Κώστας Μεσολογγίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κώστας Μεσολογγίτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1938
Παλαιά Κοκκινιά
Θάνατος2013
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Κώστας Μεσολογγίτης (γενν. Παλαιά Κοκκινιά 1938 - 2013)[1][2] ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός. Διακρινόταν για την πολύ καλή τεχνική κατάρτιση του και επίσης ήταν δυνατός στο ψηλό παιχνίδι. Με το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του ασχολήθηκε ως προπονητής.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιρική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο φαινόταν από μικρή ηλικία. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες του Πειραιά και το 1952 πήρε μεταγραφή στην Προοδευτική, όπου και έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 14 ετών. Αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Προοδευτικής διακρίθηκε και το καλοκαίρι του 1956 έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 1957 οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπιζαν σε αγώνα κατάταξης του πρωταθλήματος τον Παναθηναϊκό και έπειτα από ισοπαλία στις δύο πρώτες αναμετρήσεις, οδηγήθηκαν σε τρίτη αναμέτρηση στην οποία με μοναδικό γκολ του Κώστα Μεσολογγίτη ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη, κατακτώντας και το πρωτάθλημα.

Στον Ολυμπιακό έμεινε μέχρι το 1959, όταν επέστρεψε ξανά στην Προοδευτική. Με τη φανέλα των «βυσσινί» αγωνίστηκε μέχρι και το 1964, όπου σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Προπονητική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ασχολήθηκε ως προπονητής και πέρασε από τους πάγκους αρκετών ομάδων, διατελώντας επίσης προπονητής της Μικτής Ε.Π.Σ. Πειραιά. Μεταξύ άλλων εργάστηκε στους Ηρακλή Νικαίας,[3] Ιωνικό Νικαίας,[4] Σαρωνικού Αίγινας, Α.Ο. Κέρκυρας, της Α.Ε. Ορχομενού, του Α.Ο. Θήβα, της Καλαμάτας, του Ηρακλή Ψάχνων, της Κορίνθου, του Αργοναύτη, της Ζακύνθου, της Δόξας Πειραιά, του Π.Α.Σ. Πρέβεζα,[5][6] του Πανασπροπυργιακού και πολλών άλλων ομάδων. Επίσης υπήρξε και γενικός αρχηγός της Προοδευτικής κατά τη δεκαετία του '80.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1]ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΑΟ Η ΘΗΒΑ ΣΤΗ Β ' ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1982 ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ !!!
  2. [2] Μεσολογγίτης Κώστας (φωτογραφία)
  3. εφ. Αθλητική Ηχώ, 1/3/1968, σελ. 5
  4. εφ. Αθλητική Ηχώ, 19/3/1970, σελ. 2
  5. "Ο Μεσολογγίτης στην Πρέβεζα", εφ. Αθλητική Ηχώ, 25/7/1986, σελ. 4
  6. "Ο Μεσολογγίτης ανέλαβε την Πρέβεζα", εφ. Αθλητική Ηχώ, 26/7/1986, σελ. 2