BMW Sauber F1 Team

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ζάουμπερ Φόρμουλα 1)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η BMW Sauber F1 Team είναι Ελβετική ομάδα η οποία συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1.

΄Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1970 από τον Ελβετό επιχειρηματία Πέτερ Ζάουμπερ, ο οποίος επιδιδόταν στην αναρρίχηση κσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτου. Μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2001, ο Ζάουμπερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας, την είχε εξολοκλήρου στην κατοχή του, αλλά τότε αποφάσισε και κράτησε για τον εαυτό του μόνο το 1/3 των μετοχών της και τις υπόλοιπες τις πούλησε στην Ελβετική Τράπεζα Crédit Suisse και σε άλλους μετόχους, και ο ίδιος παρέμεινε επικεφαλής. Ο Ζάουμπερ, στις 22 Ιουνίου του 2005, βλέποντας πως η ομάδα του μέχρι τότε δεν είχε κερδίσει ούτε ένα Γκραν Πρι, την πούλησε στη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW και αυτός διατήρησε μόνο το 20% των μετοχών έχοντας απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Από το 2006 μέχρι το 2009 η ομάδα αγωνιζόταν ως Μπεμβέ-Ζάουμπερ και πέτυχε μια νίκη. Στις 29 Ιουλίου του 2009 η BMW ανακοίνωσε πως στο τέλος εκείνου του Πρωταθλήματος θα αποχωρούσε από τη Φόρμουλα 1 και το μέλλον της ομάδας ήταν για πολύ καιρό αβέβαιο μέχρι που στις 27 Νοεμβρίου του έτους εκείνου πουλήθηκε πίσω στο Ζάουμπερ και εξασφάλισε την είσοδό της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010. Οπωσδήποτε, λόγω των απαιτήσεων της Συνθήκης Ομόνοιας, ανακοινώθηκε πως η ομάδα στο Πρωτάθλημα του 2010 θα συμμετείχε ως Μπεμβέ-Ζάουμπερ. Την 1 Μαρτίου του 2010 ο Ζάουμπερ ανακοίνωσε πως είχε σκοπό να αλλάξει το όνομα της ομάδας στη διάρκεια του Πρωταθλήματος, αλλά η FIA του είπε πως έπρεπε να περιμένει μέχρι το τέλος του Πρωταθλήματος για να αλλάξει το όνομα της ομάδας. Λοιπόν την 1 Φεβρουαρίου του 2011 ανακοινώθηκε επίσημα πως η ομάδα δε θα είχε πλέον στο όνομά της τον όρο BMW.

Εποχή Κάλτενμπορν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζάουμπερ παρέμεινε επικεφαλής της μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του 2012 οπότε παρέδωσε τα ηνία στην Ινδικής Καταγωγής Αυστριακή Μονίσα Κάλτενμπορν, στην οποία στις 3 Μαΐου του έτους αυτού είχε μεταβιβάσει το 1/3 των μετοχών της. Η Κάλτενμπορν έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ομάδας Φόρμουλα 1.

Πορεία της Ζάουμπερ στη Φόρμουλα 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

14 Μαρτίου 1993-22 Ιουνίου 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζάουμπερ έκανε την εμφάνισή της για 1η φορά στη Φόρμουλα 1 στις 14 Μαρτίου 1993. Το μονοθέσιο εκείνης της χρονιάς είχε το κωδικό όνομα C12(το C είναι το αρχικό γράμμα του ονόματος της συζύγου του ιδρυτή της ομάδας Christine) και το οδηγούσαν ο Φινλανδός JJ Lehto και ο Αυστριακός Καρλ Βέντλινγκερ. Τόσο αυτό όσο και το μονοθέσιο της επόμενης χρονιάς, η C13, είχαν κινητήρα Mercedes. Το μεγαλύτερο από το χαϊλάιτς της ομάδας ήταν όταν το 2001 προσέλαβε το Φινλανδό Κίμι Ραϊκόνεν. Από το Πρωτάθλημα του 1997, η ομάδα προμηθεύεται κινητήρες από τη Φερράρι, και το 2001 μαζί με την πρόσληψη του Ραϊκόνεν, σύναψε χορηγία με τη Μαλαισιανή εταιρεία πετρελαιοειδών Πετρόνας. Προς τιμήν αυτού του χορηγού οι κινητήρες επικράτησε να ονομάζονται Petronas. Μαζί με το Ραϊκόνεν το 2001 προσελήφθη και ο Γερμανός Νικ Χάιντφελντ. Το 2002 ο Ραϊκόνεν έφυγε για τη Μακλάρεν και προσελήφθη ο Γερμανός Χάντς Χάραλντ Φρέντσεν. Αυτό το δίδυμο οδηγών διατηρήθηκε και το 2003. Το 2004, το δίδυμο οδηγών της ομάδας ήταν ο Ιταλός Τζιανκάρλο Φιζικέλα και ο Βραζιλιάνος Φελίπε Μάσα. Το 2005 ο Φιζικέλα έφυγε για τη Renault και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Καναδός Ζακ Βιλνέβ. Ο Μάσα διατήρησε τη θέση του. Στις 22 Ιουνίου εκείνου του έτους, όπως είπαμε και πιο πάνω, η ομάδα πουλήθηκε στη BMW.

