Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Pflp logo.gif
Ιδρυτής Τζωρτζ Χαμπάς
Γενικός Γραμματέας Αχμάντ Σααντάτ
Ίδρυση 1967
Έδρα Δαμασκός, Συρία
Ιδεολογία Κομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Παλαιστινιακός εθνικισμός
Αριστερός εθνικισμός
Γκεβαρισμός
Παναραβισμός
Αντιμπεριαλισμός
Αντισιωνισμός
Πολιτική θέση Ακροαριστερά
Εθνική προσχώρηση Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Διεθνής προσχώρηση Διεθνές Κομμουνιστικό Σεμινάριο
Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο
3 / 132
Ιστοσελίδα
pflp.ps
Πολιτικό σύστημα Παλαιστίνη
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (αραβικά: الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين, ατ-Τζαμπάχ ας-Σαμπίγια λι-Ταχρίρ Φιλαστίν), είναι παλαιστινιακή μαρξιστική-λενινιστική αριστερή επαναστατική οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1967 και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση στις τάξεις της Ο.Α.Π. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) μετά τη Φατάχ.

Το Λαϊκό Μέτωπο μποϋκοτάρει τη συμμετοχή στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ο.Α.Π. Θεωρεί τόσο την ελεγχόμενη από τη Φατάχ κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη όσο και την κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ως παράνομες, εξαιτίας της μη διεξαγωγής νέων εκλογών για την Παλαιστινιακή Αρχή από το 2006. Το Λαϊκό Μέτωπο θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Η.Π.Α., την Ε.Ε., τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Το Μέτωπο ακολουθεί γενικώς σκληρή γραμμή αναφορικά με τις παλαιστινιακές εθνικές επιδιώξεις, αντιτιθέμενο στην πιο μετριοπαθή στάση της Φατάχ. Διαφωνεί στις συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση και προκρίνει τη λύση του ενός Δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις για όλους τους κατοίκους του ανεξαρτήτως θρησκεύματος και ιδεολογίας. Το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης ονομάζεται Ταξιαρχίες Αμπού Αλί Μουσταφά. Το Μέτωπο είναι γνωστό για την πρωτοπορία στην οργάνωση και εκτέλεση αεροπειρατειών στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 και αρχές δεκαετίας του ΄70.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λαϊκό Μέτωπο προήλθε από το Αραβικό Εθνικιστικό Κίνημα (ANM) με ιδρυτή του το δρ. Τζωρτζ Χαμπάς, έναν Παλαιστίνιο Χριστιανό από την πόλη Λοντ. Το 1948, ο 19χρονος Χαμπάς, φοιτητής ιατρικής, επέστρεψε στο σπίτι του στη Λοντ κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου για να βοηθήσει την οικογένειά του. Ενώ βρισκόταν εκεί, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη και ως αποτέλεσμα ο περισσότερος πληθυσμός της υποχρεώθηκε να αποχωρήσει. Ο ίδιος ο Χαμπάς, περπατούσε για τρεις μέρες χωρίς νερό και φαγητό μέχρι που έφτασε στην πρώτη γραμμή των αραβικών στρατευμάτων.

Ο Χαμπάς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λίβανο στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, αποφοιτώντας το 1951. Το ΑΝΜ ιδρύθηκε με έντονο πατριωτικό-λαϊκό πνεύμα, με έμφαση στο στοιχείο της γκεβαρικής οπτικής για τον επαναστατημένο άνθρωπο.