τα γραφόμενα των Σιδηρόπουλου και Μπόμη,[20] τα οποία επιβεβαιώνονται από διασταύρωση με άλλες πηγές: ανήκε όντως στον Άρη περί τα τέλη του 1931, α' εξάμηνο 1933 και τέλη του 1934.[21]

{4} όχι Κατραντζόπουλος, σύμφωνα τουλάχιστον με το αξιόπιστο πόνημα των Θεόφιλου (Λάκη) Ιωαννίδη και Άγι Κυνηγόπουλου "Η ιστορία του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης" (ιδιωτική έκδοση, Θεσσ/κη 2006), όπου εκτός της καταγραφής του Α. Κατρατζόπουλου υπάρχουν φωτογραφίες αγώνων από το προσωπικό του αρχείο (Α' τόμος, σελ. 270). Εξαιτίας της συχνής αναφοράς του ως Αγ. επίσης, πολλές πηγές -της ΕΠΟ περιλαμβανομένης- υιοθετούν το πιθανότατα εσφαλμένο Άγγελος. Ο Σιδηρόπουλος τον παραθέτει ως Ἀγ. (με ψιλή) και ο Μπόμης με το πλήρες όνομα Ιωάννης Αγησίλαος (Άγης).[22]

Παραπομπές - σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. παρά τουλάχιστον ο ένας: ομάδα Ολυμπιακή μετά το 1956, Ενόπλων, μικρών ηλικιών ή αντιπροσωπευτική/μικτή πόλης, περιοχής, περιφέρειας κράτους/τών, εθνότητας, ακόμη δε και Εθνική εάν δεν πληρούνταν δεδομένες προϋποθέσεις (εθνόσημο σε φανέλα, προαναγγελία για λήψη άδειας FIFA, διεθνείς διαιτητές).
    Αναλυτικά περί κατάταξης ή μη αγώνα ως full-A international, στην Declaration by FIFA / IFFHS της International Federation of Football History & Statistics.
  2. επίσημος ιστότοπος FIFA, αναζήτηση Time Range → Customize search π.χ from Jan. 1906 to Dec. 1930
  3. "Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας (και πώς φτάσαμε στην Αφρική)", Ανδρέας Μπόμης, Εκδόσεις Ερεχθηίδας, Αθήνα 2009, ISBN 960-9912-50-8
  4. Greece national football team
  5. Greece matches 1929-May 2006, Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation
  6. "Αφιέρωμα στην Εθνική Ελλάδος", Γιώργος Ν. Παγιωτέλης, ένθετο περιοδ. «Οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ» (τεύχη 28-30), Αθήνα Απρίλιος-Ιούνιος 1996
  7. πολύ μεταγενέστερες πηγές τον αναφέρουν ως αθλητή τότε του Πανωνίου, όχι όμως η πλέον αξιόπιστη όλων: "Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος", Χρήστος Σ. Σολομωνίδης-Nικόλαος Εμμ. Λωρέντης, έκδοση Πανιώνιος ΓΣΣ (αναμνηστική για την 75ετία από την ίδρυση του Ορφέος Σμύρνης), Αθήνα 1967, σελ. 129.
    Εδώ ακολουθείται η καταγραφή από: "Το Ελληνικόν Ποδόσφαιρον 1919-1926", Γεώργιος Α. Ανδριανόπουλος, σειρά άρθρων περιοδ. «ΑΘΛΗΤΙΚΑ Χρονικά» 1956-1958, Πειραιάς 1966, σελ. 6.
    Αδιευκρίνιστο εάν και πότε αγωνίστηκε εκτός Απόλλωνα, όπου σίγουρα ανήκε και έπειτα τον ξεριζωμό στην Αθήνα εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής [περιοδ. «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ» Ιούλ 1923, ψηφιακή σελ. 15.
