Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία
Proodeftiki Neolaia logo.png
Όνομα Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία Νικαίας Κορυδαλλού Πειραιώς[1][2][3]
Ίδρυση 1927
Χρώματα           Βυσσινί, Λευκό
Πρόεδρος Νίκος Λεμονής
Ενεργά τμήματα της Προοδευτικής
Football pictogram.svg Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Μπάσκετ (Ανδρών)
Basketball pictogram.svg
Μπάσκετ (Γυναικών)

Ο Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία, ευρέως γνωστή απλά και ως Προοδευτική, είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στη Νίκαια[4] και στον Κορυδαλλό,[5] προάστια της περιφέρειας του Πειραιά, όπου και βρίσκονται οι έδρες των τμημάτων του. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1927, χρώματά του το βυσσινί και το λευκό και έμβλημά του ο «Φοίνικας».

Διατηρεί 4 ενεργά αθλητικά τμήματα: τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών, τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών, τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών και τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών. Σε όλα τα τμήματα διαθέτει και τα αντίστοιχα τμήματα υποδομών. Στο παρελθόν καλλιεργούσε και άλλα αθλητικά τμήματα.

Έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος ανδρών αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας στη Νίκαια, ενώ έδρα των τμημάτων καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού «Θεόδωρος Πούτος» στον Κορυδαλλό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδήλωση επετείου ίδρυσης του συλλόγου το 1926, στον Κινηματογράφο «Εκλαίρ» της Κοκκινιάς. (εφ.«Η Βραδυνή», 24 Απριλίου 1926)
Αναφορά για ίδρυση Μουσικού Ωδείου στην Κοκκινιά από τον σύλλογο, με σκοπό τη διάδοση της μουσικής. (εφ.«Η Βραδυνή», 25 Απριλίου 1926)

Ο «Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία» προϋπήρχε από το 1925,[6] αλλά επίσημο έτος ίδρυσης είναι το 1927. Ιδρύθηκε στον προσφυγικό συνοικισμό της Κοκκινιάς του Πειραιά, στα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Εκ των βασικών ιδρυτών του συλλόγου υπήρξε ο Στυλιανός Κοραής, πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος χρημάτισε και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου και μετέπειτα πρώτος δήμαρχος της Νέας Κοκκινιάς, σήμερα Νίκαια.[7] Για χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν το βυσσινί και το λευκό και για έμβλημά του, ο μυθικός αθάνατος «Φοίνικας», που αναγεννάται από τις στάχτες του, φανερώνοντας μια στάση μαχητικής και αισιόδοξης ζωής, που μέσα από τις στάχτες της καταστροφής, αναδιαμορφώνει το παρελθόν σαν ελπιδοφόρο μέλλον και πορεία με προοπτική. Ο σύλλογος αποτέλεσε σημαντικός για την προσφυγική κοινωνία της Νέας Κοκκινιάς, όπου δραστηριοποιούταν[8] και της ευρύτερης περιοχής, καθώς εκτός από τον κύριο στόχο του, που ήταν ο αθλητισμός, είχε και πολιτιστικό ρόλο, προσπαθώντας να διευρύνει και άλλες αξίες στη φτωχή κοινωνία των προσφύγων της τότε εποχής.[9] Με το πέρασμα των χρόνων και πιο συγκεκριμένα από τη δεκαετία του '30, εκτός της Κοκκινιάς, άρχισε να εδρεύει κατά τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στον Κορυδαλλό, όπου διατηρούσε τις εγκαταστάσεις των γραφείων του και με τον οποίο επίσης, συνδέθηκε ιστορικά.

Αρχικά, πριν ακόμα από την επίσημη ίδρυσή του το 1927, όποτε και προϋπήρχε, διέθετε δύο τμήματα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, Μουσικό τμήμα και Μορφωτικό τμήμα και ένα αθλητικό, το Ποδοσφαιρικό τμήμα, ενώ κατόπιν της επίσημης ίδρυσης, καλλιεργούσε ένα επιπλέον αθλητικό τμήμα, το τμήμα στίβου. Τα δύο πολιτιστικά τμήματα του συλλόγου, πρωτοστάτησαν στον τότε προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Κοκκινιάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς δημιουργούσαν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων[10] όπως μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ιστορικές διαλέξεις και άλλα, ενώ ο σύλλογος είχε προχωρήσει στην ίδρυση Μουσικού Ωδείου στην Κοκκινιά για τη διδασκαλία μουσικής.[11]

Το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν ένα από τα πρώτα σωματεία που εντάχθηκαν στην νεοσύστατη Ε.Π.Ο. το 1926 με αύξοντα Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 31[12][13][14] και παραμένει ενεργό μέχρι σήμερα, αποτελώντας το πιο διακεκριμένο του συλλόγου. Έχει 3 συμμετοχές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πριν τη θέσπιση της Α' Εθνικής κατηγορίας το 1959 και 15 συμμετοχές στην Α' Εθνική, 29 συμμετοχές στην Β' Εθνική κατηγορία και επίσης, έχει φτάσει 2 φορές μέχρι τα ημιτελικά και 4 φορές μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το 1962, διατηρώντας πλέον μόνο το τμήμα ποδοσφαίρου, καθώς τα υπόλοιπα είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους, δημιουργήθηκαν, έπειτα από κυρίως πρωτοβουλία του Στάθη Σαραντέα, μέλος του συλλόγου, δύο νέα αθλητικά τμήματα, το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών και το τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών.[15] Επίσης, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου Κυριάκου Βουλγαράκη, δημιουργήθηκε τμήμα στίβου[16] εκ νέου, το οποίο όμως στα τέλη της δεκαετίας του '60 σταμάτησε τη λειτουργία του.