2006-2009(BMW Ζάουμπερ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006, ο Βιλνέβ διατήρησε τη θέση του και στη θέση του Μάσα, ο οποίος έφυγε για τη Φεράρι, τοποθετήθηκε ο Νικ Χάιντφελντ, ο οποίος είναι Γερμανός, καθώς η διοίκηση της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW ήθελε ο ένας τουλάχιστον οδηγός να είναι Γερμανός, και ο Χάιντφελντ γνωριζόταν πολύ καλα με το Μάριο Τάισεν. Στο Γερμανικό Γκραν Πρι εκείνου του έτους, ο Βιλνέβ είχε μια έξοδο, κατά την οποία κατέστρεψε το μονοθέσιό του. Μετά από αυτή την έξοδο, ένιωσε έντονη αδιαθεσία και οι γιατροί του συνέστησαν να μην πάρει μέρος στο επόμενο Γκραν Πρι, που ήταν το Ουγγρικό και η ομάδα έβαλε στη θέση του τον Πολωνό Ρόμπερτ Κούμπιτσα, ο οποίος εκτελούσε χρέη δοκιμαστή και αναπληρωματικού οδηγού. Την επομένη του Ουγγρικού Γκραν Πρι ο Τάισεν είπε στο Βιλνέβ πως το συμβόλαιό του με την ομάδα θα λυνόταν τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας(Δευτέρα 7 Αυγούστου 2006) και ο Κούμπιτσα θα συμμετείχε κανονικά στα υπόλοιπα Γκραν Πρι του Πρωταθλήματος. Αυτό το δίδυμο οδηγών παρέμεινε μέχρι το 2009. Στο Γκραν Πρι Καναδά του 2007, ο Κούμπιτσα είχε μια έξοδο, κατά την οποία έπαθε ελαφριά διάσειση. Μόλις απεγκλωβίστηκε από το μονοθέσιό του, μεταφέρθηκε αρχικά στο Ιατρικό Κέντρο της πίστας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Μόντρεαλ, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν την ελαφριά διάσειση που είπαμε παραπάνω και για προληπτικούς λόγους δεν του επέτρεψαν να πάρει μέρος στο Γκραν Πρι των ΗΠΑ το οποίο έγινε την αμέσως επόμενη Κυριακή και τον αντικατέστησε ο Γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος εκτελούσε χρέη δοκιμαστή και αναπληρωματικού οδηγού. Στο ίδιο Γκραν Πρι την επόμενη χρονιά(2008), ο Κούμπιτσα πέτυχε τη μοναδική νίκη της καριέρας του και της ομάδας. Μετά το τέλος του Πρωταθλήματος του 2009, η BMW αποχώρησε από τη Φόρμουλα 1 και όπως είπαμε και πιο πάνω, στις 27 Νοεμβρίου εκείνου του έτους, η ομάδα πουλήθηκε πίσω στο Ζάουμπερ, ο οποίος είπε ότι θα προμηθευόταν και πάλι κινητήρες από τη Φεράρι.

