Honda

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Honda Motor Co., Ltd.
Κλάδος Αυτοκινητοβιομηχανία
Ίδρυση 1948, 70 έτη πριν (1948)
Ιδρυτής Σοϊτσίρο Χόντα
Έδρα Τόκιο, Ιαπωνία, Ιαπωνία
Σημαντικά πρόσωπα Takahiro Hachigō
Ιδιοκτήτης Σοϊτσίρο Χόντα
Ιστότοπος Επίσημος ιστότοπος
Νομική μορφή kabushiki gaisha

Η Honda Motor Company (ιαπωνικά: 本田技研工業株式会社, προφέρεται: [hoɴda]) είναι βιομηχανία με έδρα το Τόκιο της Ιαπωνίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1948 και πήρε την ονομασία της από τον Ιάπωνα κατασκευαστή Σοιτσίρο Χόντα. Κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και άλλα συστήματα με εφαρμογή μηχανών εσωτερικής καύσης. Η Honda είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών παγκοσμίως.

Επίσης, η Honda είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών στην Ιαπωνία, από τότε που άρχισε την παραγωγή το 1955, και το 2001 έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη, ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.[1][2] Το 2002, φέρνοντας στο προσκήνιο μοντέλα υψηλής τεχνολογίας, όπως το Honda NSX και το Honda S2000, η Honda πέρασε στην πρωτιά και έγινε η νούμερο 1 ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, ρίχνοντας στη δεύτερη θέση την Toyota. Μάλιστα είναι και η μάρκα που με βάση σχετικές μελέτες έχει τις λιγότερες βλάβες στους κινητήρες τους οποίους κατασκευάζει, καθώς οι κινητήρες της είναι ελαττωματικοί σε μόλις 1 στα 344 οχήματα (ποσοστό ζημιών 0,29%).[3]

Οι επιτυχίες αυτές, την έχουν ωθήσει σε ανταγωνισμό ακόμα και εναντίον μεγάλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Mercedes-Benz, η BMW και η Audi. Η μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας ήταν το Honda NSX και σε τέτοιο βαθμό που το 2016 αναβίωσε το όνομα αυτό σε ένα νέο μοντέλο. Αξιόπιστα και δημοφιλή σε παγκόσμια κλίμακα, είναι επίσης μοντέλα όπως το Civic, το Accord και το CR-V, που διαχρονικά έχουν εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο ιδρυτής της Honda, Σοϊτσίρο Χόντα είχε κλίση προς τα αυτοκίνητα. Εργάστηκε ως μηχανικός στο γκαράζ Art Shokai, όπου ρύθμιζε αυτοκίνητα που συμμετείχαν σε αγώνες. Το 1937, με χρηματοδότηση από τη γνωριμία του Κάτο Σιχίρο, ο Χόντα ίδρυσε την Tokai Seiki (Eastern Sea Precision Machine Company) για την κατασκευή δακτυλίων εμβόλου έξω από το γκαράζ Art Shokai.[4] Μετά τις αρχικές αποτυχίες, η Tokai Seiki κέρδισε ένα συμβόλαιο για την προμήθεια ελατηρίων εμβόλου στην Toyota, αλλά έχασε τη σύμβαση, λόγω της κακής ποιότητας των προϊόντων της.[4] Κατόπιν φοίτησε σε σχολή μηχανικών χωρίς να αποφοιτήσει, ενώ έπειτα επισκέφθηκε τα εργοστάσια που βρίσκονταν στην Ιαπωνία για να κατανοήσει καλύτερα τις διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας της Toyota, ως αποτέλεσμα, από το 1941 η Honda ήταν σε θέση να παράγει μαζικά δακτυλίους εμβόλου αποδεκτούς από την Toyota, χρησιμοποιώντας μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα μπορούσε να υλοποιηθεί ακόμη και από ανειδίκευτους εργάτες.[4]

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκίνητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπο αυτοκινήτων

Οι φιλοδοξίες της Honda για την παραγωγή αυτοκινήτων ανάγονται στο 1963, με το Honda T360, ένα φορτηγό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε για την ιαπωνική αγορά.[5] Έπειτα ακολούθησε το δίπορτο roadster, το Honda S500 το οποίο εισήγαγε επίσης το 1963. Το 1965, η Honda κατασκεύασε ένα δίπορτο εμπορικής παράδοσης van, που ονομάστηκε Honda L700. Το πρώτο τετράθυρο sedan της Honda δεν ήταν το Accord, αλλά το αερόψυκτο τετρακύλινδρο βενζινοκίνητο Honda 1300 το 1969. Το Civic ήταν ένα hatchback που κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα διεθνώς, αλλά δεν ήταν το πρώτο δίπορτο hatchback που κατασκεύασε. Αυτό ήταν το Honda N360, ένα άλλο αυτοκίνητο που προσαρμόστηκε για τη διεθνή αγορά ως το N600. Το Civic, το οποίο εμφανίστηκε το 1972 και αντικατέστησε το N600, είχε επίσης μικρότερο «αδελφό» που αντικατέστησε το αερόψυκτο N360, το οποίο ονομάστηκε Honda Life που ήταν υδρόψυκτο.

