Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΤ Ψηφιακή: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Προσθήκη ιστορικού και πηγών
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''ΕΡΤ ψηφιακή''' ήταν ένας πάροχος ψηφιακού σήματος της [[Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση|Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης]] (ΕΡΤ) για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και αποτέλεσε το πρώτο ψηφιακό πρόγραμμα ελεύθερης λήψης που μεταδόθηκε επίγεια στην Ελλάδα. Η υπηρεσία ήταν δωρεάν, λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο του 2006 και καταργήθηκε στις 19 Μαρτίου του 2012.
{{πηγές|15|11|2014}}
Η '''ΕΡΤ Ψηφιακή''' ([[Αγγλική γλώσσα|αγγ.]]: ''ERT Digital'') ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα της [[Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση|Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης]] (ΕΡΤ) για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και αποτέλεσε το πρώτο πρόγραμμα αυτής της μορφής που μεταδόθηκε επίγεια στην Ελλάδα. Η υπηρεσία ήταν δωρεάν, λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο του 2006 και καταργήθηκε στις 19 Μαρτίου του 2012.


== Ιστορικό ==
==Κανάλια==
Η μετάβαση στην [[επίγεια ψηφιακή τηλεόραση]] μέχρι το τέλος του 2012 ήταν υποχρέωση της Ελλάδας με βάση την οδηγία της [[Ευρωπαϊκή Επιτροπή|Ευρωπαϊκής Επιτροπής]].<ref>{{Cite web|url = http://europa.eu/legislation_summaries/audiovisual_and_media/l24223a_en.htm|title = Switchover from analogue to digital broadcasting|publisher = [[Ευρωπαϊκή Επιτροπή]]|date = 9 Μαρτίου 2006}}</ref> Η ΕΡΤ απόφασισε να δημιουργήσει το δικό της πάροχο υπηρεσιών ψηφιακού σήματος με την ονομασία ΕΡΤ ψηφιακή. Επέλεξε την τεχνολογία DVB-T/Mpeg-2.<ref name=":0">{{Cite web|url = http://greekdigitaltv.blogspot.gr/2010/02/4.html|title = Σπορ+ και ΕΡΤ Ψηφιακή: 4 χρόνια επίγειων ψηφιακών εκπομπών|publisher = Greek Digital TV|date = 15 Φεβρουαρίου 2010}}</ref> Ο σχεδιασμός ήταν, ξεκινώντας από την Αττική, η κάλυψη να επεκτεινόταν σταδιακά ώστε να καλύψει το σύνολο του ελλαδικού χώρου. Η στρατηγική αυτή ήταν αμφιλεγόμενη μιας και για τη δημιουργία της ΕΡΤ ψηφιακή αυξήθηκε το τέλος της ΕΡΤ, επομένως σημαντικό τμήμα του πληθυσμού θα πλήρωνε για μια υπηρεσία που δεν θα μπορούσε να λάβει.{{Παραπομπή}} Παράλληλα η ΕΡΤ επέλεξε σε πρώτο στάδιο, αντί για τη μετάδοση των υπάρχοντων καναλιών της σε ψηφιακό σήμα, να δημιουργήσει μια σειρά από νέα εξειδικευμένα θεματικά κανάλια για την ψηφιακή της πλατφόρμα.
Η '''ΕΡΤ Ψηφιακή''' περιελάμβανε αρχικά τρία κανάλια που στην πορεία έγιναν τέσσερα:


Οι πρώτες πειραματικές εκπομπές του σπορ+ ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουάριου του 2006 και την άνοιξη της ίδιας χρονιάς άρχισε η κανονική μετάδοση του μαζί με των [[πρίσμα+]], [[σινέ+]] και το [[ΡΙΚ Sat|δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ]]. Η πρώτη φάση της επέκτασης του δικτύου στην περιοχή της [[Κεντρική Μακεδονία|Κεντρικής Μακεδονίας]], της [[Θράκη (διαμέρισμα)|Θράκης]] και του [[Βόλος|Βόλου]] ολοκληρώθηκε λίγο μετά.<ref name=":0" /> Όμως με κυβερνητικές αποφάσεις ακυρώθηκε η δορυφορική αναμετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ ψηφιακή στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και η ψηφιακή μετάδοση των αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ μέσω του δικτύου του ΟΤΕ. Τελικά τα αναλογικά κανάλια της ΕΡΤ μετέβησαν στο μπουκέτο της ΕΡΤ ψηφιακή τον Σεπτέμβριο του 2010.<ref>{{Cite web|url = http://www.satspot.gr/home/130-ert-psifiaki|title = ERT Digital 2o μπουκέτο|date = 27 Σεπτεμβρίου 2010|publisher = satspot.gr}}</ref>
===Πρίσμα+===

Το [[Πρίσμα+]] ξεκίνησε το πρόγραμμά του, στις 20 Μαρτίου 2006 και ήταν το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα που απευθυνόταν στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα του κάλυπτε όλο το 24ωρο. Η ιδιαιτερότητα του ήταν πως όλες οι εκπομπές του μεταδίδονταν υποτιτλισμένες ή στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Διέθετε τη δυνατότητα αμφίδρομων υπηρεσιών. Μετέδιδε υποτίτλους σε συγκεκριμένα προγράμματα μέσω τέλετεξτ. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ Ψηφιακή στις 19 Μαρτίου 2012 το κανάλι έκλεισε και αντικαταστάθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι [[Deutsche Welle]].
Ένα επιπλέον πρόβλημα για την ΕΡΤ ψηφιακή προέκυψε όταν η [[Digea]], ο πάροχος δικτύου που είχαν συστήσει τα μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, υιοθέτησε το πρότυπο DVB-T/Mpeg-4 το οποίο ήταν ασύμβατο με αυτό της ΕΡΤ ψηφιακή.

Τα θεματικά κανάλια της ΕΡΤ ψηφιακή έκλεισαν οριστικά τον Μάρτιο του 2012,<ref>{{Cite web|url = http://www.satspot.gr/news/270-psifiaka-ert-bbc-world-news-deutshe-welle|title = Καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ|date = 17 Μαρτίου 2012|publisher = satspot.gr}}</ref> και στο δίκτυο της έμειναν μόνο τα δορυφορικά κανάλια και τα κανάλια της ΕΡΤ μέχρι το κλείσιμο της.
==Κανάλια==
Η ΕΡΤ ψηφιακή περιελάμβανε τρία κανάλια, τα πρίσμα+, σινέ+ και σπορ+ και δύο ένθετα, τα studio+ και [[info+]] τα οποία αποτελούσαν μέρος του προγράμματος των σινέ+ και σπορ+


===Σινέ+===
===πρίσμα+===
Το πρίσμα+ ξεκίνησε το πρόγραμμά του, στις 20 Μαρτίου 2006 και ήταν το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα που απευθυνόταν στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα του κάλυπτε όλο το 24ωρο. Η ιδιαιτερότητα του ήταν πως όλες οι εκπομπές του μεταδίδονταν υποτιτλισμένες ή στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Διέθετε τη δυνατότητα αμφίδρομων υπηρεσιών. Μετέδιδε υποτίτλους σε συγκεκριμένα προγράμματα μέσω τέλετεξτ. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ Ψηφιακή στις 19 Μαρτίου 2012 το κανάλι έκλεισε και αντικαταστάθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι [[Deutsche Welle]].
Η λειτουργία του ξεκίνησε στις 25 Απριλίου 2006. Το [[Σινέ+]] εξέπεμπε όλο το 24ωρο και το πρόγραμμα του επικεντρωνόταν γύρω από τις ταινίες, ελληνικές σειρές και ντοκιμαντέρ, ενώ είχε και παιδικό πρόγραμμα. <ref>{{Cite web|url=http://www.in2life.gr/indulgence/technology/article/104524/ert-pshfiakh-h-thleorash-allazei-epohh.html|title=ΕΡΤ Ψηφιακή: Η τηλεόραση αλλάζει εποχή|date=7 Ιουνίου 2006|publisher=in2life.gr|last=Κουνάδη|first=Ηρώ}}</ref>Κατά τη διάρκεια της ημέρας μετέδιδε μουσικά βίντεο κλιπς κάτω από το όνομα ''Studio+''. Στις 26 Απριλίου του 2011 το κανάλι συγχωνεύτηκε με το κανάλι [[Σπορ+]] και μετονομάστηκε σε '''Σινέ/σπορ+'''. Στις 19 Μαρτίου του 2012 με το κλείσιμο της ΕΡΤ Ψηφιακή στη θέση του άρχισε να μεταδίδεται η ευρωπαϊκή έκδοση του [[BBC World News]].