2010-2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 οδηγοί της ομάδας ήταν ο Ισπανός Πέδρο Ντε Λα Ρόσα και ο Ιάπωνας Καμούι Κομπαγιάσι. Ο 1ος δεν έλαβε μέρος σε όλα τα Γκραν Πρι του Πρωταθλήματος αλλά μόνο στα 14, επειδή λόγω της ηλικίας του δεν μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα. Από το 15ο Γκραν Πρι στη Σιγκαπούρη, αντικαταστάθηκε από το Γερμανό Νικ Χάιντφελντ, ο οποίος είχε βρεθεί και στο παρελθόν στην ομάδα. το 2011, η ομάδα διατήρησε τον Κομπαγιάσι και στη θέση του 2ου οδηγού, τοποθέτησε το Μεξικανό Σέρχιο Πέρες. Αυτό το οδηγικό δίδυμο παρέμεινε και το 2012.

11 Οκτωβρίου 2012-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως είπαμε και πιο πάνω στις 11 Οκτωβρίου 2012 η θέση του επικεφαλής της ομάδας πέρασε στη Μονίσα Κάλτενμπορν. ΤΟ 2013 ο Πέρες έφυγε για τη Μακλάρεν και ο Κομπαγιάσι δεν μπόρεσε να βρει τον κατάλληλο χορηγό και έμεινε εκτός Φόρμουλα 1. Στις θέσεις τους τοποθετήθηκαν ο Γερμανός Νίκο Χούλκενμπεργκ και ο Μεξικανός Εστέμπαν Γκουτιέρες. Το 2014 η ομάδα διατήρησε τον Γκουτιέρες και στη θέση του Χούλκενμπεργκ ο οποίος πήγε ξανά στη Φορς Ίντια, μπήκε ο επίσης Γερμανός Άντριαν Σούτιλ, ο οποίος το 2013 ήταν στην 1η. Τη χρονιά που διανύουμε(το 2015) η επικεφαλής της ομάδας Μονίσα Κάλτενμπορν αποφάσισε να δώσει τα μονοθέσια της ομάδας στο Σουηδο Μάρκους Έρικσον και στο Βραζιλιάνο Φελίπε Νασρ. Το όνομα του 2ου ανακοινώθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2014. Όμως διστυχώς δεν υπολόγισε σωστά, καθώς ο Ολλανδός Γκιέντο Βαν Ντερ Γκάρντε ο οποίος την προηγούμενη χρονιά εκτελούσε χρέη δοκιμαστή, στις 22 Δεκεμβρίου 2014 κατέθεσε μήνυση εναντίον της ομάδας για αθέτηση συμφωνίας προβάλλοντας το επιχείρημα πως στις 17 Αυγούστου 2014 είχε συναντηθεί με την Κάλτενμπορν και μετά από πολύωρη συζήτηση είχαν συμφωνήσει να ενεργοποιηθεί ο όρος τον οποίο έχει στο συμβόλαιό του και τη φετινή χρονιά να προαχθεί σε κανονικό οδηγό αγώνων. Στις 19 Ιανουαρίου 2015 η υπόθεση εκδικάστηκε σε Ελβετικό δικαστήριο και ο Βαν Ντερ Γκάρντε δικαιώθηκε. Στις 9 Μαρτίου 2015, η υπόθεση εκδικάστηκε σε 2ο βαθμό στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μελβούρνης στην Αυστραλία όπου κι εκεί ο Βαν Ντερ Γκάρντε δικαιώθηκε. Η ομάδα κατέθεσε έφεση εναντίον της απόφασης αυτής, η οποία συζυτήθηκε στο Εφετείο της Βικτώρια στις 12 Μαρτίου 2015. Διστυχώς όμως η απόφαση του Εφετείου ήταν να απορρίψει αυτή την έφεση της ομάδας και να αποφασίσει πως πρέπει οπωσδήποτε να δώσουν το ένα μονοθέσιο στον Γκιέντο Βαν Ντερ Γκάρντε όχι μόνο για το Γκραν Πρι της Αυστραλίας αλλά για όλη τη σεζόν και αν δεν το κάνουν θα κατασχεθούν τα μονοθέσια και ο εξοπλισμός της ομάδας. Επειδή λοιπόν οι δικηγόροι του Βαν Ντερ Γκάρντε φοβούνται πως η Ζάουμπερ δεν έχει σκοπό της να εφαρμόσει αυτή την απόφαση του Εφετείου, ζήτησαν από την ομάδα δυο ώρες πριν έναρξη των ελεύθερων δοκιμαστικών του Γκραν Πρι Αυστραλίας να έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να πάρει μέρος σε αυτά ο Ολλανδός. Επίσης να τους πάει έναν κατάλογο με τον εξοπλισμό τον οποίο μετέφερε στην Αυστραλία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sauber της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).