Toyota Crown

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Toyota Crown
Toyota Crown 2.0 RS 15ης γενιάς σε φωτογραφία τον Ιούνιο του 2018
Σύνοψη
Κατασκευαστής Toyota
Παραγωγή1955 — σήμερα
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο πολυτελές σεντάν
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας εμπρός, πίσω κίνηση
Σχετική εξέλιξηToyota Crown Majesta
Lexus GS
Lexus LS

Το Toyota Crown είναι μια σειρά από πολυτελή σεντάν της Toyota, τα οποία στοχεύουν κυρίως στην αγορά της Ιαπωνίας, αλλά και σε άλλες ασιατικές αγορές. Η πρώτη γενιά του, εισήχθη το 1955 και το μοντέλο διαχρονικά είναι η επικρατούσα τάση στα μεγάλα sedan στην ιαπωνική αγορά. Επίσης, είναι το μακροβιότερο όνομα στην ιστορία της Toyota, ενώ ήταν και το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που άρχισε να εξάγεται στις ΗΠΑ - για την ακρίβεια, από το 1958. Από τον Ιούνιο του 2018 (σεζόν του 2019) μέχρι σήμερα, παράγεται η 15η γενιά του μοντέλου.

Σε μια λίγο μακρύτερη εκδοχή της πλατφόρμας του Crown, βασίζεται το Toyota Crown Majesta, που εμφανίστηκε μετά τη διεθνή καθιέρωση της Toyota Celsior / Lexus LS στα τέλη του 1989. Το Crown Majesta τοποθετείται ως ένα σύγχρονης αισθητικής πολυτελές σεντάν και ως εναλλακτική λύση αντί για την ρετρό αισθητικής λιμουζίνα Toyota Century.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • GP企画センター [GP Planning Center], ed. (2006). 日本自動車史年表 [History Timeline of the Japanese Automobile]. Tokyo: GP Publications. ISBN 978-4-87687-286-2.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]