Μετάβαση στο περιεχόμενο

Toyota

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Toyota Motor Corporation)
Toyota Motor Corporation
Νομική μορφή株式会社
ΚλάδοςΑυτοκινητοβιομηχανία
Ίδρυση1937, πριν 87 έτη (1937)
ΙδρυτήςΤογιόντα Κιιχίρο
ΈδραΤογιότα, Αϊτσί, Ιαπωνία, Ιαπωνία
Περιοχές δραστηρ.Παγκόσμια
Σημαντικά πρόσωπαAkio Toyoda και Katsuaki Watanabe
Προϊόντααυτοκίνητο και light commercial vehicle
ΙδιοκτήτηςToyota Industries[1]
Nippon Life Insurance Company
Υπάλληλοι366.283 (2021)
ΘυγατρικέςLexus, TRD, Daihatsu
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η Toyota Motor Corporation (ιαπωνικά: トヨタ自動車株式会社) είναι ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που εδρεύει στην πόλη Τογιότα, στο Αϊτσί της Ιαπωνίας. Το 2016 η πολυεθνική εταιρεία διέθετε 346.219 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και την άνοιξη του 2019 έφτασε τους 370.870 εργαζόμενους. Επίσης, από τον Μάρτιο του 2013 είναι η δέκατη τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με βάση τα έσοδα. Τον Ιούλιο του 2012, η εταιρεία ανέφερε ότι παρήγαγε το 20.000.000-ό της όχημα. Από τον Νοέμβριο του 2013, είναι επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ιαπωνία από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, καθώς και από τα έσοδα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Τογιόντα Κιιχίρο (Toyoda Kiichiro) το 1940, ως υποπροϊόν από την εταιρεία του πατέρα του, για τη δημιουργία αυτοκινήτων, Toyota Industries. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 1937, ενώ ήταν ακόμα τμήμα της Toyota Industries, δημιούργησε το πρώτο της προϊόν, τον κινητήρα Type A, και το 1936 το πρώτο της επιβατικό αυτοκίνητο, το Toyota AA. Σήμερα, η Toyota Motor Corporation έχει στην κατοχή της, τις εξής εταιρείες του ομίλου: Toyota, Lexus, Daihatsu και Hino Motors. Το 2008, η ετήσια παραγωγή και οι ετήσιες πωλήσεις του Ομίλου της Toyota ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτές του Ομίλου της General Motors, κάνοντας την Toyota το νούμερο ένα στον κόσμο!

Από το Σεπτέμβριο του 1947, τα μικρού μεγέθους οχήματα της Toyota άρχισαν να πωλούνται υπό την επωνυμία «Toyopet». Το πρώτο όχημα που πωλήθηκε με το όνομα αυτό ήταν το Toyopet SA και μεταγενέστερα, επίσης, οχήματα όπως το φορτηγό Toyopet SB, το ελαφρύ φορτηγό Toyopet Stout, Toyopet Crown, το Toyopet Master και το Toyopet Corona. Η λέξη «Toyopet» ήταν ένα παρατσούκλι που δόθηκε στην Toyota SA λόγω του μικρού μεγέθους του. Ωστόσο, όταν η Toyota εισήλθε τελικά στην αμερικανική αγορά το 1957, με το Crown, το όνομα δεν έγινε ευνοϊκά δεκτό, λόγω της διάδοσής του σε παιχνίδια και σε κατοικίδια ζώα. Η ονομασία αυτή σύντομα καταργήθηκε για την αμερικανική αγορά, αλλά συνεχίστηκε και σε άλλες αγορές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει τις εισαγωγές σε ορισμένα οχήματα. Τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στη χώρα αυτή φορολογούνταν τότε με 25%. Έτσι η Toyota, η Nissan Motor Co και η Honda Motor ΣΙΑ ξεκίνησαν την κατασκευή εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Παράλληλα, τη δεκαετία του 1960 οι εξαγωγές της Toyota εξαπλώνονταν σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κρατών διεθνώς, ενώ την τότε εποχή έκανε ντεμπούτο και στην Ελλάδα, όπου άρχισε να δραστηριοποιείται επίσημα το 1965 από τον Κωνσταντίνο Κασιδόπουλο (1936-1976). Συγκεκριμένα το 1966 ίδρυσε την Κασιδόπουλος Ανώνυμος Εμπορική Εταιρία Αυτοκινήτων με κεφάλαιο 5.000.000 δραχμές. Η έκθεση αρχικά βρισκόταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 28, ενώ αργότερα οι εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν στη Λεωφόρο Αθηνών (για την ιστορία, η σημερινή εταιρεία εισαγωγής, Toyota Hellas, ιδρύθηκε το 1986 και από τότε βελτίωσε περαιτέρω τα δεδομένα στο λεγόμενο after sales service).

