Ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη Ιωαννίνων
Είδοςβιβλιοθήκη
Διοικητική υπαγωγήΙωάννινα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1964

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1964. Έως το 1973 λειτούργησε ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Η ίδρυση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έγινε ταυτόχρονα με την ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1964. Οι περιορισμοί που έθεταν οι κτηριακές εγκαταστάσεις του νέου Πανεπιστημίου και, κυρίως, η μεταφορά των μοντέλων που εφάρμοζε το Α.Π.Θ. στην οργάνωση των Βιβλιοθηκών του, είχαν ως αποτέλεσμα την εφαρμογή ενός κατανεμημένου συστήματος Βιβλιοθήκης με τη λειτουργία Σπουδαστηρίων και μιας συντονιστικής υπηρεσίας, της «Κεντρικής Βιβλιοθήκης». Το πρότυπο οργάνωσης με τη λειτουργία Σπουδαστηρίων και συλλογών στις τότε Έδρες εγκαταλείφθηκε σταδιακά με την ίδρυση νέων Τμημάτων, τα οποία οργάνωσαν Βιβλιοθήκες σε επίπεδο Τμήματος. Έτσι, την ίδρυση του κάθε νέου Τμήματος ακολουθούσε η δημιουργία της αντίστοιχης Βιβλιοθήκης. Όμως το 2000 ξεκινάει ένα νέο έργο εγκατάστασης και οργάνωσης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το συγχρηματοδοτούμενο ΄Εργο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ σε συνέχεια από το ΕΠΕΑΕΚ Ι «Εγκατάσταση σε νέο κτήριο και ηλεκτρονική οργάνωση της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» συνέβαλλε και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως ενός χώρου αλληλεπίδρασης και μετάδοσης της γνώσης.

Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια αυτού του έργου ως ημερομηνία έναρξης υλοποίησης του θεωρείται η 1η Ιουλίου 2000 και αποσκοπεί στην:

  • Ανασυγκρότηση και υλοποίησης των Βιβλιοθηκών που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και των προσφερόμενων υπηρεσιών Βιβλιοθήκης και πληροφόρησης στο νεοανεγερθέν κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
  • Αναβάθμιση της πληροφοριακής και τεχνολογικής υποδομής της Βιβλιοθήκης με την ολοκλήρωση της on-line πρόσβασης στους καταλόγους της και της μηχανογραφημένης λειτουργία της.
  • Αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών Βιβλιοθήκης που αφορούν στην υποστήριξη της συντελούμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της παραγωγής ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης καθώς και στην παροχή υπηρεσιών απομακρυσμένης πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πηγές και on-line πληροφοριακές υπηρεσίες.
  • Παροχή υπηρεσιών και μέσων για την υποστήριξη ατόμων με κινητικές δυσκολίες καθώς και προβλήματα όρασης.
  • Εφαρμογή πρακτικών και διαδικασιών μεγιστοποίησης της αποδοτικότητας με τη διάθεση οικονομικών πόρων και προσωπικού και την εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών και δεικτών αποτίμησης της ποιότητας και της επιμόρφωσης του προσωπικού.
  • Βιβλιοθηκονομική επεξεργασία και ένταξη στον μηχανογραφημένο κατάλογο της Βιβλιοθήκης: α)των συλλογών των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας, β)ειδικών αρχειακών συλλογών, γ)συλλογών πολύτιμων βιβλίων και δ)των βιβλιακών συλλογών που βρίσκονται στη Σχολή του Αγρινίου.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέλος, θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η βιβλιοθήκη και ως κέντρο πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγκροτείται από:

Την Κεντρική βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε ιδιαίτερο κτήριο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων και καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής, Οικονομικών Επιστημών, Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Φιλολογίας. Τη βιβλιοθήκη Τμήματος Μαθηματικών, η οποία στεγάζεται στο κτήριο του Τμήματος Μαθηματικών, στον 1ο όροφο. Τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημιακής Σχολής Αγρινίου που καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων: Α. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Β. Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Γ. Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών. Την Συλλογή Αποθήκευσης, η οποία περιλαμβάνει υλικό περιορισμένης ζήτησης (παλαιούς τόμους περιοδικών και βιβλίων) και στεγάζεται στο Υπόγειο και Ισόγειο του κτηρίου της πρώην βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζάχος, Γ. 1998. Διοικητικές και οικονομικές προκλήσεις στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Ιδέες και προτάσεις αντίδρασης. Εργασία στο Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και η πρόκληση του εκσυγχρονισμού: πρακτικά 6ου πανελλήνιου συνεδρίου ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, Αθήνα 5-7 Νοεμβρίου 1997. Αθήνα: ΕΚΠΑ
  • Κατσιρίκου, Α. 2004. Το μέλλον των βιβλιοθηκών μέσα από τις συνεργασίες. Βιβλιοθήκες και Πληροφόρηση (17): 19-21.
  • Anglada, L. M. (1999): Working together, Learning together: the Consortium of Academic Libraries of Catalonia. Information Technology and Libraries, September, σελ. 139-144.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]