Μετάβαση στο περιεχόμενο

Α.Ο. Αιγάλεω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Αιγάλεω
Επίσημη επωνυμίαΑθλητικός Όμιλος Αιγάλεω
Ίδρυση1931, πριν 94 έτη (1931)
ΈδραΑιγάλεω, Αττική, Ελλάδα
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
ΠρόεδροςΑντώνης Τιρτιράκης
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στο Αιγάλεω. Ιδρύθηκε επίσημα ως «Α.Ε. Αιγάλεω»[2] το 1931. Επίσημα χρώματα του αποτελούν το γαλάζιο και το λευκό. Διατηρεί πέντε ενεργά τμήματα: ποδοσφαίρου ανδρών, καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών και κολύμβησης.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1980 διατηρούσε και τμήμα βόλεϊ ανδρών,[3][4][5][6] το οποίο στα 1975 είχε μάλιστα προβιβαστεί στην Α΄ τοπική Κατηγορία, όπου έπαιζε επίσης το 1981, το 1983, όπως και το 1985[7] και τη σεζόν 1986–87[8] αλλά στη συνέχεια διαλύθηκε.

Επίσης, κατά το παρελθόν (πιο συγκεκριμένα από το 1972 έως και την αρχή της δεκαετίας του 1980)[9] διατηρούσε ξανά τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών[10][11] το οποίο έφθασε να συμμετέχει έως και στην κορυφαία κατηγορία Αθηνών Α΄ κατηγορία Κέντρου δηλαδή ένα βήμα κάτω από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα[12] καθώς και τμήμα στίβου.[13] Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 ο σύλλογος επιχείρησε να δημιουργήσει τμήμα χάντμπολ που θα ήταν το πρώτο στην Ελλάδα[14] αλλά η προσπάθεια ναυάγησε. Την ίδια περίπου εποχή, στο σύλλογο λειτουργούσε τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης[15]

Η ποδοσφαιρική ομάδα χρησιμοποιεί ως έδρα για τους αγώνες της το Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» που από το 1988 φέρει το όνομα του δημάρχου Σταύρου Μαυροθαλασσίτη. Από την πλευρά τους τα τμήματα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης χρησιμοποιούν το Δημοτικό Γυμναστήριο Αιγάλεω «Σταύρος Βενέτης», χωρητικότητας 1.200 θέσεων, που αντλεί το όνομά του από τον αθλητή και παράγοντα του συλλόγου Σταύρο Βενέτη (απεβίωσε το 2009).

Τα κολυμβητικά τμήματα χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου το οποίο βρίσκεται πλησίον του κλειστού γυμναστηρίου στον ευρύτερο χώρο που πολύ παλαιότερα είχε κατασκευαστεί το πρώτο κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης, το οποίο έφερε τη δημοφιλή ονομασία "λαμαρίνες" λόγω της χαρακτηριστικής περίφραξής του.

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Ο. Αιγάλεω αποτελεί ποδοσφαιρικό σωματείο με αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. 129.[16] Εδρεύει στο Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης».

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα γυναικείας καλαθοσφαίρισης του συλλόγου επανιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2024, έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας ΕΣΚΑ της περιόδου 2024–25 και κέρδισε την άνοδό του στη Β΄ Κατηγορία.

Τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διατηρήθηκε επί 40 περίπου έτη, αλλά πλέον δεν υφίσταται. Σημαντικός παράγοντας στη λειτουργία του τμήματος υπήρξε ο προπονητής του (και δημοτικός σύμβουλος) κ. Βασίλειος Αμπατζόγλου[17], που ασχολήθηκε με αυτό κυρίως τη δεκαετία του '70. Γνωστοί αθλητές του τμήματος, μεταξύ πολλών ακόμη, ήταν οι Τσεμπερλής, Ρουμποτιάς, Εμμανουηλίδης, Αθανασούλας, Καστάνης, Γκούμας, Κοσμέτος, Γεωργόπουλος, Κύρογλου, Γκανάς, Αναστασιάδης, Δάκας κ.α.[18]

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Άποψη του κολυμβητηρίου Αιγάλεω (2012)

Το τμήμα κολύμβησης του Αιγάλεω Α.Ο. ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1981 με 200 παιδιά και προπονητή το Στ. Χρύση[19]. Από τους πρώτους αθλητές του που πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις ήσαν η Στέλα Μούκα, η Γιάννα Πανταζοπούλου και οι Παπαθανασίου, Μήλας, Ζαχαρά, Δημοπούλου κ.α. Εν συνεχεία το τμήμα ανέστειλε τη λειτουργία του αλλά το 1998, επαναδραστηριοποιήθηκε αρχικά με πολύ μικρό δυναμικό (περίπου 10 αθλητές), για να εξελιχθεί, μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα από τα πιο δυνατά τμήματα κολύμβησης της ευρύτερης περιοχής. Τη διετία 20102011 οι νέες εγγραφές ξεπέρασαν τις 150, ενώ σημαντικές είναι οι διακρίσεις, με μετάλλια και συμμετοχές στις πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις[20].