Με πάνω από 30 εκατομμύρια πωλήσεις, η Toyota Corolla είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα και η εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις αυτοκινήτων στον κόσμο. Η Toyota έλαβε το πρώτο ιαπωνικό βραβείο Ποιοτικού Ελέγχου κατά την έναρξη της δεκαετίας του 1980 και άρχισε να μετέχει σε μια ευρεία ποικιλία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, οι καταναλωτές στην επικερδή αγορά των ΗΠΑ άρχισαν να στρέφονται προς μικρότερα αυτοκίνητα με καλύτερη οικονομία καυσίμου. Το 1982, η Toyota Motor Company και η Toyota Motor Sales συγχωνεύτηκαν σε μία εταιρεία, την Toyota Motor Corporation. Δύο χρόνια αργότερα, η Toyota ίδρυσε μια κοινοπραξία με την General Motors, που ονομάζεται New United Motor Manufacturing, Inc, NUMMI, και που λειτουργεί ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων στο Fremont, Καλιφόρνια. Η μονάδα αυτή ήταν ένα παλαιό εργοστάσιο της General Motors που είχε κλείσει για δύο χρόνια. Η Toyota στη συνέχεια άρχισε να καθιερώνει νέες μάρκες στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με την έναρξη της πολυτελούς μάρκας της, Lexus, το 1989.

Η θρυλική Toyota Supra 4ης γενιάς (μοντέλο 1993)

Στη δεκαετία του 1990, η Toyota άρχισε να παράγει ως επί το πλείστον μικρά αυτοκίνητα, με την προσθήκη όμως και πολλών μεγαλύτερων και πιο πολυτελών αυτοκινήτων στην παλέτα της, συν αγροτικά 4Χ4 και αρκετές γραμμές των SUV. Επίσης, μια σπορ έκδοση του Camry, που είναι γνωστή ως Camry Solara, και την νέα μάρκα Scion. Η Toyota ξεκίνησε επίσης την παραγωγή του best-seller υβριδικού αυτοκινήτου στον κόσμο, του Toyota Prius, το 1997. Με μια σημαντική παρουσία στην Ευρώπη, λόγω της επιτυχίας της Toyota Team Europe, η εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει την Toyota Motor Europe Marketing And Technology, TMME, για να βοηθήσει τα οχήματα στην αγορά της ηπείρου. Δύο χρόνια αργότερα, η Toyota δημιούργησε μια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την TMUK, καθώς τα αυτοκίνητα της εταιρείας είχαν γίνει πολύ δημοφιλή μεταξύ των Βρετανών οδηγών. Βάσεις στην Ιντιάνα, Βιρτζίνια, και Tianjin επίσης συστάθηκαν.

Toyota Celica (μοντέλο 2005)

Το 2002, η Toyota κατάφερε να μπει στη Φόρμουλα 1 με εργοστασιακή ομάδα, καθώς και να δημιουργήσει κοινοπραξίες με τις γαλλικές εταιρείες αυτοκινήτου Citroën και Peugeot για την παραγωγή του μικρού Toyota Aygo. Η Toyota κατετάγη όγδοη στον κατάλογο του Forbes 2000 για τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο για το έτος 2005, αλλά υποχώρησε στο νούμερο 55 για το 2011. Η εταιρεία έγινε το νούμερο 1 στις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, κατόρθωσε αυτή την πρόσφατη επιτυχία κυρίως με τα μικρότερα μοντέλα της, όπως τα Corolla και Yaris, λόγω της ραγδαίας ανόδου στις διεθνείς τιμές της βενζίνης από την άνοιξη του 2004 και στα μετέπειτα χρόνια. Από τον Νοέμβριο του 2009 έως το 2010, η Toyota πούλησε πάνω από 9 εκατομμύρια αυτοκίνητα και φορτηγά σε όλο τον κόσμο. Τότε ξεκίνησε και τις ανακλήσεις με τη βοήθεια του τμήματος της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι γνωστό ως Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας (NHTSA), μετά από αναφορές ότι πολλά οχήματά της εμφάνισαν ακούσια επιτάχυνση.

