British Airways

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
British Airways
British Airways logo.png
IATA ICAO Callsign
BA BAW
SHT
SPEEDBIRD
SHUTTLE
Ίδρυση 31 Μαρτίου 1974
Πιστοποιητικό αξιοπλοΐας 441
Κόμβοι Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου
Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ
Πρόγραμμα τακτικών πελατών Executive Club
Αίθουσα αναμονής
 • Concorde Room
 • Galleries First
 • Galleries Club/Galleries Lounge
 • Galleries Arrivals
 • First Lounge
 • Terraces Lounge
 • Executive Club Lounge
 • British Airways Lounge
Συμμαχία Oneworld
Θυγατρικές BA City Flyer
OpenSkies
British Airways Limited
British Airways World Cargo
Μέγεθος στόλου 287
Προορισμοί 183 (δεν συμπεριλαμβάνονται πτήσεις θυγατρικών εταιριών και πτήσεις ύστερα από συμφωνίες για τη χρήση κοινών κωδικών)
Εταιρικό σύνθημα
 • To Fly. To Serve
 • Upgrade to British Airways (διαδίκτυο)
 • The World's Favourite Airline (προηγούμενο)
Μητρική εταιρεία International Airlines Group
Έδρα Ουότερσαϊντ, Χάρμοντσουορθ, Αγγλία
Πρόσωπα Κιθ Ουίλιαμς (διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος)
Έσοδα Αύξηση £11.421 δις. (2013)
Ιστοσελίδα http://britishairways.com/
Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Ουότερσαϊντ της Αγγλίας.

Η British Airways (Βρετανικές Αερογραμμές) είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, με περισσότερες υπερατλαντικές πτήσεις από την Ευρώπη από κάθε άλλη αεροπορική εταιρεία. Οι κύριες βάσεις της είναι τα αεροδρόμια του Λονδίνου Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου και Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ. Δευτερεύουσες βάσεις της εταιρείας είναι περιφερειακά αεροδρόμια όπως αυτό της Γλασκώβης και του Μάντσεστερ, απ' όπου εκτελούνται πολλές υπερατλαντικές πτήσεις.

Ιστορία της ΒΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία ξεκίνησε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 25 Αυγούστου 1919, η προκάτοχός της Aircraft Transport & Travel (AT & T), εγκαινίασε την πρώτη προγραμματισμένη καθημερινή πτήση στην ιστορία, μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού. Στις 31 Μαρτίου 1924, τέσσερις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, η Instone, η Handley Page, η Daimler Airways (απόγονος της AT & T) και η British Air Marine Navigation, συγχωνεύθηκαν για να δημιουργήσουν την Imperial Airways, η οποία ανέπτυξε τα δρομολόγια προς τις (τότε) αποικίες, την Αυστραλία και την Αφρική.

Στο μεταξύ, μικρότερες βρετανικές αεροπορικές εταιρείες είχαν ξεκινήσει πτήσεις. Αυτές συγχωνεύθηκαν το 1935 για να δημιουργήσουν την πρώτη ιδιωτική British Airways Ltd. Η Imperial Airways και η British Airways Ltd. κρατικοποιήθηκαν το 1939 και συγχωνεύθηκαν στην British Overseas Airways Corporation (BOAC). Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η BOAC συνέχισε να εκτελεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, εκτός των δρομολογίων προς τη Νότια Αμερική, τα οποία εκτελούνταν από την British South American Airways, η οποία εν συνεχεία συγχωνεύθηκε ξανά με την BOAC. Οι πτήσεις Ευρώπης και εσωτερικού εκτελούνταν από μια νέα εταιρεία, την British European Airways (BEA).

Airbus A320-200

Τη δεκαετία του 1950 ξεκίνησε η εποχή των αεροσκαφών τζετ. Πρωτεργάτης στην επανάσταση αυτή η BOAC, που δρομολόγησε το πρώτο επιβατικό αεροσκάφος τζετ, το De Havilland Comet, προς το Γιοχάνεσμπουργκ το 1952, ολοκληρώνοντας το δρομολόγιο στο μισό χρόνο απ' ό,τι πρωτύτερα. Η γέννηση του μαζικού τουρισμού έφερε αλλαγές στην αεροπορική αγορά. Η ΒΕΑ ανταποκρίθηκε στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, με την ίδρυση της ΒΕΑ Airtours, που δημιουργήθηκε το 1970. Η BOAC και η BEA συγχωνεύθηκαν στη νέα British Airways το 1974. Η ΒΑ, σχεδόν ταυτόχρονα με την Air France ξεκίνησε πτήσεις με το πρώτο υπερηχητικό αεροσκάφος, το Concorde, τον Ιανουάριο του 1976.