  8. στον οποίον, επιπρόσθετα, συνέχιζε μετά βεβαιότητας το 1923 «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ», ό.π] ή Πειραϊκή Ένωσις ["Το Ελληνικόν Ποδόσφαιρον", ό.π]
  9. σύμφωνα με το "Η ιστορία του Παναθηναϊκού 1908-1948" (Πάνος Μακρίδης-Σπύρος Καραθανάσης, έκδοση Αθλητική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 1948, σελ. 30): "Στας 15)6)1920 η Ολυμπιακή Επιτροπή εκοινοποίησε προς τους συλλόγους Αθηνών-Πειραιώς έγγραφον [...] Αρχηγός της ομάδος είχε ορισθεί ο Δημητρίου." Δεν αναφέρει όμως εάν στο γήπεδο ηγήθηκε τελικά ο με προσωνύμιο "Μπίμπος" ή "Μπέμπης", κατά 8 τουλάχιστον χρόνια νεότερος του Καλαφάτη.
  10. ή Πειραϊκός Σύδεσμος (κατά IFFHS και sports-reference), όπου θα προσχωρήσει το αργότερο από το 1923. Γενικά, αρκετοί ποδοσφαιριστές εναλλάσσονταν ανάμεσα στα πειραϊκά σωματεία της εποχής.
  11. ή Θεόφιλος κατά FIFA και IFFHS
  12. "ITALIA '90, η εγκυκλοπαίδεια του Μουντιάλ • Ο καθρέφτης του ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου", συλλογικό έργο (δ/νση Ανδρέας Μπόμης), έκδοση περιοδ. «ΕΙΚΟΝΕΣ», Αθήνα Ιούν. 1990, σελ. 317
  13. προκύπτει ως η διαφορά [αύξων αριθμός αγώνα τελευταίας εμφάνισης - α/α πρώτης + 1] επί 100 και δια του συνολικού αριθμού διεθνών του αγώνων "εμφ."
  14. Συμμετοχές - Γκολ, epo.gr
  15. Αγώνες Εθνικής Ανδρών 1929-1938, epo.gr
  16. "Η εθνική ομάς της Ελλάδος (και οι δέκα αγώνες της εθνικής Ενόπλων)", Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1953, σελ. 45-46
  17. 21 Μαΐου 1936, epo.gr
  18. για παράδειγμα:
    α) "ITALIA '90", ό.π, σ. 311
    β) Bukuresti 21/5/36, Αλ.Μαστρογιαννόπουλος στο RSSSF
    γ) "Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας", ό.π, σ. 136
    δ) "Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου", συλλογικό έργο (υπεύθ. Σωτήρης Γιαννάτος), Εκδόσεις ΣΚΑΪ, Αθήνα 2009, ISBN 960-4820-17-6, σ. 174
  19. Αρ. Αγγελόπουλος των «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ της Ελλάδος» (22 & 25 Μαῒου) και «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» (επίσης), Ιω. Αρδάμης σε «Η Βραδυνή» (25) και έκτακτος απεσταλμένος του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ» (22). Αποκόμματα των τριών τελευταίων ορατά με απλή εγγραφή στη βάση δεδομένων eu-football.info, ενώ του πρώτου στις ψηφιακές σελίδες 169 & 173 (Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων). Επιπρόσθετα, στην 173 δημοσιεύεται φωτογραφία τέρματος του Χούμη με κεφαλιά και όλες οι πηγές, σύγχρονες και μεταγενέστερες, συμφωνούν ότι μόνο το τέταρτο σημείωσε η Ελλάδα με το συγκεκριμένο τρόπο.
  20. αντίστοιχα: "Η εθνική ομάς της Ελλάδος", ό.π, σελ. 81 και "Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας", ό.π, σελ. 128-134
  21. εφημ. «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»: Ο τελικός καταρτισμός της εθνικής μας ομάδος, 21 Δεκ (ψηφιακή σελ. 210) και κάτω μέρος αριστερής στήλης πρωτοσέλιδου, 26 Δεκ 1934 (ψηφιακή σελ. 215)
  22. αντίστοιχα: "Η εθνική ομάς της Ελλάδος", ό.π, σελ. 81 και "Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας", ό.π, σελ. 133-134 (μη διορθώνοντας πάντως το Άγγελος της ΕΠΟ στη σελ. 568)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]