Το 2011, η Toyota, μαζί με μεγάλα τμήματα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, υπέφερε από μια σειρά φυσικών καταστροφών. Τον Μάρτιο του 2011, ο ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία οδήγησαν σε σοβαρή διαταραχή της βάσης προμηθευτών και την πτώση της παραγωγής και των εξαγωγών. Σοβαρές πλημμύρες κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων του 2011 στην Ταϊλάνδη, επηρέασαν τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν επιλέξει την Ταϊλάνδη ως παραγωγική βάση. Εκτιμάται ότι η Toyota έχασε παραγωγή 150.000 μονάδων από το τσουνάμι και 240.000 μονάδων από τις πλημμύρες.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Toyota ανακοίνωσε την ανάκληση 7,43 εκατομμυρίων οχημάτων σε όλο τον κόσμο, για να διορθώσει μια δυσλειτουργία στους διακόπτες των παραθύρων, ήταν η μεγαλύτερη ανάκληση. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από μια σειρά ανακλήσεων μεταξύ του 2009 και του 2011, για 10 εκατομμύρια αντίτυπα, εν μέσω φημών για ελαττωματικές μηχανές.

Λογότυπο και μάρκα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Επεξήγηση του λογότυπου.

Το πρώτο λογότυπο χρησιμοποιήθηκε το 1935. Το 1936, η Toyota εισήλθε στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων με το μοντέλο AA, ενώ παράλληλα διεξήγαγε διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός νέου λογότυπου, με έμφαση στην ταχύτητα για τη νέα σειρά προϊόντων της. Μετά την παραλαβή 27.000 προτάσεων, επιλέχθηκε η ονομασία «Toyota» ως παράφραση της ονομασίας της οικογένειας Τογιόντα. Πιστεύεται ότι η νέα επωνυμία ακούγεται καλύτερα, ενώ στην ιαπωνική γλώσσα συνδέθηκε με τον πλούτο και την καλή τύχη. Το συγκεκριμένο λογότυπο δεν βρίσκεται πλέον σε οχήματα, αλλά παραμένει ως το εταιρικό έμβλημα που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία. Επίσης, δεν υπήρχαν κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη χρήση του σήματος, έτσι η χρήση του λογότυπου της «TOYOTA», το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε πολλά μέρη του πλανήτη, οδήγησε σε ασυνέπειες στις εκστρατείες μάρκετινγκ σε όλο τον κόσμο.

Για να διορθωθεί αυτό, η Toyota εισήγαγε ένα νέο παγκόσμιας κάλυψης λογότυπο τον Οκτώβριο του 1989, για τον εορτασμό του 50-ού έτους της εταιρείας και για να το διαφοροποιήσει από την πρόσφατα εμφανιζόμενη μάρκα πολυτελείας Lexus. Το λογότυπο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε προϊόν το 1989 στο Toyota Celsior και γρήγορα κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση. Τα τρία οβάλ στο νέο λογότυπο συνδυάζονται για να σχηματίσουν το γράμμα «Τ», αρχικό γράμμα της Toyota. Η αλληλοεπικάλυψη των δύο οβάλ στο εσωτερικό του μεγαλύτερου οβάλ, αντιπροσωπεύει την αμοιβαία επωφελή σχέση και εμπιστοσύνη μεταξύ του πελάτη και της εταιρείας, ενώ το μεγαλύτερο οβάλ γύρω από τα δύο αυτά εσωτερικά οβάλ αντιπροσωπεύει την "παγκόσμια επέκταση της τεχνολογίας της Toyota και τις απεριόριστες δυνατότητες για το μέλλον".[2][3]