Ο Σύνδεσμος φιλάθλων Αιγάλεω Α.Ο. «Θύρα 12» δημιουργήθηκε το 2002, με πρωτοβουλία ορισμένων οπαδών της ομάδας, έχει δε σαν στόχους του την προώθηση της «Αιγαλιώτικης ιδέας» στη νεολαία της πόλης, την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, και την υποστήριξη των αγωνιστικών τμημάτων του Αιγάλεω Α.Ο., σε όλα τα αθλήματα.

Στη σύντομη μέχρις στιγμής ζωή του, ο Σύνδεσμος πέτυχε ήδη να συσπειρώσει στις τάξεις του τους περισσότερους από τους πιστούς οπαδούς του σωματείου. Κατάφερε να να κεντρίσει το ενδιαφέρον της φίλαθλης κοινής γνώμης και να εισπράξει κολακευτικά σχόλια από την πλειονότητα των Μ.Μ.Ε. για τις πρωτοβουλίες του, που στοχεύουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ «αντιπάλων» φιλάθλων. Από το καλοκαίρι του 2008 ο Σύνδεσμος εδρεύει σε μια μικρή αίθουσα του Δημοτικού Σταδίου Αιγάλεω. Την άνοιξη του 2014 ιδρύθηκε "Λέσχη Φίλων Αιγάλεω Α.Ο."[21] με επίσημο καταστατικό, ιστοσελίδα[22] και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη κανονικού διοικητικού συμβουλίου, απορροφώντας έτσι τα περισσότερα από τα μέλη της "Θύρας 12", που ωστόσο συνέχισε να υφίσταται.

Παλαίμαχοι αθλητές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Άποψη των γραφείων του Συνδέσμου "ΣΥ.ΒΕ.Π.Α.Π."

Ο Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών, Αθλητών και Παραγόντων Αιγάλεω Α.Ο. ("ΣΥ.ΒΕ.Π.Α.Π.") ιδρύθηκε το 1995 έπειτα από πρωτοβουλία παλαιών ποδοσφαιριστών του συλλόγου και έκτοτε έχει αναπτύξει πολλαπλές δραστηριότητες σε αθλητικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό επίπεδο. Συχνά διοργανώνονται εκδρομές στην επαρχία προς ενίσχυση αναξιοπαθούντων αθλητών μέσω διενέργειας φιλικών αγώνων, αλλά και εκδηλώσεις προς τιμήν παλαιών παικτών, παραγόντων, δημοσιογράφων ή και απλών φιλάθλων της ομάδας.

Από τη θέση του προέδρου έχουν περάσει μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του ποδοσφαίρου του Αιγάλεω. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους Νίκος Μίχος, Δημήτρη Λάρδα, Πρόδρομο Κυριακίδη, Δημήτρη Παπαϊωάννου[23], Μπάμπη Σταυρόπουλο, Τάκη Τσαλαμάγκα κ.α.

Τον Ιούνιο του 2010 διενεργήθηκαν αρχαιρεσίες και νέος πρόεδρος του ΣΥΒΕΠΑΠ αναδείχθηκε ο Ζαχαρίας Λυκουρίνος, τότε υπεύθυνος των Διεθνών Βετεράνων του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών. Στις αρχές του 2012 σαν νέος, προσωρινός πρόεδρος, διατέλεσε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Το Μάρτιο του 2012 ανέλαβε το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από αρχαιρεσίες, με πρόεδρο τον Τάκη Κατσικογιάννη. Ο ίδιος επανεκλέθηκε το 2014[24] και το 2016. Για τη διετία 2019–20 πρόεδρος εκλέχθηκε ο Φραγκίσκος Μαρτίνος.

Τα γραφεία του Συνδέσμου στεγάζονται σε αίθουσα του Δημοτικού Σταδίου Αιγάλεω.

