Force India

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σαχάρα Φορσε Ίντια ήταν Ινδική ομάδα που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1. Η έδρα της βρισκόταν στο Σίλβερστοουν της Μεγάλης Βρετανίας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1 Ιανουαρίου 1981, ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Έντι Τζόρνταν, ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία κατασκευής αγωνιστικών αυτοκινήτων. Το 1991, δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της εταιρείας, ο Τζόρνταν αποφάσισε η εταιρεία του να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 με δική της ομάδα, η οποία ονομάστηκε Τζόρνταν Γκραν Πρι. Η Τζόρνταν Γκραν Πρι κατέβηκε στο Πρωτάθλημα με το όνομα αυτό μέχρι το 2005. Στις 24 Ιανουαρίου 2005, ο Τζόρνταν την πούλησε στο Ρωσοκαναδό επιχειρηματία Άλεξ Σνάιντερ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Ομίλου Μίντλαντ και τον επόμενο χρόνο(2006) η ομάδα μετονομάστηκε σε Μίντλαντ Φόρμουλα 1. Με το όνομα αυτό πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα μόνο ένα χρόνο, καθώς στις 11 Ιουλίου 2006, ο Σνάιντερ την πούλησε στην Ολλανδική εταιρεία Σπάικερ Καρς. Τον επόμενο χρόνο(2007, η ομάδα κατέβηκε στο Πρωτάθλημα με το όνoμα Σπάικερ Φόρμουλα 1, αλλά στη διάρκεια του έτους αυτού έχασε πολλά χρήματα και στις 25 Αυγούστου 2007 την αγόρασε ο Ινδός επιχειρηματίας Βιτζάι Μαλία, ο οποίος έχει και το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της. Επίσης ο Μαλία είναι ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Κινγκφίσερ και της Ένωσης Παραγωγών Μπίρας της Ινδίας. Στις 27 Οκτωβρίου 2011, ο Μαλία αποφάσισε να πουλήσει το 75% των μετοχών που στην κατοχή του στον επιχειρηματία Σουμπράτα Ρόι Σαχάρα, ο οποίος το 1978 ίδρυσε την εταιρεία Σαχάρα Ίντια Παριβάρ. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία του Σαχάρα έγινε ο βασικός χορηγός της ομάδας και η ομάδα μετονομάστηκε στο σημερινό της όνομα(Σαχάρα Φορσε Ίντια).

Εξαγορά της ομάδας απ' τον Καναδό μεγαλοεπιχειρηματία Λόρενς Στρολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Αυγούστου του 2018 ανακοινώθηκε απ' τη διοίκηση της ομάδας πως η πλοιοψηφία των μετοχών της πέρασε σε μια ομάδα επιχειρηματιών της οποίας ηγείται ο Καναδός μεγαλοεπιχειρηματίας Λόρενς Στρολ. Ο Ινδός Βιτζάι Μαλία θα έχει πλέον μόνο το 20% των μετοχών της ομάδας και θα έχει απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Ο Αμερικανο-Ρουμάνος Ότμαρ Σαφνάουερ θα έχει πλέον το ρόλο του Αγωνιστικού Διευθυντή της ομάδας η οποία άλλαξε και ονομασία. Από Σαχάρα Φορς Ίντια μετονομάστηκε σε Racing Point F1. Επίσης ο Γάλλος οδηγός της ομάδας Εστεμπάν Οκόν θα χάσει σύντομα τη θέση του και θα αντικατασταθεί απ' το γιο του Στρολ τον Λανς Στρολ. Ο λόγος αυτής της εξαγοράς ήταν το σκάνδαλο για οικονομικές απάτες στην εταιρεία του και η καταδίκη του από το διεθνές δικαστήριο.

Οδηγοί που πέρασαν από την ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]