  • ファミリーカーのトヨタ (ρομάτζι: Famirika no Toyota, αγγλικά: Toyota Family Car, 1966–1969)
  • 進歩のマーク (ρομάτζι: Shinpo no Maku, αγγλικά: Mark of Progress, 1967–1970)
  • 愛される車をめざして (ρομάτζι: Aisareru-sha no Mezashite, αγγλικά: 'Toward the car be loved, 1971–1980)
  • 安全はトヨタの願い (ρομάτζι: Anzen wa Toyota no Negai, αγγλικά: Safety Wish of Toyota, 1978–1982)
  • 新技術-時代は TOYOTA (ρομάτζι: Shingijutsu jidai wa TOYOTA, αγγλικά: The New Era of Toyota Technology, 1982–1988)
  • Fun To Drive (1984–1990)
  • 新しいトヨタが走りはじめます。 (ρομάτζι: Atarashi Toyota ga Hashiri Hajimemasu, αγγλικά: The New Toyota Will Begin Running, 1989–1990)
  • シートベルトを忘れずに (ρομάτζι: Shītoberuto ο wasurezu ni, αγγλικά: Don't Forget Your Seatbelt, 1989–1991)
  • 人へ。社会へ。地球へ。 (ρομάτζι: Hito e, Shakai e, Chikyuu e, αγγλικά: For People, For Society, For The Earth, 1990–1999)
  • BIG CHALLENGE (1993–1996)
    • Sedan Innovation (1993–1998)
  • ACTION TOYOTA (1997–1998)
  • クルマが未来になっていく。 (ρομάτζι: Kuruma ga Mirai ni Natte iku, αγγλικά: The car is Gradually Turned to The Future, 1998–1999)
  • Drive Your Dreams (2000–2012)
Toyota Camry του 2007. Διαχρονικά, το Camry είναι το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Fun to Drive, Again (2012–σήμερα)

Ηνωμένες Πολιτείες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • You asked for it, You got it! (1975–1979)[4]
  • Oh What a feeling! (1979–1985)[4]
  • Who could ask for anything more? (1985–1989)
  • I love what you do for me (1989–1997)
  • Everyday (1997–2001)
  • Get The Feeling (2001–2004)
  • Moving Forward (2004–2012)
  • Let's Go Places (2012–σήμερα)

Στρατηγική της εταιρείας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φιλοσοφία της διαχείρισης της Toyota έχει εξελιχθεί από την προέλευση της εταιρείας και η οποία αντανακλάται στους όρους «Lean Manufacturing» και την παραγωγή Just In Time, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Οι διευθυντικές αξίες της Toyota και οι επιχειρηματικές μέθοδοι είναι γνωστές συλλογικά ως η μέθοδος Toyota Way.

Τον Απρίλιο του 2001, η Toyota εξέδωσε την «Toyota Way 2001», μια έκφραση των αξιών και συμπεριφοράς κατευθυντήριες γραμμές που όλοι οι εργαζόμενοι της Toyota θα πρέπει να αγκαλιάσουν. Σύμφωνα με τις δύο κλάσεις του σεβασμό στον άνθρωπο και τη συνεχή βελτίωση, η Toyota συνοψίζει τις αξίες της και τις κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας με τις ακόλουθες πέντε αρχές:

  • Πρόκληση
  • Μέτρων βελτίωσης (kaizen)
  • Genchi genbutsu (να πάτε και να δείτε)
  • Σεβασμός
  • Ομαδική εργασία
Η έδρα της Toyota στην Ιαπωνία.

Η Toyota έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία από όπου ξεκίνησε και επεκτάθηκε σε διάφορες διεθνείς αγορές. Το έτος 2008, εκτόπισε για πρώτη φορά την General Motors και έγινε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αυτοκινήτων στον κόσμο, θέση που διατήρησε έως το 2015, καθώς το 2016 κατέλαβε την 1η θέση ο Όμιλος Volkswagen. Για ένα διάστημα, επίσης, η Toyota έλαβε τον τίτλο της πιο κερδοφόρας εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων (11 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2006), μαζί με την αύξηση των πωλήσεων, μεταξύ άλλων χωρών, στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η παγκόσμια έδρα της Toyota βρίσκεται στην πατρίδα της, στην Toyota City, Ιαπωνία. Η θυγατρική της, Toyota Financial Services, χρηματοδότει και συμμετέχει και σε άλλες γραμμές των επιχειρήσεων. Τα εμπορικά σήματα της Toyota περιλαμβάνουν και την πολυτελή θυγατρική Lexus και η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου Toyota. Η Toyota κατέχει επίσης το 51% της Daihatsu, και το 16,7% της Fuji Heavy Industries, η οποία κατασκευάζει τα οχήματα της Subaru. Απέκτησε επίσης το 5,9% της Isuzu Motors Ε.Π.Ε. στις 7 Νοεμβρίου 2006 και συνεργάστηκαν μαζί για diesel μικρού κυβισμού, ενώ επίσης η Isuzu της ανέπτυξε την τεχνολογία D-4D

