Θίοντορ Ρέισινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Θίοντορ Ρέισινγκ (Theodore Racing) ή απλά Θίοντορ, είναι παλαιά ομάδα της Φόρμουλα 1. Ανήκε στον Ολλανδό Τέντι Γιπ και συμμετείχε σε πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα με πενιχρά αποτελέσματα. Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά κατασκεύαζε η ίδια τα αμαξώματα των μονοθεσίων της, ενώ κινητήρας ήταν πάντα ο DFV.

Ο Γιπ είχε γεννηθεί το 1907 στην Ινδονησία και έκανε μεγάλη περιουσία ως κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης καζίνο στο Μακάου και το Χονγκ Κονγκ, τα οποία ήταν ακόμα αποικίες της Δύσης. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ξεκίνησε να εμπλέκεται στο μηχανοκίνητο αθλητισμό ως χορηγός, ενώ την απόφαση να ιδρύσει δική του ομάδα στη Φόρμουλα 1 την έλαβε το 1976.

Ιστορία της ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εμφάνιση της Θίοντορ, η οποία είχε τυπικά έδρα το Χονγκ Κονγκ, έλαβε χώρα μεσούσης της σαιζόν 1977 με ένα μονοθέσιο της Ενσάιν, στο γκραν-πρι της Μεγάλης Βρετανίας. Στους οκτώ αγώνες που απέμεναν, ο μοναδικός οδηγός της Πατρίκ Ταμπέ κατάφερε να μπει τρεις φορές στην εξάδα και να τερματίσει με 5 βαθμούς. Η ομάδα όμως δε βαθμολογήθηκε στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, αφού είχε χρησιμοποιήσει «δανεικό» αυτοκίνητο.

Την επόμενη χρονιά (1978) η ομάδα έτρεξε με δικό της μονοθέσιο σχεδιασμένο από το Ρον Τόρανακ, ιστορική μορφή του σχεδιαστηρίου της Μπράμπαμ. Τα αποτελέσματα υπήρξαν κάκιστα, αφού ο εκάστοτε οδηγός συνήθως δεν κατάφερνε να περάσει τα προκριματικά, και ο Γιπ διέλυσε την ομάδα.

Μετά από μία διετία που ασχολήθηκε με τη Φόρμουλα 1 μόνο ως χρηματοδότης της Ενσάιν, ο Ολλανδός μεγιστάνας αποφάσισε να επανασυστήσει τη Θίοντορ για το πρωτάθλημα του 1981, κατεβάζοντας πάλι μόνο ένα μονοθέσιο ανά αγώνα. Αυτή τη φορά ο οδηγός της (αρχικά ο Ταμπέ και αργότερα ο Μαρκ Σούρερ) πέρναγε με σχετική ευκολία τα προκριματικά, αλλά καλύτερο αποτέλεσμα ήταν μια 6η θέση. Το 1982 η ομάδα επέστρεψε στο καθεστώς του '78 με συχνούς αποκλεισμούς στα προκριματικά και μόλις έναν τερματισμό, ενώ από το τιμόνι της πέρασαν τέσσερις διαφορετικοί οδηγοί!

Πριν ξεκινήσει η σαιζόν του 1983, η Θίοντορ απορρόφησε την Ενσάιν. Αυτό ήταν και το μοναδικό πρωτάθλημα που συμμετείχε με πλήρη σύνθεση (δύο μονοθέσια ανά αγώνα), έχοντας ως οδηγούς τους Λατινοαμερικανούς Τζόνι Τσεκότο και Ρομπέρτο Γκερέρο. Τα αποτελέσματα παρέμειναν άσχημα, αφού σε 14 αγώνες η ομάδα συγκέντρωσε μόλις 1 βαθμό. Πριν το τελευταίο γκραν-πρι της χρονιάς, ο Γιπ την απέσυρε οριστικά από τη Φόρμουλα 1 και ασχολήθηκε μόνο με διοργανώσεις χαμηλότερων απαιτήσεων.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά 1977 1978 1981 1982 1983
Θέση ΔΘΚ¹ ΔΚ² 12η ΔΚ 12η
Βαθμοί (5) 0 1 0 1
Νίκες 0 0 0 0 0
Πόντιουμ 0 0 0 0 0

¹ ΔΘΚ: Δεν θεωρήθηκε κατασκευάστρια, επειδή έτρεχε με μονοθέσια της Ενσάιν.
² ΔΚ: Δεν κατατάχθηκε, διότι η συγκομιδή της ήταν 0 βαθμοί.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]