===Σπορ+===
===σινέ+===
Η λειτουργία του ξεκίνησε στις 25 Απριλίου 2006. Το [[Σινέ+]] εξέπεμπε όλο το 24ωρο και το πρόγραμμα του επικεντρωνόταν γύρω από τις ταινίες, ελληνικές σειρές και ντοκιμαντέρ, ενώ είχε και παιδικό πρόγραμμα. <ref>{{Cite web|url=http://www.in2life.gr/indulgence/technology/article/104524/ert-pshfiakh-h-thleorash-allazei-epohh.html|title=ΕΡΤ Ψηφιακή: Η τηλεόραση αλλάζει εποχή|date=7 Ιουνίου 2006|publisher=in2life.gr|last=Κουνάδη|first=Ηρώ}}</ref>Κατά τη διάρκεια της ημέρας μετέδιδε μουσικά βίντεο κλιπς κάτω από το όνομα s''tudio+''. Στις 26 Απριλίου του 2011 το κανάλι συγχωνεύτηκε με το κανάλι [[Σπορ+]] και μετονομάστηκε σε '''σινέ/σπορ+'''. Στις 19 Μαρτίου του 2012 με το κλείσιμο της ΕΡΤ Ψηφιακή στη θέση του άρχισε να μεταδίδεται η ευρωπαϊκή έκδοση του [[BBC World News]].
Το [[Σπορ+]] ξεκίνησε τη μετάδοση του στις 29 Μαιου του 2006. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε αποκλειστικά τη μετάδοση αθλητικών γεγονότων, ζωντανών ή μαγνητοσκοπημένων.Το 2011 συγχωνεύτηκε με το [[Σινέ+]] μέχρι τον Μάρτιο του 2012 που έκλεισε οριστικά η ΕΡΤ Ψηφιακή.


===Info+===
===σπορ+===
Το [[σπορ+]] ξεκίνησε τη μετάδοση του στις 29 Μαιου του 2006. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε αποκλειστικά τη μετάδοση αθλητικών γεγονότων, ζωντανών ή μαγνητοσκοπημένων.Το 2011 συγχωνεύτηκε με το [[σινέ+]] μέχρι τον Μάρτιο του 2012 που έκλεισε οριστικά η ΕΡΤ Ψηφιακή. Ένθετο στο σπορ+ για ένα διάστημα ήταν το [[Info+]] που περιελάμβανε ενημερωτικά προγράμματα.
Το [[Info+]] ήταν το τελευταίο κανάλι της ΕΡΤ Ψηφιακή που λειτούργησε και περιελάμβανε ενημερωτικά προγράμματα. Δεν είχε δική του συχνότητα αλλά μεταδιδόταν μέσα από αυτή του [[Σπορ+]].


Από το ψηφιακό πλέγμα της ΕΡΤ Ψηφιακή αναμεταδίδονταν επίσης το [[ΡΙΚ Sat]], το [[BBC World News]] και το αγγλόφωνο ειδησιογραφικό πρόγραμμα της [[Deutsche Welle]].
Από το ψηφιακό πλέγμα της ΕΡΤ Ψηφιακή αναμεταδίδονταν επίσης το [[ΡΙΚ Sat]], το [[BBC World News]] και το αγγλόφωνο ειδησιογραφικό πρόγραμμα της [[Deutsche Welle]].