Η Toyota εισήγαγε νέες τεχνολογίες των οποίων το ένα από τα πρώτα υβριδικά βενζίνης - ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής, εκ των οποίων λέει ότι έχει πωλήσει 2 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2010. Το 2005, η Toyota, σε συνδυασμό με την ημι-θυγατρική της εταιρεία Daihatsu Motor Company, παρήγαγε 8.540.000 οχήματα, μόλις 500.000 λιγότερα από τον αριθμό που παρήχθη από την General Motors το εν λόγω έτος. Η Toyota έχει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ένα μέτριο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη. Πουλάει επίσης τα οχήματα στην Αφρική και είναι ο ηγέτης της αγοράς στην Αυστραλία. Λόγω της θυγατρικής Daihatsu, έχει σημαντικά μερίδια αγοράς σε πολλές ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στους τρεις πρώτους μήνες του 2007, η Toyota μαζί με την Daihatsu ανέφερε νούμερο πωλήσεων 2.348.000 μονάδες. Οι πωλήσεις των μοντέλων της Toyota είχε αυξηθεί κατά 9,2% και σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση για τα sedan Toyota Corolla και Toyota Camry. Το 2007, η Toyota διατήρησε το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ πάνω από το 16% και εισήχθη δεύτερη μετά την General Motors. Μετά πάντως, επλήγη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, δεδομένου ότι αναγκάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 να προβλέψει την πρώτη ετήσια ζημία της σε 70 χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2009 ανακοινώθηκε το κλείσιμο του συνόλου των ιαπωνικών εγκαταστάσεων για 11 ημέρες, για να μειώσουν την παραγωγή και τα αποθέματα των απούλητων οχημάτων. Ο Akio Toyoda έγινε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στις 23 Ιουνίου 2009, από την αντικατάσταση του Katsuaki Watanabe, ο οποίος έγινε ο νέος αντιπρόεδρος, αντικαθιστώντας τον Katsuhiro Nakagawa.

Toyota GT 86 (2012)

Υβριδική τεχνολογία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Toyota Prius είναι η ναυαρχίδα της υβριδικής τεχνολογίας Toyota, και το καλύτερο σε πωλήσεις υβριδικό αυτοκίνητο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Toyota είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν προωθήσει τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα στην αγορά και η πρώτη με εμπορική μαζική παραγωγή και πωλήσεις στα εν λόγω οχήματα, με την εισαγωγή του Toyota Prius το 1997. Η εταιρεία τελικώς άρχισε να παρέχει αυτή την επιλογή και σε συμβατικά αυτοκίνητα, όπως το Toyota Camry, και αργότερα με τα τμήματα της θυγατρικής Lexus, που παράγουν μερικά υβριδικά οχήματα πολυτελείας. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται στα αυτοκίνητα της Toyota «Hybrid Synergy Drive» και στις εκδόσεις των μοντέλων της Lexus «Lexus Hybrid Drive».

Από τον Αύγουστο του 2013, η Toyota Motors Corporation πουλάει 22 υβριδικά μοντέλα της Toyota και της Lexus και ένα plug-in υβριδικό σε 80 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, και η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να εισαγάγει 15 νέα υβριδικά μοντέλα πριν από τα τέλη του 2015. Το liftback Toyota Prius είναι το κορυφαίο σε απήχηση σε υβριδικό αυτοκίνητο στον κόσμο, με τις συνολικές πωλήσεις να φτάνουν τα 3 εκατομμύρια μονάδες από την εισαγωγή του, το 1997, μέχρι και τον Ιούνιο του 2013. Εκτός από τις τρεις γενιές του Prius liftback, νεότερα Toyota υβριδικά είναι και η νέα σειρά που περιλαμβάνει την υβριδική έκδοση του Toyota Camry (1η και 2η γενιά), τα Toyota Highlander Hybrid (Kluger Hybrid στην Ιαπωνία), Toyota Avalon Hybrid, Toyota Auris Hybrid, Toyota Yaris Hybrid (μόνο στην Ευρώπη), και τα ακόλουθα μοντέλα που πωλούνται μόνο στην Ιαπωνία:. Alphard Hybrid / Vellfire Hybrid, Estima Hybrid, Toyota Sai, Toyota Harrier και το Toyota Crown Hybrid. Η Toyota κυκλοφόρησε τις υβριδικές εκδόσεις του sedan Corolla Axio και Corolla Fielder station wagon στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του 2013.

Toyota Auris Hybrid (μοντέλο 2012)
Toyota Prius (μοντέλο 2016)
Toyota Avalon (μοντέλο 2013), η ναυαρχίδα της μάρκας.

