Βαλτέρι Μπότας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαλτέρι Μπότας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Valtteri Bottas (Φινλανδικά)
Γέννηση28  Αυγούστου 1989[1][2]
Nastola[1]
ΚατοικίαΜονακό
ΠαρατσούκλιVale
Χώρα πολιτογράφησηςΦινλανδία[1]
Ύψος173 cm Edit this on Wikidata
Βάρος70 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΦινλανδικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοδηγός Φόρμουλα Ένα
οδηγός αγώνων αυτοκινήτου[3]
Οικογένεια
ΣύζυγοςEmilia Pikkarainen (2016–2019)
ΣύντροφοςTiffany Cromwell
Ιστότοπος
valtteribottas.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βαλτέρι Μπότας (φινλανδικά: Valtteri Bottas, 28 Αυγούστου 1989) είναι Φινλανδός οδηγός της Φόρμουλα 1 ο οποίος τρέχει για λογαριασμό της Alfa Romeo Racing Team ORLEN. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Φορμουλα 1 το 2013 όπου και οδήγησε με το μονοθέσιο της Williams μέχρι την σεζόν 2016. Με την απόσυρση του Γερμανού Νίκο Ρόσμπεργκ ο Φινλανδός κλήθηκε να τον αντικαταστήσει στην Γερμανική ομάδα της Mercedes το 2017 με την οποία κατάφερε να κατακτήσει 10 νίκες, 20 Pole position και 67 podium μέχρι την σεζόν του 2021 όπου και ενημερώθηκε ότι θα τον αντικαταστήσει ο Τζωρτζ Ράσελ. Την σεζόν 2022 ο Μπότας αντικατέστησε τον θρύλο της Φορμουλα 1 Κίμι Ράικονεν στην Alfa Romeo καθώς ο τελευταίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Σύντομο βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπότας γεννήθηκε στην πόλη Ναστόλα της Φινλανδίας στις 28 Αυγούστου του 1989. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2005 από τα καρτ. Το 2013 εντάχθηκε στη Φόρμουλα 1 με την ομάδα της Williams όπου βρισκόταν μέχρι και το 2016.

Μετακίνηση στη Mercedes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Williams Κλερ Γουίλιαμς είπε στον Μπότας πως απ' τα μεσάνυχτα της ημέρας εκείνης θα τον αποδέσμευαν απ' το συμβόλαιο το οποίο είχε με την ομάδα για να πάει στη Mercedes AMG Petronas προκειμένου να καλύψει τη θέση την οποία άφησε κενή ο Νίκο Ρόσμπεργκ ο οποίος είχε αποχωρήσει απ' το σπορ. Αυτό έγινε επειδή λίγες μέρες νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στο σερ Φρανκ Γουίλιαμς, πατέρα της Κλερ και ιδρυτή της ομάδας ο Αγωνιστικός Διευθυντής της 2ης Τότο Βολφ και του' χε πει πως ο Μπότας ήταν 1ο όνομα στη λίστα τους για την αντικατάσταση του Ρόσμπεργκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]