Το 1992 δημιουργήθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών και το 1994 δημιουργήθηκε ο «Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Προοδευτικής», όπου είναι ένας από τους πιο ενεργούς συλλόγους βετεράνων ποδοσφαιριστών της Ελλάδας, με έντονη δραστηριότητα. Το 2016 δημιουργήθηκε το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών, αρχικά σε μορφή ακαδημίας, καλλιεργώντας το άθλημα σε ηλικίες 5 έως 17 ετών[17].

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και τις αρχές της επόμενης, διατηρούσε τμήμα ποδοσφαίρου σάλας ανδρών. Το ίδιο διάστημα διατηρούσε επίσης και τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης.[18] Τα τμήματα πετοσφαίρισης ανδρών και γυναικών του συλλόγου, από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.

Δομή του συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατηγορία Τμήματα
Ανδρικά Ποδόσφαιρο · Μπάσκετ
Γυναικεία Ποδόσφαιρο · Μπάσκετ
Ανενεργά Βόλεϊ ανδρών · Βόλεϊ γυναικών · Ποδόσφαιρο σάλας ανδρών

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι και Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανελλήνιες διοργανώσεις

Τοπικές διοργανώσεις

Διακρίσεις

Τίτλοι τμημάτων υποδομών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πρωτάθλημα Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά εφήβων(1): 2009 - 2010
 • Πρωτάθλημα Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά παίδων(1): 2009 - 2010

Τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα ποδοσφαίρου σάλας ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα ποδοσφαίρου σάλας ανδρών του συλλόγου είναι ανενεργό τα τελευταία χρόνια. Αποκορύφωμα στην ιστορία του αποτελεί η μοναδική του συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, την περίοδο 1999-00, λαμβάνοντας μέρος και στον τελικό.

Σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του «Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Προοδευτικής».

Ο «Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Προοδευτικής» ιδρύθηκε το 1994. Αποτελεί μέλος της Ένωσης Συνδέσμων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά. Είναι ένας από τους πιο δραστηριοποιημένους και οργανωμένους συλλόγους βετεράνων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα. Σκοποί του συλλόγου από την ίδρυσή του, είναι η σύσφιξη των σχέσεων και η διεξαγωγή πολιτιστικών, κοινωνικών, φιλανθρωπικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Στο σύλλογο εντάσσονται και δραστηριοποιούνται βετεράνοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, αγωνίστηκαν στην Προοδευτική. Η διοίκηση του συλλόγου αποτελείται από τα μέλη του και επανεκλέγεται κάθε φορά μέσω ψηφοφορίας. Πρόεδροι του συλλόγου έχουν αποτελέσει μεταξύ άλλων οι Χρήστος Ξανθόπουλος, Γιώργος Σκριβάνος, Τάκης Καλούδης, Διονύσης Σπετσαρίας, κ.α.

Στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τον Οκτώβριο του 2018 για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου νέος Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Κώστας Βαφειάδης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής, αλλά και των Αίαντα Σαλαμίνας και Βύζαντα Μεγάρων κ.α.), Αντιπρόεδρος ο Τάκης Καλούδης και Γενικός Γραμματέας ο Τάσος Τζαβάρας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής, του Αχαρναϊκού κ.α.) με Β' Γενικό Γραμματέα τον Σωτήρη Τζαγκαβέλη και Ταμίας ο Αλέκος Νταβέλης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής, του Α.Σ. Ρόδου κ.α.) με βοηθό Ταμία τον Βασίλη Ιωαννίδη.[19][20]

Ποδοσφαιρικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής, άρχισαν να δραστηριοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του '60, χωρίς όμως να έχει συσταθεί επίσημα σύλλογος. Μοναδική τους δραστηριότητα αποτέλεσε επί χρόνια, ο αγώνας «Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός», μεταξύ βετεράνων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής αντίστοιχα, τον οποίο καθιέρωσαν στο Γήπεδο Νίκαιας κάθε Μεγάλη Παρασκευή από το 1961 μέχρι το 2013. Πρωτοστάτες για την διεξαγωγή του αγώνα ήταν βετεράνοι ποδοσφαιριστές που είχαν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες.