Μικρο-μεσαία κατηγορία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλη πολυτελής κατηγορία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπορ-κουπέ κατηγορία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Toyota έχει συμμετάσχει σε πολλές σειρές στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αντιπροσωπεύεται επίσης και από τη μάρκα Lexus σε άλλες κατηγορίες αγωνιστικών αυτοκινήτων. Η Toyota κατασκευάζει, επίσης, κινητήρες και άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων και για άλλους Ιάπωνες μηχανοκίνητου αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων Formula Nippon, το Super GT, τύπου 3 και του τύπου Toyota σειρά. Η Toyota Motorsport GmbH, με έδρα στην Κολωνία της Γερμανίας, είναι υπεύθυνη για σημαντική εξέλιξη motorsports της Toyota, συμπεριλαμβανομένων Φόρμουλα 1, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, το Le Mans Series και πιο πρόσφατα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA. Η Toyota σημείωσε επιτυχία σε όλες αυτές τις κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το 2002, η Toyota εισήλθε στη Φόρμουλα 1 ως κατασκευαστής και προμηθευτής του κινητήρα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είχε έμπειρους οδηγούς και μεγαλύτερο προϋπολογισμό από πολλές άλλες ομάδες, δεν κατάφερε να ταιριάξει με την επιτυχία της σε άλλες κατηγορίες, με πέντε δεύτερες θέσεις τα καλύτερα αποτελέσματά της. Στις 4 Νοεμβρίου 2009, η Toyota ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το άθλημα, λόγω της δυσμενούς παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης.

Η γνωστή ως TRD, από το Toyota Racing Development, έφερε για να βοηθήσει στην ανάπτυξη πραγματικών αγωνιστικών τμημάτων υψηλής απόδοσης για πολλά οχήματα Toyota. Η TRD συχνά είχε μεγάλη επιτυχία με τμήματα μετά την ρύθμιση της αγοράς τους, καθώς και το σχεδιασμό της τεχνολογίας για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται σε όλες τις μορφές αγώνων. Η TRD είναι επίσης υπεύθυνη για τη συμμετοχή της Toyota στο NASCAR μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η TRD έκανε επίσης τον καταμερισμό των επιδόσεων της Lexus με τίτλο «F - Sport».

  • James P. Womack, Daniel T. Jones and Daniel Roos: The machine that changed the world – based on the Massachusetts Institute of Technology 5 million dollar 5 year study on the future of the automobile. Rawson Verlag, 1990, ISBN 0-89256-350-8.
  • James P. Womack, Daniel T. Jones, Daniel Roos: Die Zweite Revolution in der Autoindustrie – Konsequenzen aus der weltweiten Studie des Massachusetts Institute of Technology. Campus Verlag, Frankfurt am Main 1992, ISBN 3-593-34548-X.
  • Taiichi Ohno: Das Toyota-Produktionssystem. Campus Verlag, Frankfurt/Main, New York 1993, ISBN 3-593-37801-9.
  • Yukiyasu Togo, William Wartman: Nichts Ist Unmöglich – Die Toyota Story. Ullstein Verlag, Berlin 1995, ISBN 3-550-06879-4.
  • Jeffrey K. Liker: The Toyota Way. McGraw-Hill, New York 2004, ISBN 0-07-139231-9.
  • Joachim Kuch: Toyota seit 1936. Motorbuch-Verlag Pietsch, Stuttgart 2004, ISBN 3-613-02456-X.
  • Helmut Becker: Phänomen Toyota – Erfolgsfaktor Ethik. Springer Verlag, Berlin 2006, ISBN 3-540-29847-9.
  • Masaaki Sato: The Toyota Leaders. An Executive Guide. Vertical, New York 2008, 336 S., ISBN 1-934287-23-7, Besprechung:[5]
  • Masaharu Shibata, Hideharu Kaneda, Wolfram Mittelhäußer: Das beste Management oder managen wie Toyota – DNA zur steten Unternehmenserneuerung – Das Toyota-System. Adept-Media, Bedburg 2015, ISBN 978-3-9807276-6-2.
  1. www.sec.gov/Archives/edgar/data/1094517/000119312516630645/d19734d20f.htm.
  2. «Company > Vision & Philosophy > Nov/Dec 2004». TOYOTA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2009. 
  3. «Passion | Toyota Motor Corporation Global Website». Toyota-global.com. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2011. 
  4. 4,0 4,1 Toyota. Company History. Δελτίο τύπου.
  5. Buchbesprechung: Masaaki Sato analysiert aus nächster Nähe Toyotas Erfolgsgeschichte In: manager Magazin Nr. 2, 2009

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]