Το Νοέμβρη του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 104 εκ. ευρώ για τη συμμετοχή της σε καρτέλ εμπορευματικών αερομεταφορών.[1]

Ιδιωτικοποίηση της ΒΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Boeing 747-400

Ο Σερ Τζον Κινγκ (Sir John King), μετέπειτα Λόρδος Κινγκ, έγινε πρόεδρος της ΒΑ το 1981, με την αποστολή να προετοιμάσει την εταιρεία για την επικείμενη ιδιωτικοποίησή της. O Κινγκ κατάφερε να αντιστρέψει την ελλειμματική πορεία του κολοσσού των αερομεταφορών και να την καταστήσει μια από τις πιο κερδοφόρες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου. Μάλιστα, ο Κινγκ έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίζει την ΒΑ ως την «Πιο αγαπημένη Αεροπορική Εταιρεία του Κόσμου» («The World's Favourite Airline»), ενώ άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες πάσχιζαν για να επιβιώσουν. Ο στόλος της εταιρείας και το δίκτυο προορισμών, σύντομα επεκτάθηκαν, ενώ διάφοροι ειδικοί επί του μάρκετινγκ και της προώθησης του εμπορικού σήματος της ΒΑ, επιστρατεύθηκαν για να αναστρέψουν την εικόνα της βρετανικής εταιρείας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πραγματοποιήθηκαν περίπου 23.000 απολύσεις, όμως το ηθικό των εργαζομένων παρέμεινε υψηλό.[εκκρεμεί παραπομπή] Ο Λόρδος Κινγκ, επίσης, αναγνώρισε τη σημασία του Concorde στη στρατηγική της εταιρείας.

Ο κρατικός αερομεταφορέας τελικά ιδιωτικοποιήθηκε και οι μετοχές του έγιναν διαθέσιμες μέσω του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, τον Φεβρουάριο του 1987. Τον Απρίλιο του 1988, η British Airways ολοκλήρωσε την εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Μεγάλης Βρετανίας, της British Caledonian, μια εξαγορά που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Τέλος, το 1992, απορρόφησε την Dan-Air, της οποίας η βάση ήταν στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ.

Δραστηριότητες της ΒΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θυγατρικές ή Συνεργαζόμενες Εταιρείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • BA Connect
 • British Mediterranean Airways, (Μ. Βρετανία, συνεργασία από το 1997).
 • Comair, (Ν. Αφρική, συνεργασία από το 1996)
 • GB Airways, (Μ. Βρετανία, συνεργασία από το 1995)
 • Loganair, (Μ. Βρετανία, συνεργασία από το 1994)
 • Sun Air, (Δανία, συνεργασία από το 1996)

Η BA, ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγε τα επίπεδα κρεβάτια, στις καμπίνες πρώτης θέσης των αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεών της. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2004, η ΒΑ ανακοίνωσε ότι θα πουλούσε το 18.5% των μετοχών της αυστραλέζικης Qantas, αλλά θα συνέχιζε την συμμαχία των δύο εταιρειών.

Επίσης, η ΒΑ, κατέχει το 9% των μετοχών της ισπανικής Iberia, ενώ αποτελεί ιδρυτικό μέλος (μαζί με την American Airlines, Cathay Pacific, Qantas και την Canadian Airlines) της αεροπορικής συμμαχίας oneworld, της τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής συμμαχίας πίσω από την SkyTeam και την Star Alliance[2].

Ο Στόλος της ΒΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O στόλος της ΒΑ, αποτελείται από τα ακόλουθα αεροσκάφη:

Αεροσκάφος Σε υπηρεσία
Airbus A318-100 2
Airbus A319-100 44
Airbus A320-200 68
Airbus A321-200 18
Airbus A380-800 12
Boeing 747-400 37
Boeing 757-200 (OpenSkies) 3
Boeing 767-300ER 7
Boeing 777-200 46
Boeing 777-300 12
Boeing 787-8 8
Boeing 787-9 16
Embraer 170 (BA CityFlyer) 6
Embraer 190 (BA CityFlyer) 11

Τον Μάρτιο του 2014, η μέση ηλικία των αεροσκαφών της ΒΑ ήταν 12,9 χρόνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]