Ωστόσο, έπειτα από την, επίσημα, σύσταση του συλλόγου, το 1994, πραγματοποιούνται συχνά φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, μεταξύ άλλων αντίστοιχων συλλόγων βετεράνων και συμμετέχει επίσης σε διάφορες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Αξιοσημείωτο είναι πως οργανώνονται φιλικοί αγώνες με συλλόγους, που υπήρξαν κοινοί ποδοσφαιριστές, στους οποίους και απονέμονται φόροι τιμής και αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έχει διοργανώσει πλήθος ποδοσφαιρικών τουρνουά βετεράνων όπως με τους Αιγάλεω, Φωστήρα και Αίαντα Σαλαμίνας,[21] τους Ατρόμητο Αθηνών, Εθνικό Πειραιώς και Φωστήρα[22] κ.α. Επίσης αγωνίζεται σε καθιερωμένους φιλικούς αγώνες βετεράνων με τους βετεράνους των ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι και Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανελλήνιες διοργανώσεις

Τοπικές διοργανώσεις

Τίτλοι τμημάτων υποδομών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πρωτάθλημα Γ' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. εφήφων(1): 2013 - 2014
 • Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. εφήβων(1): 2014 - 2015

Τμήμα Καλαθοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι τμημάτων υποδομών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. παγκορασίδων(1): 2015 - 2016
 • Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. κορασίδων(1): 2013 - 2014

Τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών του συλλόγου είναι ανενεργό.

Τίτλοι και Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικές διοργανώσεις

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών του συλλόγου, είναι ανενεργό τα τελευταία χρόνια.

Τίτλοι τμημάτων υποδομών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα σωματεία με το όνομα Προοδευτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας - Τεύχος Ανώνυμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης
 2. Αθλητικά Σωματεία Ιστότοπος ΓΓΑ
 3. Αθλητικά Σωματεία nikaia-rentis.gov.gr
 4. Αθλητικά Σωματεία nikaia-rentis.gov.gr
 5. Αθλητικά Σωματεία aodk.gr
 6. Η Ιστορια του Συλλογου proodeytiki-neolaia.blogspot.gr
 7. Κοκκινιά, ένα όνομα μια πολιτεία halkidona.gr
 8. "Στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Κοκκινιάς, στον Πειραιά, δραστηριοποιήθηκαν πολλά σωματεία, όπως η Άμυνα, η Προοδευτική Νεολαία, ο Ηρακλής, ο Θησεύς κ.ά.", Ο σωματειακός αθλητισμός των προσφύγων στην Αθήνα και στον Πειραιά - Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, lifo.gr
 9. Η Ιστορια του Συλλογου proodeytiki-neolaia.blogspot.gr
 10. "Το Μορφωτικόν τμήμα του Συλλόγου μας, προκειμένου την προσεχήν Κυριακήν 31 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. να κάμη έναρξιν των κοινωνικών του διαλέξεων, απεφασίσθη να διοργανώση εορτή εις την αίθουσαν του κινηματογράφου "Ήλιος" εν Κοκκινιά. Ούτο ο μεν Κος ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ μηχανικός προιστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας θα ομιλήση περί της ανεγέρσεως εν γένει του Συνοικισμού μετά προβολής κινηματογραφικής ταινίας ή δε μανδολινάτα του μουσικού τμήματός μας υπό τη Διεύθυνσιν του καθηγητού Π. Πασχαλίδου θέλει εκτελέση εκλεκτά τεμάχια, ενώ ο φοιτητής του Ωδείου Αθηνών Κος Γ. ΣΥΡΙΓΟΣ θα απαγγείλη, Επίσημο έγγραφο συλλόγου της 26ης Ιανουαρίου 1926, vissiniclubnogate.blogspot.gr
 11. "Η Προοδευτική Νεολαία Κοκκινιάς, επιθυμούσα την ευρείαν διάδοσιν της μουσικής ίδρυσεν εν Κοκκινιά Ωδείον, υπό την καλλιτεχνικήν διεύθυνσιν του μουσικοδιδασκάλου κ. Α. Πασχαλίδου. Τα μαθήματα δίδονται καθ΄ έκαστην Τετάρτην και Σάββατον από 2 μ.μ. και Δευτέρα και Πέμπτην από 8 μ.μ..", εφ.«Η Βραδυνή», 25 Απριλίου 1926, σελ. 7 (ψηφ. σελ. 166)
 12. "ΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟ", εφ. Αθλητισμός, 7 Ιανουαρίου 1939, σελ. 4 (ψηφ. σελ. 18)
 13. ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων epslarissa.wordpress.com
 14. epspeir.gr
 15. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΑΘΗ ΣΑΡΑΝΤΕΑ omadanet.gr
 16. εφ. Αθλητική Ηχώ, 04/04/1962
 17. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ sportactive.gr
 18. Αθλητικά σωματεία ιστότοπος ΓΓΑ
 19. Νέος Πρόεδρος στους Βετεράνους Προοδευτικής ο Κώστας Βαφειάδης! vivasports.gr
 20. Νέα διοίκηση οι βετεράνοι της Προοδευτικής με πρόεδρο τον Κ. Βαφειάδη fws.gr
 21. sports.ert.gr
 22. sports.ert.gr
 23. [1]GFV Proodevtiki

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]