El Al

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
El Al
IATA ICAO Κωδικός κλήσης
LY ELY EL AL
Ίδρυση1948
Πιστοποιητικό αξιοπλοΐας441
ΚόμβοιΔιεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
Πρόγραμμα τακτικών επιβατώνMatmid
Αίθουσα αναμονήςKing David Lounge
Μέγεθος στόλου45
Προορισμοί40
ΈδραΔιεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, Κεντρική Περιφέρεια, Ισραήλ
ΠρόσωπαΑμικάμ Κοέν (πρόεδρος)
Νταβίντ Μαϊμόν (διευθύνων σύμβουλος)
Ιστοσελίδαhttp://www.elal.co.il/

Η Ισραηλινή El Al Israel Airlines (אל על, Εβραϊκά: προς τον ουρανό) είναι ο Ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας. Εκτελεί διεθνείς τακτικές πτήσεις προς Ασία, Αφρική, Βόρειο Αμερική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Εδρεύει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion, του Τελ Αβίβ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1948 και ξεκίνησε να πετάει τον Αύγουστο του 1949 με μία πτήση από Τελ Αβίβ προς Παρίσι με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη, ενώ ένα χρόνο μετά προσέθεσε και το Λονδίνο. Η πρώτη απ' ευθείας πτήση από Τελ Αβίβ για Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 1961, με ένα Boeing 707, διανύοντας 9.269 χιλιόμετρα σε 9 ώρες και 33 λεπτά. Στις 24 Μαΐου 1991, ένα Boeing 747 της El Al πέρασε στην ιστορία μεταφέροντας 1.087 επιβάτες (Αιθίοπες Εβραίους) από την Αντίς Αμπέμπα στο Ισραήλ, κατά την Επιχείρηση Σολομών.

Η πρώτη φάση της μακρά αναμενόμενης ιδιωτικοποίησης πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2003, όταν το 15% των μετοχών της εταιρείας συμπεριελήφθησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών του Τελ Αβίβ. Στα μέσα του 2004, ο διευθύνων όμιλος Knafaim-Arkia Holdings της Ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας Arkia Israel Airlines απέκτησε μεγάλο μερίδο της El Al. Σήμερα, οι ιδιοκτήτες της El Al είναι ο όμιλος Knafaim-Arkia Holdings (40%), ιδιώτες (30%) και η Ισραηλινή Κυβέρνηση το υπόλοιπο των μετοχών (30%). Η El Al απασχολεί 5.417 υπαλλήλους. Η El Al διαθέτει και μία θυγατρική εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων, την Sun D'Or.

Προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Boeing 777 της El Al
Boeing 767ER της El Al
Ένα Boeing 747 με τα παλιά χρώματα της El Al

Η El Al πετάει στις ακόλουθες πόλεις (Οκτώβριος 2005):

Η El Al είναι γνωστή για την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει στο θέμα της ασφάλειας (λόγω τρομοκρατίας εναντίον Εβραίων). Η μόνη φορά που εκδηλώθηκε αεροπειρατία σε αεροσκάφος ήταν το 1968 (δείτε την επόμενη ενότητα). Είναι η μοναδική αεροπορική εταιρεία που περνάει όλες τις αποσκευές από θάλαμο αποσυμπίεσης.

Συμβάντα και Ατυχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Ιουλίου 1955 ένα Lockheed Constellation της El Al καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, σκοτώνοντας όλα τα μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες

Το 1968, εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της El Al από Άραβες, μέλη του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. Ενώ το αεροσκάφος ταξίδευε προς Ρώμη, οι αεροπειρατές ανάγκασαν τον πιλότο να το πετάξει προς το Αλγέρι. Οι διαπραγματεύσεις ξεπέρασαν τις 40 ημέρες. Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα απελευθερώθηκαν και αεροπειρατές δεν συνελήφθησαν. Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική αεροπειρατεία αεροσκάφους της El Al.

Το 1970 ένοπλοι άντρες προσπάθησαν να καταλάβουν αεροσκάφος της εταιρείας, χωρίς επιτυχία όμως. Η ενέργεια αυτή ήταν μέρος της τρομοκρατικής ενέργειας γνωστής με την ονομασία Αεροπειρατείες στο Ντώσον Φιλντ (Dawson Field).

Στις 4 Οκτωβρίου 1992 ένα εμπορευματικό Boeing 747-200F, εκτελώντας την πτήση El Al 1862, κατέπεσε στα συγκροτήματα διαμερισμάτων Γκρένεβην Groeneveen και Κλάιν-Κλούϊτμπεργκ (Klein-Kluitberg) στο Μπίζλμερμηρ, (Bijlmermeer), μία γειτονιά του Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Το τριμελές πλήρωμα, ένας επιβάτης και 43 άτομα στο έδαφος σκοτώθηκαν. Πιθανολογείται πως στο αεροσκάφος είχαν φορτωθεί ουσίες που επιφέρουν βλάβη στο νευρικό σύστημα (nerve agent components).

Στις 4 Ιουλίου 2002, ένοπλος άντρας άνοιξε πυρ στο εκδοτήριο εισιτηρίων της El Al στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (ΙΑΤΑ:LAX). Αν και ο Αιγυπτιακής καταγωγής άνδρας δεν ήταν μέλος κάποιας οργάνωσης, θορυβήθηκε έντονα από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για κάποιο θέμα που δεν συμφωνούσε. Το γεγονός αυτό οδήγησε το FBI να καταχωρήσει την επίθεση αυτή ως τρομοκρατική ενέργεια εντός των ΗΠΑ.

Στόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στόλος της El Al αποτελείται από τα εξής αεροσκάφη (Ιανουάριος 2020):

Αεροσκάφος Σε υπηρεσία Σε παραγγελία
Boeing 737-800 15 3
Boeing 777-200 6 0
Boeing 737-900ER 8 0
Boeing 787-8 2 2
Boeing 787-9 12 0
Σύνολο 43 5

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]