==Εκπομπή==
==Εκπομπή==
Η '''ΕΡΤ Ψηφιακή''' μεταδιδόταν επίγεια μέσα από το δικό της ψηφιακό πλέγμα στην Αττική, τη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τον Βόλο, καλύπτοντας περίπου το 65% του ελληνικού πληθυσμού. Στην υπόλοιπη χώρα ήταν διαθέσιμη μόνο δορυφορικά και αργότερα μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του ΟΤΕ. Ωστόσο, για την λήψη των προγραμμάτων της ήταν απαραίτητη η χρήση ψηφιακού αποκωδικοποιητή.
Η ΕΡΤ ψηφιακή μεταδιδόταν επίγεια μέσα από το δικό της ψηφιακό πλέγμα στην Αττική, τη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τον Βόλο, καλύπτοντας περίπου το 65% του ελληνικού πληθυσμού. Στην υπόλοιπη χώρα ήταν διαθέσιμη μόνο δορυφορικά και αργότερα μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του ΟΤΕ. Ωστόσο, για την λήψη των προγραμμάτων της ήταν απαραίτητη η χρήση ψηφιακού αποκωδικοποιητή.


==Συχνότητες==
==Συχνότητες==

Έκδοση από την 12:21, 16 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΡΤ ψηφιακή ήταν ένας πάροχος ψηφιακού σήματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και αποτέλεσε το πρώτο ψηφιακό πρόγραμμα ελεύθερης λήψης που μεταδόθηκε επίγεια στην Ελλάδα. Η υπηρεσία ήταν δωρεάν, λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο του 2006 και καταργήθηκε στις 19 Μαρτίου του 2012.

Ιστορικό

Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μέχρι το τέλος του 2012 ήταν υποχρέωση της Ελλάδας με βάση την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.[1] Η ΕΡΤ απόφασισε να δημιουργήσει το δικό της πάροχο υπηρεσιών ψηφιακού σήματος με την ονομασία ΕΡΤ ψηφιακή. Επέλεξε την τεχνολογία DVB-T/Mpeg-2.[2] Ο σχεδιασμός ήταν, ξεκινώντας από την Αττική, η κάλυψη να επεκτεινόταν σταδιακά ώστε να καλύψει το σύνολο του ελλαδικού χώρου. Η στρατηγική αυτή ήταν αμφιλεγόμενη μιας και για τη δημιουργία της ΕΡΤ ψηφιακή αυξήθηκε το τέλος της ΕΡΤ, επομένως σημαντικό τμήμα του πληθυσμού θα πλήρωνε για μια υπηρεσία που δεν θα μπορούσε να λάβει.[εκκρεμεί παραπομπή] Παράλληλα η ΕΡΤ επέλεξε σε πρώτο στάδιο, αντί για τη μετάδοση των υπάρχοντων καναλιών της σε ψηφιακό σήμα, να δημιουργήσει μια σειρά από νέα εξειδικευμένα θεματικά κανάλια για την ψηφιακή της πλατφόρμα.

Οι πρώτες πειραματικές εκπομπές του σπορ+ ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουάριου του 2006 και την άνοιξη της ίδιας χρονιάς άρχισε η κανονική μετάδοση του μαζί με των πρίσμα+, σινέ+ και το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ. Η πρώτη φάση της επέκτασης του δικτύου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Βόλου ολοκληρώθηκε λίγο μετά.[2] Όμως με κυβερνητικές αποφάσεις ακυρώθηκε η δορυφορική αναμετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ ψηφιακή στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και η ψηφιακή μετάδοση των αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ μέσω του δικτύου του ΟΤΕ. Τελικά τα αναλογικά κανάλια της ΕΡΤ μετέβησαν στο μπουκέτο της ΕΡΤ ψηφιακή τον Σεπτέμβριο του 2010.[3]

Ένα επιπλέον πρόβλημα για την ΕΡΤ ψηφιακή προέκυψε όταν η Digea, ο πάροχος δικτύου που είχαν συστήσει τα μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, υιοθέτησε το πρότυπο DVB-T/Mpeg-4 το οποίο ήταν ασύμβατο με αυτό της ΕΡΤ ψηφιακή.

