Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Δεκέλειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Δεκέλειας ανήκει στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η παρούσα δυναμικότητα του φτάνει τα 460 MW.

Τα έργα ανέγερσης του ξεκίνησαν το 1950, ενώ η Αρχή ιδρύθηκε το 1952. Πρόκειται, δηλαδή, για τον πρώτο της σταθμό με την πρώτη φάση του να λειτουργεί στις αρχές του 1953. Όταν ολοκληρώθηκε, αποτελείτο από δύο ατμοστρόβιλους των 7 MW και πέντε των 14 MW (σύνολο 84 MW). Οι λέβητες έκαιγαν μαζούτ.

Το 1980, η Αρχή προχώρησε με την ανέγερση έξι νέων ατμοστροβίλων ισχύος 60 MW ο καθένας. Το 1982 και 1983 τέθηκαν σε λειτουργία οι πρώτοι δύο κατασκευής Siemens, το 1989 οι επόμενοι δύο κατασκευής Toshiba με γεννήτριες Alstom, και τέλος το 1992 και 1993 οι τελευταίοι δύο κατασκευής Bharat Heavy Electricals. Και οι έξι λέβητες κατασκευάστηκαν από την Waagner-Biro. Και σ' αυτή την περίπτωση, οι λέβητες καίνε μαζούτ.

Στο μεταξύ, η παλαιά ανάπτυξη σταμάτησε να χρησιμοποιείται, αλλά πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι την κατεδάφισή της. Στον χώρο που καταλάμβαναν οι δεξαμενές της, ανεγέρθηκαν δύο νέες μονάδες παραγωγής, η κάθε μία ισχύος 50 MW και αποτελούμενη από τρεις μηχανές με έμβολα. Οι πρώτες τρεις κατασκευάστηκαν από την Mitsui και λειτούργησαν το 2009, ενώ οι άλλες τρεις από την Wärtsilä και λειτούργησαν το 2010. Και οι έξι ακολουθούν το θερμοδυναμικό κύκλο του Diesel καίοντας μαζούτ, αλλά οι πρώτες τρεις έχουν δίχρονη αρχιτεκτονική και οι άλλες τρεις τετράχρονη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]