Πυροσβεστικό όχημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυροσβεστικό όχημα που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Διάσωσης στη Σουηδία

Πυροσβεστικό όχημα είναι οδικό όχημα (συνήθως φορτηγό) που λειτουργεί ως πυροσβεστικός εξοπλισμός. Οι πρωταρχικοί σκοποί ενός πυροσβεστικού οχήματος περιλαμβάνουν τη μεταφορά πυροσβεστών και νερού σε ένα περιστατικό, καθώς και τη μεταφορά εξοπλισμού για επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Ορισμένα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως καταστολή δασικής πυρκαγιάς και εναέρια διάσωση και πυρόσβεση, και μπορεί επίσης να φέρουν εξοπλισμό για τεχνική διάσωση.

Πολλά πυροσβεστικά οχήματα βασίζονται σε σασί επαγγελματικών οχημάτων που αναβαθμίζονται περαιτέρω και προσαρμόζονται για τις απαιτήσεις πυρόσβεσης. Συνήθως είναι εξοπλισμένα με σειρήνες και φωτισμό οχημάτων έκτακτης ανάγκης, καθώς και εξοπλισμό επικοινωνίας, όπως αμφίδρομα ραδιόφωνα και τεχνολογία φορητών υπολογιστών.

Οι όρος πυροσβεστικό όχημα χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά για ένα ευρύ φάσμα οχημάτων που εμπλέκονται στην πυρόσβεση, ωστόσο σε ορισμένα πυροσβεστικά τμήματα αναφέρονται σε ξεχωριστούς και συγκεκριμένους τύπους οχημάτων.

Σχεδιασμός και κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πυροσβεστικό όχημα Oshkosh P-15 σε λαχανί χρώμα
Μπροστινό μέρος από πυροσβεστικό όχημα MAN με ενσωματωμένο βαρούλκο, π.χ. για ρυμούλκηση κατεστραμμένων αυτοκινήτων. Τα σχοινιά εξυπηρετούν παρόμοιο σκοπό.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των πυροσβεστικών οχημάτων επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση τόσο ενεργών όσο και παθητικών προειδοποιήσεων. Οι παθητικές οπτικές προειδοποιήσεις περιλαμβάνουν τη χρήση μοτίβων υψηλής αντίθεσης για να αυξηθεί η αξιοπιστία του οχήματος. Αυτού του είδους οι προειδοποιήσεις εμφανίζονται συχνά σε παλαιότερα οχήματα και σε οχήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.[1] Πιο μοντέρνα σχέδια χρησιμοποιούν αντανακλαστήρες για να αντανακλούν το φως από άλλα οχήματα. Τα οχήματα θα έχουν επίσης συχνά αυτούς τους ανακλαστήρες διατεταγμένους σε σχήμα V μαζί με τις λέξεις πυρκαγιά ή διάσωση.[1] Οι ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν συνήθως ένα μοτίβο γνωστό ως μοτίβο Μπάτενμπουργκ.[2] Μαζί με τις παθητικές προειδοποιήσεις, υπάρχουν ενεργές οπτικές προειδοποιήσεις που συνήθως έχουν τη μορφή έγχρωμων φώτων που αναβοσβήνουν. Αυτά αναβοσβήνουν για να τραβήξουν την προσοχή άλλων οδηγών καθώς πλησιάζει το πυροσβεστικό όχημα ή για να παρέχουν προειδοποίηση στους οδηγούς που πλησιάζουν ένα σταθμευμένο πυροσβεστικό όχημα σε επικίνδυνη θέση στο δρόμο. Ενώ το πυροσβεστικό όχημα κατευθύνεται προς το σημείο, τα φώτα συνοδεύονται πάντα από δυνατές ηχητικές προειδοποιήσεις, όπως σειρήνες και κόρνες αέρα.[1] Ορισμένα πυροσβεστικά οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κίτρινα και όχι κόκκινα για λόγους ασφαλείας και εργονομίας. Μια μελέτη του 2009 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φθορίζοντα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του κιτρινοπράσινου και του πορτοκαλί, είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν στο φως της ημέρας.[3]

Σε ορισμένες περιοχές, ένα πυροσβεστικό όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά πυροσβεστών πρώτης ανταπόκρισης, διασωστών ή τεχνικών επείγουσας ιατρικής σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά λόγω της εγγύτητάς τους στο συμβάν.[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χειροκίνητη αντλία πυρκαγιάς σε λειτουργία στο Εδιμβούργο το 1824

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Dallman, Chris. «What Type Of Fire Truck Lights Are Most Effective». 911 Signal USA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2015. 
  2. «Study Highlights Best Practices for Emergency Vehicle Visibility, Conspicuity». Fire Rescue 1. 15 Σεπτεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2018. 
  3. «Why lime-yellow fire trucks are safer than red». Αμερικάνικη Ομοσπονδία Ψυχολογίας. 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2021. 
  4. Walter A, Edgar C, Rutledge M: First Responder Handbook: Fire Service Edition.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]