Τα θεματικά κανάλια της ΕΡΤ ψηφιακή έκλεισαν οριστικά τον Μάρτιο του 2012,[4] και στο δίκτυο της έμειναν μόνο τα δορυφορικά κανάλια και τα κανάλια της ΕΡΤ μέχρι το κλείσιμο της.

Κανάλια

Η ΕΡΤ ψηφιακή περιελάμβανε τρία κανάλια, τα πρίσμα+, σινέ+ και σπορ+ και δύο ένθετα, τα studio+ και info+ τα οποία αποτελούσαν μέρος του προγράμματος των σινέ+ και σπορ+

πρίσμα+

Το πρίσμα+ ξεκίνησε το πρόγραμμά του, στις 20 Μαρτίου 2006 και ήταν το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα που απευθυνόταν στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα του κάλυπτε όλο το 24ωρο. Η ιδιαιτερότητα του ήταν πως όλες οι εκπομπές του μεταδίδονταν υποτιτλισμένες ή στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Διέθετε τη δυνατότητα αμφίδρομων υπηρεσιών. Μετέδιδε υποτίτλους σε συγκεκριμένα προγράμματα μέσω τέλετεξτ. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ Ψηφιακή στις 19 Μαρτίου 2012 το κανάλι έκλεισε και αντικαταστάθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Deutsche Welle.

σινέ+

Η λειτουργία του ξεκίνησε στις 25 Απριλίου 2006. Το Σινέ+ εξέπεμπε όλο το 24ωρο και το πρόγραμμα του επικεντρωνόταν γύρω από τις ταινίες, ελληνικές σειρές και ντοκιμαντέρ, ενώ είχε και παιδικό πρόγραμμα. [5]Κατά τη διάρκεια της ημέρας μετέδιδε μουσικά βίντεο κλιπς κάτω από το όνομα studio+. Στις 26 Απριλίου του 2011 το κανάλι συγχωνεύτηκε με το κανάλι Σπορ+ και μετονομάστηκε σε σινέ/σπορ+. Στις 19 Μαρτίου του 2012 με το κλείσιμο της ΕΡΤ Ψηφιακή στη θέση του άρχισε να μεταδίδεται η ευρωπαϊκή έκδοση του BBC World News.

σπορ+

Το σπορ+ ξεκίνησε τη μετάδοση του στις 29 Μαιου του 2006. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε αποκλειστικά τη μετάδοση αθλητικών γεγονότων, ζωντανών ή μαγνητοσκοπημένων.Το 2011 συγχωνεύτηκε με το σινέ+ μέχρι τον Μάρτιο του 2012 που έκλεισε οριστικά η ΕΡΤ Ψηφιακή. Ένθετο στο σπορ+ για ένα διάστημα ήταν το Info+ που περιελάμβανε ενημερωτικά προγράμματα.

Από το ψηφιακό πλέγμα της ΕΡΤ Ψηφιακή αναμεταδίδονταν επίσης το ΡΙΚ Sat, το BBC World News και το αγγλόφωνο ειδησιογραφικό πρόγραμμα της Deutsche Welle.

Εκπομπή

Η ΕΡΤ ψηφιακή μεταδιδόταν επίγεια μέσα από το δικό της ψηφιακό πλέγμα στην Αττική, τη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τον Βόλο, καλύπτοντας περίπου το 65% του ελληνικού πληθυσμού. Στην υπόλοιπη χώρα ήταν διαθέσιμη μόνο δορυφορικά και αργότερα μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του ΟΤΕ. Ωστόσο, για την λήψη των προγραμμάτων της ήταν απαραίτητη η χρήση ψηφιακού αποκωδικοποιητή.

Συχνότητες

Λογότυπα

2006-2008 2008-2012

Δείτε επίσης

Παραπομπές

Πρότυπο:ΕΡΤ Ψηφιακή