  1. «E-KOUROS». somateia.minsports.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2025.
  2. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητισμός της Ελλάδος" της 25 Οκτωβρίου 1948, σελ. 4: "Πως καθορίσθηκαν οι αγώνες Κυπέλλου Αθηνών και Επαρχιών" Ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα αρχείου εφημερίδων της Βουλής των Ελλήνων στις 18/11/2019[νεκρός σύνδεσμος]
  3. Εφημερίδα "Ελευθερία", φύλλο της 18ης Μαρτίου 1951, σελ. 2: "Η Αθλητική κίνησης-Οι σημερινοί αγώνες-Βόλεϊ μπολ"
  4. «Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 8ης Μαρτίου 1968, σελ. 4: "Σήμερον ο αγών Βόλεϊ μπολ Αμύντα - Αιγάλεω" Ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, στις 6/2/2020». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2020.
  5. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 21ης Ιουλίου 1972, σελ. 4: "Το πρωτάθλημα βόλεϋ της Β'"
  6. Εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ", φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου του 1986"Τα Πρωταθλήματα Βόλεϊ Κέντρο"
  7. «Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" του Σαββάτου, 30 Νοεμβρίου 1985, σελ. 5: "Ο Α.Ο. Αιγάλεω πήρε 3-0 σετ τον Εθνικό Αθ." (συντάκτης Τάκης Βρανάς) Ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων στις 27/11/2019». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019.
  8. «Γ. Στεφανής στο φύλλο της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 20ης Ιανουαρίου 1987, σελ. 7: "Πρωταθλήματα Κέντρου" Ανακτήθηκε στις 12/1/2021». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021.
  9. Φ. Δανιηλίδης, στο φύλλο της εφημερίδας "Αθλητική Φωνή" της [νεκρός σύνδεσμος]Δευτέρας 9 Ιανουαρίου του 1984, σελ. 5: "Συνεχίζονται σήμερα τα πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης γυναικών Α΄ και Δ΄ κατηγορίας Αθηνών"[νεκρός σύνδεσμος]
  10. Τάκης Βρανάς στην εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ", φύλλο της 30 Δεκεμβρίου 1975: "Το Αιγάλεω 60-14 συνέτριψε τον Άρη Νικαίας στις Γυναίκες"
  11. Εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ", φύλλο της [νεκρός σύνδεσμος] 14ης Μαρτίου 1977, σελ. 7: "Βαθμολογίες μπάσκετ"[νεκρός σύνδεσμος]
  12. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 11 Ιουνίου 1978, σελ. 6: "Πότε θα γίνουν οι 12 αγώνες στο μπάσκετ γυναικών"
  13. Εφημερίδα "Εμπρός", φύλλο της 20 Ιανουαρίου 1951, σελ. 2: "Δια τους Φιλάθλους-Αι αθλοπαιδιαί-Σχολικοί αγώνες"
  14. Νικήτας Γαβαλάς στο μηνιαίο περιοδικό "Αθλητισμός", τεύχος Απρίλιος 1973
  15. «Φύλλο εφημερίδας"Αθλητική Ηχώ" της 18ης Αυγούστου 1971, σελ. 4: "... Απεφασίσθη όπως ο κ. Π. Κουτσοχέρας ανέλαβε την εφορεία του τμήματος της επιτραπεζίου αντισφαιρίσεως" Ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, στις 11/8/2020». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020.
  16. Ε.Π.Σ. Αθηνών: Αιγάλεω Α.Ο.
  17. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 27 Ιουλίου 1976, σελ. 2: "Το Αθλητικό Περισκόπιο" (συντάκτης: Γιάννης Αργυρίου)
  18. Παύλος Γερακάρης, στο φύλλο της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 23 Οκτωβρίου 1973, σελ. 6": "Ο Χάσταλης ήταν άρρωστος" διευκρινίζει ο Μ. Παπαποστόλου
  19. Σωτήρης Παπαϊωάννου, "Το κολυμβητικό τμήμα του Αιγάλεω... επιπλέει!" στο φύλλο της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 3 Μαΐου 1985, σελ. 2[νεκρός σύνδεσμος]
  20. «"Επιτυχίες για την κολύμβηση του Α.Ο. Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015.
  21. «"Λαμπρή εκδήλωση από την Λέσχη Φίλων Αιγάλεω Θύρα 12. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015.
  22. Επίσημη ιστοσελίδα της Λέσχης Φίλων Αιγάλεω[νεκρός σύνδεσμος]
  23. Φύλλο εφημερίδας "Αιγάλεω", #172, Απρίλιος 2000, σελ. 4: "Βετεράνοι"
  24. «Εφημερίδα "Η Πόλη μας": "Ο Κατσικογιάννης πρόεδρος στους βετεράνους του Α.Ο. Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016.
  • "50 χρόνια Αιγάλεω" - Νίκος Δημ. Νικολαΐδης (Έκδοση Δήμος Αιγάλεω, 1998)
  • "Η ιστορία του Αιγάλεω από τις λαμαρίνες στα σαλόνια της Ευρώπης"-Νίκος Δημ. Νικολαϊδης (Έκδοση "Έμβρυο", 2007)
  • "Από τις αλάνες της ΕΣΚΑ στα παρκέ της Α1-Η ιστορία του μπάσκετ ανδρών Αιγάλεω Α.Ο."-Νίκος Δημ. Νικολαϊδης (Έκδοση "Έμβρυο", 2008)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]