Το Honda Life εκπροσωπούσε τις προσπάθειες της Honda στον ανταγωνισμό στο τμήμα της αγοράς αυτοκινήτου, προσφέροντας sedan, van και μικρές πλατφόρμες pick-up σε ένα κοινό πλαίσιο. Το Life StepVan είχε μια νέα προσέγγιση η οποία, ενώ δεν αποτέλεσε αρχικά εμπορική επιτυχία, φαίνεται να επιρρεάσε τα οχήματα με τον κινητήρα στο εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου, με ένα μεγάλο χώρο φόρτωσης με μια επίπεδη στέγη και μία πέμπτη πόρτα εγκατεστημένη στο πίσω μέρος, χρησιμοποιώντας ένα εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα με συστήματα μετάδοσης κίνησης, front-wheel-drive.

Μοντέλα αυτοκινήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μοτοσικλέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπο μοτοσικλετών

Η Honda είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών στην Ιαπωνία και παραμένει από τότε που άρχισε την παραγωγή το 1955.[4] Στο απόγειό της το 1982, η Honda κατασκευάζονται σχεδόν τρία εκατομμύρια μοτοσικλέτες ετησίως. Μέχρι το 2006 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε περίπου 550.000, αλλά ήταν ακόμα υψηλότερη από τρεις εγχώριους ανταγωνιστές της.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, όταν ήταν μικρής κλίμακας κατασκευαστής, η Honda αποσπάστηκε την ιαπωνική αγορά μοτοσικλέτας και άρχισε να εξάγει στις ΗΠΑ. Συνεργαζόμενη με το διαφημιστικό πρακτορείο Grey Advertising, η Honda δημιούργησε μία καινοτόμο εκστρατεία μάρκετινγκ, χρησιμοποιώντας το σύνθημα "You meet the nicest people on a Honda". Σε αντίθεση με τις επικρατούσες αντιλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με τους μοτοσικλετιστές στην Αμερική ως σκληροί, αντικοινωνικοί αντάρτες, αυτή η εκστρατεία πρότεινε ότι οι μοτοσικλέτες της Honda απευθύνονταν σε κάθε ανθρώπο. Η εκστρατεία ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, οι διαφημίσεις κράτησαν για τρία χρόνια και μέχρι το τέλος του 1963 και μόνο, η Honda είχε πουλήσει 90.000 μοτοσικλέτες.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν την ιστορία της Honda ως αρχέτυπο μικρότερων κατασκευαστών, η οποία εισήλθε σε μια νέα αγορά που έχει ήδη καταληφθεί από πολλούς σημαντικούς ανταγωνιστές, η ιστορία της εισόδου της στην αγορά, όπως και την επακόλουθη τεράστια επιτυχία της στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, έχει αποτελέσει αντικείμενο κάποιας ακαδημαϊκής διαμάχης. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις που δόθηκαν για να εξηγήσουν τη στρατηγική της Honda και τους λόγους για την επιτυχία της.[6]

Μοντέλα μοτοσυκλετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hλεκτρικός εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπο ηλεκτρικού εξοπλισμού

Η παραγωγή ξεκίνησε το 1953 με τη μηχανή H-type (πριν από την μοτοσικλέτα).[7] Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός της Honda κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων το 2007 με 6,4 εκατομμύρια μονάδες.[8] Μέχρι το 2010 (οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου) το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε 4,7 εκατομμύρια μονάδες.[9] Η αθροιστική παραγωγή των προϊόντων ενέργειας έχει υπερβεί τα 85 εκατομμύρια μονάδες (από τον Σεπτέμβριο του 2008).[10]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Harga Honda Mobilio». Mobilio. Ανακτήθηκε στις 22 November 2009. 
  2. «The History of Honda». Cars-directory.net. Ανακτήθηκε στις 22 November 2009. 
  3. Πηλίδης, Κυριάκος (2013-01-19). «Oι Ιαπωνικοί κινητήρες είναι πιο αξιόπιστοι από τους Γερμανικούς - Autoblog.gr». Autoblog.gr. https://www.autoblog.gr/2013/01/19/german-manufacturers-amongst-least-reliable-for-engines/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-30. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Alexander, Jeffrey W. (2008), Japan's Motorcycle Wars: An Industry History, UBC Press, pp. 112–116, 197–211, ISBN 978-0-8248-3328-2
  5. Barr, Jonathan, επιμ. (July–September 2003). «1965 Honda T500F Flat Bed Utility». The Japanese Restorer in Australia (Bald Hills, Queensland, Australia) (4): 15. 
  6. Rumelt, Richard P. (1995-07-10). «The Many Faces of Honda». Ανακτήθηκε στις 25 July 2014. 
  7. «Honda Worldwide, Timeline – Power Products». World.honda.com. Ανακτήθηκε στις 12 August 2010. 
  8. Annual report 2007 hondapartscatalog.com
  9. Honda 2010 annual report hondapartscatalog.com
  10. «Honda Worldwide, Power Products, Overview». World.honda.com. Ανακτήθηκε στις 12 August 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]